woensdag 27 juli 2016

Pappardelle met Italiaans stoofvlees


Bij stoofvlees denk ik vooral aan het najaar en de winter. 
Maar voor dít stoofvlees maakt het niet uit wat voor weer het is. Dat smaakt altijd goed. 
Ik heb de slowcooker (Crockpot) gebruikt om het vlees te stoven. Het is makkelijk en zorgt altijd voor zacht vlees. Je kunt uiteraard ook een stoofpan gebruiken. 
Wat ik meestal doe is dat ik de slowcooker de avond van te voren aanzet. Dan ruikt het 's ochtends heerlijk in de keuken en het smaakt 's avonds nog beter. 

Dit recept is genoeg voor 8 personen als je er nog apart salade en groente bij serveert. Wij aten het alleen met een groene salade en dan heb je 6 grote borden pasta met genoeg vlees. 


Een recept uit het boek 'Lange tafels' van Allerhande.

zondag 24 juli 2016

Haricots verts en peultjes met hazelnoten en sinaasappel


Met dit warme weer eten we veel salades. Nu niet met sla, maar met groene groenten: haricots verts en peultjes. Je kunt ook sperziebonen, tuinbonen of sugar snaps gebruiken. Broccoli past er ook wel goed bij denk ik.
De groente is koud. De dressing fris door de sinaasappel en knoflook en dan zitten er ook nog veel geroosterde hazelnoten in. Erg lekker. Wij aten dit met z'n tweeën als lunch. 

Ook lekker als gezond bijgerecht bij een bbq of bij een geroosterd visje. 

Een recept uit 'Ottolenghi Het Kookboek'. Een van mijn favoriete kookboeken. 




zondag 17 juli 2016

Couscous met gegrilde groenten en pistachenoten


Gegrilde groenten zijn eigenlijk altijd lekker. Om zo te eten, op een bruschetta, door pasta of bij couscous. Dit is een heerlijk en gezond vegetarisch gerecht met volkoren couscous en veel groenten. Prima om koud te serveren en een dag van te voren al te bereiden. 
Je kunt de pistachenootjes vervangen door amandel. Ook is het lekker om er nog wat feta over te brokkelen. 
Wat er ook goed bij past is een saus van Griekse yoghurt. Meng Griekse yoghurt met wat citroensap, verse munt, de helft van de gepofte knoflook en breng op smaak met peper en zout. 


Dit recept zag ik in het boek 'Lange tafels' van Albert Heijn. Ik heb het iets aangepast.

vrijdag 15 juli 2016

Zwartebessencake


We kregen weer een emmertje zwarte bessen van de buren, dus de oven kon weer aan :).
Een heerlijke cake met Griekse yoghurt en citroenrasp. Hij is luchtig en zacht van binnen. De buitenkant is na het bakken zoals hij moet zijn. Zwarte bessen zijn best zuur en dat past goed in een zoete cake.
Makkelijk en snel om te maken. Dit is weer een blijver!

Deze cake zag ik op de blog huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl van Karin. 



dinsdag 12 juli 2016

Veldsla met gerookte kip, avocado en pesto-yoghurtdressing


Veldsla vind ik een heerlijke slasoort. Zo lekker zacht en boterig.
De avocado is ook romig, de gerookte kip hartig en dan de geroosterde pitjes erbij. 
Dit is echt een supersimpele en lekkere salade. We vonden de dressing met yoghurt en pesto ook een succes. Dit was onze lunch. Er kan een geroosterd broodje bij, maar het vult zo ook goed. 



Dit recept kwam ik tegen op Pinterest. Lang leve Pinterest.... wat verslavend is dat zeg.


maandag 11 juli 2016

Mexicaanse gehaktschotel met paprika en nacho's


"Mmm, lekker yoghurt!", hoorde ik toen ik de foto wilde maken en er kwam een klein handje in beeld. 
Een kindvriendelijk gerecht dus. Al die kleuren van mais, paprika, tomaat en kidneybonen en dan ook nog nacho's, kaas en crème fraîche. Echt iets voor het weekend.
De vulling kun je ook in een tortilla wrap of taco schelp doen. Ik vind het zo wel gezellig eten. 
Lekker met een salade van komkommer, tomaten, avocado en koriander. 


vrijdag 8 juli 2016

Zwartebessen amandeltaart


Beter een goede buur dan een verre vriend, zeggen ze dan. 
Wij hebben heel goede verre vrienden met een prachtige moestuin, maar daar heb je niet zoveel aan als ze veel oogsten uit de tuin....
Het buurjongetje had voor ons een kom vol zwarte bessen geplukt. Wat lief! 

Wij hebben wel rode en blauwe bessen, maar geen zwarte in de tuin.
Ik ben dezelfde avond in de boeken gedoken. Wat voor lekkers kun je met zwarte bessen maken? Nou, deze taart met gemalen amandelen bijvoorbeeld. Uit het boek 'Vers uit de Tuin' van Sarah Raven. 
Er zit geen bloem in de taart. De consistentie doet denken aan luchtige amandelspijs. 
Wij vonden de combinatie van zwarte bes en amandel erg lekker. Echt een desserttaartje, maar ook lekker bij de thee. Serveer er wat extra bessen bij en smikkelen maar.



dinsdag 5 juli 2016

Smeuïge chocoladetaart


Hier word ik wel blij van :)
Je ziet aan de foto hieronder dat deze chocoladetaart erg lekker smeuïg is. 
Daar hoef ik niet een overtuigend verhaaltje bij te schrijven. 
Ik ben gek op chocola, maar vind chocoladetaart snel te machtig. Daar had ik bij deze versie geen last van. Hij is echt lekker en ook nog eens makkelijk om te maken.
Strooi er veel cacaopoeder over, want dat maakt het af.
En gebruik goede chocolade. Ik heb altijd Callebaut callets in huis. 
Lucky me: ik heb nog 5 punten in de vriezer.

Dit recept komt van de site rutgerbakt.nl.





Ingrediënten
325 gram pure chocolade (nu Callebaut 54%)
250 gram roomboter
160 gram kristalsuiker
5 eieren (L, 275 gram)
1/4 theel zout
1 theel vanille-extract
80 gram patentbloem
cacaopoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24cm doorsnede met bakpapier en vet zowel de vorm als het bakpapier in met boter.
Ik heb een bakvorm met kartelrand en uitneembare bodem gebruikt.

Doe de chocolade samen met de boter in een hittebestendige kom en smelt deze au-bain-marie.
Meng in een andere kom de suiker met de eieren, zout en vanille-extract tot het goed gemengd is. Ik gebruik de KitchenAid. Een kom met garde kan ook.
Voeg het warme chocolademengsel toe en meng goed. Spatel daarna de bloem door het beslag.


Giet het beslag in de taartvorm en bak 25 minuten. De taart zal nog niet helemaal gaar lijken. Tijdens het afkoelen zal de taart verder opstijven, zodat de binnenkant smeuïg is.

Serveer de taart pas als deze helemaal afgekoeld is en bestrooi royaal met cacaopoeder door een zeefje. 
De taart is 2 dagen later nog heerlijk, ook als hij uit de koelkast komt.

Lekker met frambozen, slagroom of vanille ijs!



zondag 3 juli 2016

Crostini met geitenkaas en rode ui


Dit is mijn ideale borrelhapje: crostini met geitenkaas.
Als we uit eten gaan kijk ik altijd op de menukaart of er ook iets met geitenkaas op staat. Een salade au chèvre chaud sla ik niet over. Ook heb ik altijd geitenkaas in huis. Lekker in een salade, in pasta of een ovenschotel. Of zoals nu: op geroosterd stokbrood.

Een aanrader.

Dit recept komt uit het boek 'Toscanini Venticinque'.