maandag 30 september 2013
Limoentaart met slagroom (Key lime pie)
Deze taart stond op mijn to-do list. Het is een populaire Amerikaanse taart, gemaakt met limoensap, eidooiers en gecondenseerde melk. Ik zag 'm in de nieuwe Elle Eten staan (nr. 5), maar heb iets minder limoensap gebruikt dan in het recept.
Key limes zijn kleine geel-groene limoentjes met een volle zure smaak. Ze komen oorspronkelijk uit Florida en zijn hier nauwelijks verkrijgbaar. Je kunt ook gewone limoenen gebruiken.
Gecondenseerde melk koop je in een blikje en is altijd handig om in de voorraadkast te hebben. Het smaakt een beetje naar witte chocoladesaus vind ik.
Een heerlijk friszoete roomtaart. Hij is een beetje rommelig geworden en volgende keer zal ik een iets kleinere taartvorm gebruiken, zodat hij iets hoger wordt.
De smaak is precies goed!
zondag 29 september 2013
Coq au vin (kip in rode wijn)
Kip in rode wijn, dat lust toch iedereen... Het is een echte Franse klassieker.
Dit recept komt uit een van mijn eerste kookboeken: 'Smakelijk Frankrijk'. Nog steeds een van mijn favoriete boeken, heb er al heel veel uit gemaakt.
Ik vind het heerlijk als de grote Le Creuset stoofpan op het vuur staat en je hele huis hier naar ruikt. Een makkelijk gerecht voor als je eters krijgt.
Je zet de kip een dag van te voren in de marinade en op de dag zelf ben je binnen een uur klaar. Er zijn ook snelle recepten waar je de kip niet een hele nacht hoeft te marineren, maar ik vind de smaak veel beter als je het wel doet. De kip wordt er ook mooi donker van.
Wij hadden er aardappelpuree bij (lekker voor bij de saus), spruitjes en geroosterde pompoen. Herfst op je bord.
zaterdag 28 september 2013
Apple flapjacks
Apple flapjacks had ik nog niet eerder gemaakt. Het zijn Engelse koeken, gemaakt van gesmolten boter, suiker en havermout. Het heeft wel wat van een mueslireep. Deze flapjacks zijn met appel gemaakt, waardoor ze van binnen smeuïger zijn. De buitenkant is lekker krokant.
Ze zijn erg makkelijk om te maken en zo'n stuk koek is een lekker tussendoortje en lekker bij de thee.
In Engeland wordt er golden syrup gebruikt als zoetstof, maar honing kan ook. Zelf vond ik de honing wel wat overheersend (hangt ook van de soort honing af) dus ik zal ze de volgende keer alleen met basterdsuiker maken.
Het is belangrijk om de koek in blokken te snijden als hij nog warm is. Zodra de flapjacks afgekoeld zijn worden ze hard, vergelijkbaar met een mueslireep.
donderdag 26 september 2013
Bruinebonensoep met rozemarijn
Een heerlijke herfstsoep, deze bruine bonensoep. Ik had er aan het einde van de zomer al zin in, maar heb nog even gewacht. Alhoewel het nog niet koud en stormachtig weer is, wilde ik het niet langer uitstellen... Er zit veel groente in en de spek maakt het lekker hartig. Heerlijk met de rozemarijn, mijn lievelingsgeur van alle kruiden uit de tuin.
Het recept komt uit het boek 'Boerenjongens' van Eke Mariën en Lenno Munnikes.
Het boek zelf vind ik niet zo mooi om te zien, ook als je er doorheen bladert trekt het niet direct, maar de gerechten die erin staan zijn heerlijk. Heb er al veel uit gemaakt. Het zijn pure gerechten, geen poespas.
dinsdag 24 september 2013
Appelkruimeltaart met blauwe bessen
Ik heb weer een appeltaart gebakken uit het boek 'Appeltaart' van Janneke Phillipi.
Deze keer met blauwe bessen uit eigen tuin en de appels uit de tuin van de buurvrouw.
Dit recept ga ik zeker weer eens gebruiken. Je kunt heel makkelijk variëren met de vulling. Een deel van het deeg gebruik je om de bodem van de taartvorm te bedekken, daarover heen doe je een vulling naar keuze (appels, peren, noten etc) en de rest van het deeg verkruimel je erboven. Het deeg is zoet en knapperig, precies goed!
zondag 22 september 2013
Bruschetta met pompoen en walnoten
De pompoenen in de moestuin zijn bijna klaar om te oogsten, ik wacht nog tot oktober. Bij ons in de buurt is een adres waar elk jaar enorm veel pompoenen aan de weg verkocht worden. Honderden liggen er, veel sierpompoenen en kalebassen, megagrote Halloweenpompoenen, maar ook veel eetbare soorten. Ik kon het niet laten om daar ook een paar van mee te nemen. Dat wordt veel pompoen eten dit najaar, want in de tuin heb ik ook nog wel een stuk of 12....
Dit gerecht heb ik vorig jaar al eens gegeten bij Karin en toen vond ik het heerlijk. Het komt uit het boek 'Veg' van Hugh Fearsley-Whittingstall, een prachtig boek met alleen maar vegetarische gerechten.
vrijdag 20 september 2013
Vijgen met serranoham en balsamico uit de oven
Vandaag een herfstmenu. Ons voorgerecht bestond uit vijgen met serranoham uit de oven. Dit gerechtje heb ik wel vaker gemaakt en is altijd heerlijk. Soms doe ik geen serranoham om de vijg, maar vul ze met geitenkaas of gorgonzola en zet ze dan in de oven. Dan zijn geroosterde walnoten er ook erg lekker bij.
Je kunt de vijgen en ham ook op bruschetta doen met wat munt, of partjes vijgen in de ham wikkelen als borrelhapje. Grote kans dat ik volgende week weer vijgen koop.
Voor een voorgerecht heb je aan 1 vijg per persoon genoeg. Maar wij hadden beide nog een halve extra :)
dinsdag 17 september 2013
Garnalenkroketjes van Holtkamp
De garnalenkroketjes van Holtkamp zijn beroemd. En dat is niet zo gek, want ze zijn verrukkelijk!
Een paar jaren geleden heb ik een kookworkshop kroketten maken in Amsterdam gedaan. Cees Holtkamp gaf deze samen met zijn schoonzoon Nico Meijles, die de banketbakkerij nu runt met zijn vrouw. Het boek 'De banketbakker' van Cees Holtkamp heb ik meteen gekocht toen het uitkwam. Er staan heerlijke recepten in. Er staan nog veel op mijn lijstje om te maken.
Zie www.patisserieholtkamp.nl
Kroketjes zijn leuk om te maken. Je moet een dag van te voren beginnen, want de salpicon (de dikke ragout) moet een nacht in de koelkast opstijven, voordat je er kroketjes van kunt rollen.
Van deze hoeveelheid kun je ongeveer 25 kleine kroketjes maken van 40 gram of 35 bittenballen van 30 gram. Hiervoor gebruik je een ijsschep, zodat je de kroketjes allemaal even groot kunt maken.
Ze zijn makkelijk in te vriezen. Let wel op dat ze goed koud de vriezer ingaan, anders zakken ze wat in en krijg je kroketjes of bitterballen met een platte onderkant. Ik leg ze meestal op een snijplankje in de vriezer en kijk na een half uur of ik ze nog wat na moet rollen om ze goed rond te krijgen.
maandag 16 september 2013
Ottolenghi's aubergine cheesecake
Het werd weer eens tijd voor een recept van Ottolenghi. Deze cheesecake zag ik laatst op Carolines blog staan en zij was erg enthousiast. Eigenlijk wilde ik de overvolle groentetaart van Ottolenghi maken, maar deze schijnt makkelijker te zijn om te maken en is bovendien net zo lekker.
Ik heb de aubergine in blokjes gesneden, maar het kan net zo goed in plakjes. De tomaatjes zijn de laatste uit eigen kas.
Za'atar is een kruidenmengsel van tijm, sesamzaad en sumak. Het is populair in het Midden-Oosten. Ook is het de naam van een wilde soort oregano die naar tijm en oregano smaakt. Gemengd met een flinke scheut olijfolie is za'atar een heerlijke dip voor brood.
Je kunt de za'atar hier weglaten, maar het geeft wel een heerlijke smaak aan het gerecht. Echt weer een Ottolenghi smaak.
Een heerlijke cheesecake, zacht en romig, maar wij misten de bladerdeegkorst wel een beetje. Dus volgende keer maak ik er een hartige taart van met bladerdeeg en dezelfde vulling. Dan moet je de bodem wel eerst blind bakken, omdat bladerdeeg op een hogere temperatuur gebakken moet worden
zondag 15 september 2013
Chocoladerol met bramen
Al eerder heb ik zo'n soort cakerol of roulade gemaakt, maar dan met aardbeien. Toen had ik wat teveel vulling gebruikt en liep alles er aan de zijkant uit.
Bramen en chocolade zijn een goddelijke combinatie, net als frambozen en chocolade.
Het recept sprak me dan ook direct aan.
De vulling is met crème fraîche en ik vroeg me af of het met slagroom niet lekkerder zou zijn. Het is juist heerlijk fris in combinatie met de bramenjam.
Helaas zijn de bramen in onze tuin niet zo groot, dus ik heb ze op de markt gekocht. De bramenjam is gemaakt door m'n schoonzus.
Een heerlijk septembergebakje!
vrijdag 13 september 2013
Nacho's uit de oven met guacamole
Nacho's met guacamole doen het altijd goed op een zaterdagavond of op een feestje. Als ik ze voor ons tweeën maak, dan maak ik twee aparte schalen met nacho's en twee aparte schaaltjes met guacamole. Anders is het vechten om de guacamole en de nacho's met de meeste kaas. Op de bank tv kijken met een eigen bord nacho's is heerlijk!
De lekkerste nacho's en guacamole heb ik niet in Mexico gehad (daar hadden we elke ochtend guacamole bij het ontbijt) maar in het Hard Rock Café in Barcelona. Ik weet niet of ze écht zo goed waren, of dat het ook door de sfeer en de mojito's kwam. In elk geval moet ik er altijd al aan denken als ik dit maak. Veel herinneringen hebben met eten te maken.
donderdag 12 september 2013
Nectarines gevuld met cantuccini en cacao
We aten vandaag deze gevulde nectarines als toetje. Een bekend Italiaanse recept, meestal gemaakt met perziken en amarettikoekjes. Je ziet variaties met fijngehakt vruchtvlees erdoor, Amaretto of Vin Santo, een eidooier erin en extra suiker erover heen. Allemaal even lekker....
In De Zilveren Lepel Zomer staat ook een goed recept, dat ik eens gemaakt heb tijdens een kookworkshop in Roberto's, Amsterdam.
Ik heb deze versie gemaakt met cantuccini: harde Italiaanse amandelkoekjes die meestal in Vin Santo worden gedoopt als dessert. De cacao past er goed bij, de amandelkoekjes geven een crunch en de boter maakt het smeuïg.
Je kunt er nog extra suiker overheen strooien voordat je ze in de oven zet, maar ik vind het zo zoet genoeg.
Lekker met vanille ijs of gewoon zo. Als ze iets afgekoeld zijn kun je ze zo uit de hand eten :)
woensdag 11 september 2013
Tagliatelle met kip gevuld met spinazie en geitenkaas
Kip kun je op veel verschillende manieren vullen. Mijn favoriete recept is met gedroogde paddenstoelen, maar deze keer heb ik het met spinazie en geitenkaas gedaan.
Je kunt kipfilet gebruiken, maar kippendijen zijn veel smakelijker. Ze zijn vleziger en smaken meer naar kip, vooral als je scharrelvlees of biologisch vlees koopt.
Als je de kip gevuld hebt, is de rest een makkie.
zondag 8 september 2013
Bananencake met walnoten en kaneel
Wat doe je met 3 bruine, overrijpe bananen die op de fruitschaal liggen....
Je kunt ze in plakjes invriezen en later zo uit de vriezer pureren voor in een smoothie.
Of je maakt er bijvoorbeeld deze bananencake mee.
Het is niet te zoet en de walnoten geven een lekkere bite aan de cake. En door de geur en smaak van de kaneel kom ik al helemaal in de herfststemming. Heerlijk!
Het vanille extract dat ik altijd gebruik is van het merk Nielsen-Massey. Vanille essence uit de supermarkt moet je niet gebruiken, dat heeft niks met vanille te maken, het smaakt erg chemisch.
Ik vind het vreemd dat dit vanille extract zo lastig te verkrijgen is. Er zijn zoveel mensen die bakken, waarom kun je dit dan nergens krijgen?
Het recept heb ik een paar jaar geleden eens gekregen en stond in m'n receptenboekje. Ik weet niet waar het oorspronkelijk vandaan komt.
donderdag 5 september 2013
Salade van rode bieten, feta en rode ui
Van alles wat er in onze moestuin groeit, vind ik de rode bietjes misschien wel het allerlekkerst.
Dit jaar hebben we twee soorten, langwerpige en ronde. Qua smaak is er weinig verschil. De langwerpige kun je wat sneller verwerken. Ze zijn makkelijker in ronde plakjes te snijden.
De meeste bietjes kook ik en vries ik in. Er staat nog een rijtje in de tuin die ik later in de oven ga roosteren.
Ik heb een bietensalade gemaakt met rode ui en peterselie (ook uit eigen tuin), feta en balsamicoazijn. Dit recept kreeg ik eens van mijn moeder. Echt een heerlijke combinatie.
dinsdag 3 september 2013
Zelfgebakken krentenbollen
Vandaag had ik weer tijd en zin om brood te bakken. Het zijn de krentenbollen geworden die Karin altijd maakt. Zie www.huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl.
Ze heeft het altijd over deze kb's, dus ik werd wel erg benieuwd. Ik heb iets minder krenten gebruikt (in het originele recept gebruikt ze 200 gram).
Leuk om te maken, ze zien er mooi uit en ik vond de smaak heerlijk!
Het ruikt nu ook zo lekker in huis. Daar zou je het alleen al voor doen.
Ik komt trouwens steeds minder vaak bij de bakker in het dorp....
zondag 1 september 2013
Pitabroodje met pittige wortel en kikkererwten
Een goede combinatie: wortel en kikkererwten. Je kunt het op een bruschetta serveren, maar in een zelfgemaakt pitabroodje is het nog lekkerder. Dit recept komt uit het boek 'Veg' van Hugh Fearnley-Whittingstall. Een boek met groenten in de hoofdrol. Deze kookboekenschrijver is in Engeland populair, hij heeft ook kookprogramma's gehad op de BBC. Een mooi kookboek dat niet snel verveelt.
Dit broodje was een heerlijke gezonde lunch. De komijn past er goed bij en een flinke klodder Griekse yoghurt maakt het voor mij af.