maandag 31 maart 2014

Triangels met walnoten en havervlokken


Deze heerlijke driehoekige broodjes zijn leuk om te maken voor de lunch. Ze hebben een knapperige korst en zijn zacht en luchtig van binnen. De walnoten kun je eventueel weglaten. Ze worden gevormd met behulp van een springvorm en een deegsteker (zie foto). Je kunt ze ook met een mes in 8 parten snijden.
Mijn broodjes zagen er een beetje rommelig uit, maar de smaak was heerlijk! Ze zijn prima in te vriezen, dus ik heb voor de komende week de lunchbroodjes al klaar.
 
Dit recept komt van de blog van Levine. Dé blog over broodbakken. (Uit de keuken van Levine).
 

zaterdag 29 maart 2014

Mediterrane salade met gerookte kip en avocado


Nu het voorjaar is begonnen haal ik weer heel andere kookboeken uit de boekenkast. Mijn oog valt weer op recepten met frisse, gekleurde ingrediënten en salades.
Uit het boek 'Fresh' van Annabel Langbein, waar met name zomerse gerechten in staan zag ik deze salade voorbij komen. Ik wilde iets maken met avocado en gerookte kip.
Je zou er nog gekookte krielaardappeltjes door kunnen doen om er een echte maaltijdsalade van te maken. Nu hadden we er brood bij.

In de kookboeken van de Nieuw-Zeelandse kok Annabel Langbein staan seizoensgebonden ingrediënten centraal. De prachtige foto's in haar boeken zorgen ervoor dat ik meteen de moestuin in wil om te zaaien zodat wij ook komende zomer weer veel kunnen oogsten.  

donderdag 27 maart 2014

Appel-yoghurt muffins

 
Het recept voor deze redelijk gezonde muffins kreeg ik van m'n zusje. Opvallend is dat er helemaal geen suiker in zit en je in plaats van boter kokosolie gebruikt.
Ik was wel erg benieuwd naar de smaak.... Juist boter en suiker maken een muffin lekker, toch?
Het is heel eenvoudig om deze muffins te maken. Je kunt alle ingrediënten direct door elkaar mengen.
De buitenkant van de muffins wordt mooi knapperig en de binnenkant is luchtig en fris door de yoghurt, appelstukjes en appelstroop. En de kaneel geeft natuurlijk ook veel smaak.
Je mist de suiker helemaal niet!
Een volgende keer wil ik nog wat extra kokosrasp en dadel- of vijgenstukjes toevoegen aan het mengsel. Maar eigenlijk zijn ze zo ook lekker genoeg.

Dit is een ideaal 'gebakje' voor als je mensen op bezoek krijgt die eigenlijk op dieet zijn en niks lekkers bij de koffie willen. Dat je dan een brownie afslaat snap ik wel. Maar er is geen reden om deze lekkere muffins te laten staan...
 
 

maandag 24 maart 2014

Brownies met frambozen


Mmmmmmmm, chocolade! Je ziet zo wel op de foto dat het lekker is.
Deze brownies zag ik al op meerdere blogs voorbij komen (via http://happylittlekitchen.com) en iedereen was er laaiend enthousiast over. De perfecte brownies, krokant van buiten en smeuïg van binnen, zoet en fris door de frambozen.

Ik heb altijd een grote zak Callebaut chocoladekorrels  (70% cacao) in huis om mee te bakken. Het werd weer eens tijd om daar wat mee te maken. In de vriezer had ik nog frambozen liggen. Dus er konden spontaan brownies met frambozen gebakken worden!
Daar word je blij van!



zaterdag 22 maart 2014

Aziatische koolsalade


Dit is een heerlijke koolsalade met een Aziatische dressing. Als je de kool en wortel mooi fijn snijdt en daarna nog even in de dressing laat staan, wordt de groente iets zachter, maar het blijft mooi knapperig. Je hebt niet het idee dat je rauwe groente eet.
We hadden er alleen gebakken zalm bij, met sojasaus en sesamzaadjes.

Het recept komt uit het boek 'Veg'. Ik heb de hoeveelheden wel iets aangepast. In het recept moet je de hele kool gebruiken, maar daar kun je wel een hele week van eten.
Van de dressing heb ik in verhouding weer meer gebruikt.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht, of 4 personen als bijgerecht.


woensdag 19 maart 2014

Zelf tortillawraps maken




Zelf tortillawraps maken stond al een hele tijd op mijn to-do-list. Vorig jaar zag ik ze op de blog van Simone (http://simoneskitchen.nl) voorbij komen en dat recept heb ik deze keer gebruikt.
Het deeg is snel gemaakt, dat gaat makkelijk met de hand, en na 10 minuten rusten kun je het deeg al uitrollen tot pannenkoekjes. Kort bakken in de pan en je tortilla is klaar!
Al met al ben je met het uitrollen van het deeg toch nog wel wat tijd kwijt; het resultaat is dan ook super. Zo hoort een tortilla te zijn! Zacht en goed op te rollen en echt die typische smaak door de bruin gebakken stukjes op de tortilla.
Echt heel wat anders dan de tortilla's die je in de supermarkt koopt. Deze tortilla's wil je zo wel op eten als brood (die van de supermarkt zeker niet).

Ik vond het wel lastig om het deeg tot mooie dunne ronde pannenkoekjes uit te rollen, ze worden snel wat grilliger van vorm.

Deze tortilla's zou ik niet zo snel gebruiken voor het maken van burrito's, maar voor het maken van quesadilla's of zo als brood voor bij een Mexicaanse maaltijd zijn ze zeker de moeite waard.
Ze zijn prima in te vriezen voor als je later snel een quesadilla wilt maken als borrelhap of als lunch. Na het ontdooien zijn ze nog steeds mooi zacht en buigzaam.

Dus leuk om eens zelf te maken en echt heel lekker!
Maar ik ben heel eerlijk: de kant-en-klare wraps zal ik ook zeker nog gebruiken: maar dan wel het liefst de meergranenversie van de natuurwinkel.


maandag 17 maart 2014

Rabarber-kokoscake


Ik was de moestuin aan het schoffelen en zag dat de rabarberplant al weer mooi groeit.
We hebben elk jaar veel rabarber in de tuin en dat vries ik dan, gesneden, in porties in. Er liggen nog 2 flinke zakken in de vriezer; tijd om daar wat mee te bakken, voordat we weer verse kunnen oogsten. De rabarber heb ik deze keer iets laten ontdooien en laten uitlekken in een vergiet, voordat ik het door het cakebeslag deed. Er kwam toch nog aardig wat vocht uit. (Volgende keer dus nog wat langer uitlekken of verse rabarber gebruiken).

Deze rabarber-kokoscake heb ik vorig jaar bij Karin gegeten (zie huistuinenkeukenvertier). Niet iedereen houdt van rabarber, maar ik ben er gek op, helemaal in gebak. Lekker fris. Het wordt nog lekkerder als je er zelfgemaakte vanille-saus bij maakt (zie vanillesaus).

zaterdag 15 maart 2014

Gevulde tomaatjes met Hollandse garnalen


Op verjaardagen vind ik de standaard borrelhapjes met blokjes kaas, boterhamworst met augurk, rookvlees met Monchou en kipgrillworst altijd heerlijk. Maar je wilt ook wel eens wat anders.
Dit keer had ik een grote plank met kleine hapjes gemaakt. Zo ook deze gevulde tomaatjes. Ze zijn makkelijk te maken, goed voor te bereiden en lekker fris.

Voor andere borrelhapjes zie onderstaande links:
Gevulde komkommer met ham en augurk
Toastjes met gegrilde paprika en geitenkaas
Paddenstoelenquiche


donderdag 13 maart 2014

Smoothie met avocado en ananas

Ik ben de laatste tijd helemaal van de groene smoothies. Eerder maakte ik wel smoothies met alleen fruit of gebruikte ik de sapcentrifuge om fruit- en groentesapjes te maken, maar groene smoothies zijn nog veel lekkerder en gezonder.
In de sapcentrifuge gaan veel vezels verloren; die komen als pulp in een bak achterin de centrifuge terecht. Zonde. Bovendien vind ik het schoonmaken van de sapcentrifuge een rotklus, waardoor ik 'm niet zo snel gebruik. Voor wortel-appelsap met gember gebruik ik 'm nog wel. Of wanneer ik bijvoorbeeld een kistje appels krijg, waarvan ik een heleboel sap tegelijk kan maken.
De rest gaat tegenwoordig allemaal in de blender. Deze Magimix blender heb ik vorig jaar gekocht en ik ben er superblij mee. Makkelijk in gebruik, ideaal voor soep, smoothies en ook ijs. De motor is sterk, hij maakt niet eens zoveel lawaai, de standen die erop zitten zijn overzichtelijk en de glazen kom is groot. Even omspoelen na gebruik en klaar ben je.
 
Laatst heb ik een nieuw boek gekocht over groene smoothies, van Marjolijn van der Velde. Een leuk boek, met veel informatie en een handig overzicht van de groene ingrediënten die je in de smoothies gebruikt.
Meestal gebruik ik verse spinazie, maar ook bleekselderij, paksoi, avocado en boerenkool heb ik gebruikt. Sla in de smoothie smaakt me nog wat te groen en grassig, maar het schijnt dat je daar vanzelf aan went.
In elk geval vind ik het lekker om mango, ananas en kiwi te gebruiken.
's Avonds zet ik alle ingrediënten klaar, zodat ik de smoothie 's ochtends in 2 minuten klaar heb. Een heerlijk begin van de dag!
Vanochtend heb ik lekker ontbeten in de zon in de tuin :)
 
Ik ben volop aan het experimenteren en recepten aan het testen uit het boek.
Deze smoothie met avocado, ananas en kiwi heb ik vanochtend gemaakt (staat trouwens niet in het boek). Tot nu toe vind ik dit de lekkerste smoothie met avocado. Heerlijk romig en toch ook zoet door de ananas.
 
 

dinsdag 11 maart 2014

Strawberry shortcake


Vorig jaar zomer heb ik deze heerlijke aardbeiengebakjes bij Karin gegeten
(zie Huistuinenkeukenvertier ). Het was toen prachtig weer, we zaten in de tuin en ze had aardbeien uit eigen tuin gebruikt. Omdat het vandaag ook mooi weer is en ik een bak (Spaanse) aardbeien had gekregen van m'n zusje dacht ik aan dit recept van Yvette van Boven. Het komt uit haar boek 'Home made Zomer'.
Het zijn een soort scones, gevuld met gemarineerde aardbeien en room. Een heerlijke combinatie en erg makkelijk om te maken. Het deeg is zo gemaakt en je hoeft ze maar een minuut of 12 te bakken.
Van deze hoeveelheid deeg kun je 4 grote shortcakes maken, maar ik heb er 8 kleine van gemaakt (6 zou ook wel mooi zijn qua formaat, dat ga ik volgende keer doen).
Heerlijk voor 's middags bij de thee. En omdat ze klein zijn kun je er gerust twee eten!
Ze eten wel wat lastig trouwens, net als met moorkoppen komt alle slagroom er aan de zijkanten uit....


maandag 10 maart 2014

Perentaart met amandelspijs


Dit perentaartje met amandelspijs heb ik laatst al eens gemaakt. Door het mooie voorjaarsweer ben ik met m'n hoofd al bij heel andere taarten, maar dit taartje wilde ik toch nog op de blog zetten, ook al is het meer iets voor de herfst en winter.
Fonceerdeeg is heel makkelijk deeg, je hoeft het niet blind te bakken en kunt het makkelijk in porties invriezen. Ik maak dan ook meestal een dubbele hoeveelheid.

Ik zag deze taart al op meerdere blogs voorbij komen. Het recept komt uit 'De banketbakker' van Holtkamp. Een geweldig boek voor iedereen die van bakken houdt.
Zelf vind ik de structuur van warme peer niet altijd lekker. Ik zou dit taartje dan ook koud eten.

donderdag 6 maart 2014

Notenbrood met appel


Dit notenbrood heb ik eerder gebakken. Het lijkt wat op mueslibrood: goed gevuld met noten en rozijnen, maar dan met stukjes zachte appel erin. Heerlijk met roomboter en kaas of appelstroop.
Omdat het volledig van volkorenmeel is gemaakt, is het een compact brood. Je kunt het makkelijk in plakken invriezen.

Het recept is van Janneke Philippi en komt uit haar Appeltaart-boek. Ik heb het recept iets aangepast.

maandag 3 maart 2014

Bruschetta met gegrilde paprika, geitenkaas en basilicum


Al eerder heb ik iets op de blog gezet met paprika en geitenkaas. Een heerlijke combinatie, helemaal als je er ook knoflook bij doet.
Gisteren heb ik kleine borrelhapjes gemaakt en van de overgebleven helft vandaag een bruschetta als lunch. Beide even lekker.
De paprika's kun je de dag van te voren al grillen. Je zou ook gegrilde paprika uit een pot kunnen gebruiken, maar die is altijd wat zuurder. Ik vind dat toch minder lekker.
Verse oregano past hier ook goed bij in plaats van basilicum. Dat ga ik weer gebruiken zodra de oregano in de kruidentuin weer groeit.