maandag 30 december 2013

Bruschetta met appel en blauwe kaas


In de vriezer liggen altijd sneetjes eigen gebakken brood, die ik kan gebruiken voor bruschetta, voor lunch of bij de borrel. Ik ben de vriezer en de koelkast aan het opruimen, dus als lunch had ik vandaag bruschetta met nog wat Blue Stilton, die ik over had van Kerst.
Dit recept zag ik in het boek 'Veg' van Hugh Fearnley-Whittingstall staan en het viel me eigenlijk niet direct op. Ik had ook niet verwacht dat het bijzonder zou zijn.
Maar.... wat een verrassing! Wat jammer dat ik maar 2 sneetjes brood kon beleggen, want ik vond het heerlijk! De gesmolten kaas en het frisse van de appel, het romige van de mayonaise en het knapperige knoflookbrood. Een goede combi en een aanrader als je van blauwe kaas houdt.

zondag 29 december 2013

Tatin van sjalotten


Vandaag hadden we als lunch een tarte tatin met sjalotten en Stilton. De sjalotten komen uit de moestuin van Karin: bedankt! Deze sjalotjes waren niet zo groot; ik kon 14 stuks kwijt in een vorm van 18cm. De sjalotten moeten strak tegen elkaar liggen, het kan zijn dat je meer of minder nodig hebt, afhankelijk van de grootte van de sjalot. Je kunt een echte tarte tatinvorm gebruiken, maar een springvorm kan net zo goed.
Wij vonden het een heerlijk hartig taartje. De sjalotten zijn zacht en zoet, het deeg mooi krokant. Je kunt het zo eten, maar ik had er nog wat extra Stilton kaas over gebrokkeld. Een mooi contrast met het zoete van de sjalot. Dit ga ik zeker nog eens maken!
Deze hoeveelheid is genoeg voor een lunch voor 2 personen.
Het recept komt uit 'Vers uit de Tuin' van Sarah Raven. Ik heb het iets aangepast.


zaterdag 28 december 2013

Gevulde komkommer met ham en augurk


Met Kerst was dit een van de amuses: een stukje komkommer gevuld met ham, augurk en peterselie.
Heel makkelijk om te maken, fris en light. Een leuk borrelhapje voor een volgende verjaardag.


Ingrediënten
1 komkommer
paar plakken goede ham, heel dun gesneden
krulpeterselie
mini augurkjes

Bereiding
Schil met een dunschiller om en om lange repen schil van de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in plakken van ongeveer 2cm dik.
Haal met een lepeltje alle zaadjes uit de komkommer, of gebruik een appelboor.
Maak van de dun gesneden ham kleine rozetjes en vul hier de komkommer mee.
Steek in elke komkommer een mini augurkje en een klein takje krulpeterselie.

donderdag 26 december 2013

Uienbrioche met spek en kastanjechampignons



Meestal kook ik met Kerst heel uitgebreid, maar dit jaar is het allemaal wat eenvoudiger. Ook wel eens lekker om niet voor de feestdagen nog uitgebreid boodschappen te moeten doen, op zoek te gaan naar specifieke ingrediënten en een overvolle koelkast te hebben.

Gisteren heb ik de uienbrioche gebakken die in Delicious Kerst 2013 staat. Brood is altijd leuk om te maken. Dit brood ziet eruit als een kerststol, maar de vulling is met spek, ui, champignons en rozemarijn. Een heerlijke combinatie, vandaar dat het recept me meteen aansprak.
Het brood was mooi zacht en luchtig, mooi van kleur, maar eerlijk gezegd had ik het nog hartiger verwacht. Het heeft wel wat gezouten roomboter nodig om het af te maken.
In het recept stond dat er een flinke snuf zout bij de bloem moest. Dat is me voor brood bakken veel te vaag. Brood moet precies zout genoeg zijn, dat geeft juist smaak. Nu had ik verwacht dat het door de vulling met spek wel zouter en hartiger zou worden, maar dat was onvoldoende.
Dus volgende keer gebruik ik niet een snuf zout, maar zou ik 8 gram zout gebruiken, zoals ik bij de meeste broden doe. Het is wel een brood dat voor herhaling vatbaar is, lekker bij soep of bij de lunch.

maandag 16 december 2013

Breekbrood met hazelnoten en kaas



Als ik brood bak, dan is het vaak op zondag. Afgelopen zondag heb ik gekozen voor een breekbrood met hazelnoten en kaas uit Delicious Kerst 2013. Lekker hartig voor bij de lunch.
In het recept staat dat je 150ml donker bier moet gebruiken. Omdat ik dit niet in huis had heb ik gewoon water gebruikt.
Dit breekbrood is genoeg voor 4 personen, lekker bij soep, salade of bij het kerstdiner.
In de Delicious staat ook nog een uienbrioche met spek en champignons in. Die ga ik ook nog eens maken.
 

zondag 1 december 2013

Speculaastaart met appel en amandel


Vanmiddag hebben wij Sinterklaas  gevierd met de familie. Daar hoort natuurlijk wel een Sinterklaastaart bij. Op verschillende blogs zag ik al speculaastaarten voorbij komen. Deze versie komt van Carolines blog. Ik had amandelspijs gekocht bij de molen en wilde daar iets mee maken. Wij vonden het een heerlijke taart!


zondag 24 november 2013

Lenteui soep


Vroeger kregen we wel eens lenteui-crèmesoep, uit een pakje. Die vond ik toen heerlijk.
Omdat ik niet meer uit pakjes en zakjes eet, heb ik deze soep eens zelf gemaakt. Ik had een bosje lente uitjes over en de rest had ik nog in huis. Supersimpel en ik vind het lekkerder dan preisoep; dit is net wat subtieler van smaak.

Volgende keer doe ik er nog wat reepjes gerookte zalm in.
Het recept zag ik staat in het boek van Karin Luiten 'Koken zonder pakjes en zakjes 2'.

zaterdag 23 november 2013

Kipfricassee met paddenstoelen en salie


De naam van dit gerecht komt van een oud Frans woord, fricasser, dat opstoven betekent. Fricassee wordt meestal gemaakt van kip, kalfsvlees of konijn, geserveerd in een veloutésaus met eierdooiers en room. Ik heb alleen room gebruikt en heb de saus daarna wat in laten koken.
Het is belangrijk dat je geen kipfilet gebruikt, maar vlees aan het bot, zoals braadstukken, poten, drumsticks. En bak het vlees goed aan voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Dit gaat het beste in een zware gietijzeren pan. In mijn grote ovale Le Creuset kunnen 12 stukken vlees tegelijk worden gebakken. Past het niet in een keer in de pan, bak het vlees dan in twee porties.
Ik vind dit een heerlijk herfstgerecht met de paddenstoelen en roomsaus. En het hoeft niet uren op het vuur de staan. Binnen een uur is je eten klaar!

vrijdag 22 november 2013

Paddenstoelenquiche


Een quiche maak ik graag in het weekend als lunch. Meestal maak ik het deeg zelf, maar dit keer heb ik voor een makkelijke versie gekozen met kant en klaar bladerdeeg uit de vriezer. Je kunt uiteraard variëren met de vulling. Ik vond 'm zo precies goed, niks aan veranderen.
Als je wel wat mist bij deze vegetarische quiche, dan kun je bijvoorbeeld wat gebakken spekjes toevoegen.


Ingrediënten
5 plakjes bladerdeeg
2 eetl olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
400 gram gemengde paddenstoelen, in reepjes 
1 bosje bieslook, fijngesneden
1 bosje peterselie, fijngesneden
versgemalen nootmuskaat
50 gram geraspte Goudse kaas (of Parmezaanse kaas)
2 eieren
100 gram room
versgemalen peper en zout

Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg ze op elkaar en rol uit tot een grote plak deeg.
Vet een bakvorm met een doorsnede van 23 cm in met boter en leg het bladerdeeg in de vorm. Druk goed aan bij de randen en snijd de overmaat weg.
Laat de bakvorm in de koelkast staan tot de vulling klaar is.

Bak in de olie de ui, knoflook en paddenstoelen 5 minuten en laat het vrijgekomen vocht iets verdampen. Breng op smaak met nootmuskaat, versgemalen peper en zout en meng de bieslook en peterselie erdoor. Laat iets afkoelen.

Klop de eieren los met de room, voeg de kaas toe en meng dit door het paddenstoelenmengsel. Verdeel dit mengsel over het deeg.
Je kunt evt. nog wat geraspte kaas bovenop de vulling strooien.

Bak de quiche in 30-40 minuten in een oven op 200 graden tot het deeg gaar en knapperig bruin is en de vulling mooi gestold.

Laat iets afkoelen voordat je het in punten snijdt. Lekker met een salade als lunch of in blokjes als borrelhapje.



donderdag 21 november 2013

Salade van rode biet, geitenkaas en boontjes


Rode bietjes en geitenkaas zijn een heerlijke combinatie. De sperzieboontjes en dressing met kappertjes en knoflook passen er ook goed bij. Dit zijn de salades waar ik van hou. Helemaal als de bietjes uit eigen tuin komen. Ik heb nog een paar zakken eigen bietjes die ik gekookt heb en daarna ingevroren.

Het recept komt uit het boek 'De complete Mediterrane keuken'. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast.

maandag 18 november 2013

Aardappelwaaiers



Dit vind ik nu echt een aardappel-ontdekking!
Afgelopen zomer zag ik deze aardappeltjes in een tijdschrift staan toen we op vakantie waren. Ze zien er leuk uit en het is een ideaal bijgerecht. De bereiding is supersimpel, makkelijk voor te bereiden en het serveert gewoon veel leuker dan een losse gekookte aardappel. Ja, ik ga aardappels vaker op deze manier maken, leuk voor als je een etentje geeft.
Tijdens het bakken gaan de schijfjes mooi uit elkaar staan en worden de randen mooi krokant. Als je de aardappelen serveert kun je steeds een schijfje afsnijden en met je vork door de saus halen. Lekker toch!


Ingrediënten
vastkokende aardappels (nu Nicola)
roomboter
peper en zout

Bereiding
Schil de aardappels. Snijd ze met een mesje om de 1/2 cm in, zo diep mogelijk, maar pas op dat je ze niet doorsnijdt.
Smelt een paar eetlepels roomboter en druppel dit over de aardappels heen. Bestrooi met peper en zout.
Bak de aardappels in ongeveer 40 minuten in een oven op 175 graden. Bedruppel evt halverwege nogmaals met gesmolten boter.


zondag 17 november 2013

Rabarber-kwarktaart



In de vriezer heb ik nog een paar zakken met rabarber uit eigen tuin. Handig om rabarbercompote te maken of te gebruiken in taart en cake. Ik vind de combinatie van zure rabarber met zoet beslag altijd heerlijk.
Het recept komt uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi.
In het boek staat dat het 40 minuten gebakken moet worden. Bij mij was de bovenkant toen nog erg bleek. Je kunt de oventemperatuur de laatste 10 minuten wat verhogen of de taart nog 10 minuten langer bakken.
Ik heb rabarber uit de vriezer gebruikt die ik eerst heb laten ontdooien en uit laten lekken. Je krijgt dan een natte vulling die natuurlijk langer in de oven moet.
Als je verse rabarber in het voorjaar gebruikt is een baktijd van 40 minuten waarschijnlijk wel voldoende.


De kwark zorgt ervoor dat het fris en smeuïg wordt. Als je geen kwark in huis hebt, kun je 75 ml yoghurt of karnemelk nemen. Dat geeft hetzelfde resultaat.
Ik vond dit een heerlijke taart/cake en ga het zeker nog eens maken!


Ingrediënten, voor 8 personen
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
100 gram volle kwark
200 gram zelfrijzend bakmeel
325 gram rabarber
springvorm met diameter van 24cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 200 gram suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout romig.
Klop de eieren er één voor één door, doe daarna de kwark erdoor, mix goed en doe als laatst het bakmeel erbij. Het beslag moet mooi luchtig en zacht zijn.
Snijd de rabarber in stukjes.
Schep het beslag in de ingevette springvorm, leg de rabarberstukjes erin en druk ze iets aan.
Strooi de resterende 25 gram suiker over de rabarber.
Bak de kwarktaart in 40-50 minuten goudbruin en gaar.

zaterdag 16 november 2013

Chocoladesouffleetjes

 
 
Mmm, chocolade! Desserts zijn heel leuk om te maken, maar ik heb er meestal geen ruimte meer voor na de maaltijd. Liever heb ik 's ochtends of 's middags bij de koffie of thee iets zoets.
Deze chocoladesouffleetjes uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi zagen er zo mooi uit. Ik kon het niet laten om ze te maken. En ook al ben ik niet gek op desserts, ik heb dit boek natuurlijk niet voor niks gekocht.
Je hoort wel eens dat het lastig is om een goede soufflé te maken. Maar als het recept klopt en je de ovendeur niet opent tijdens het bakken, dan kan er niet veel mis gaan volgens mij.
Dit recept klopt precies, je hebt 6 soufflévormpjes nodig met een inhoud van 125ml.
Als je alle ingrediënten afgewogen klaar zet (of klaar laat zetten.... ;) voordat je aan het hoofdgerecht begint, dan zijn ze snel gemaakt en in 15 minuten gebakken.
De smaak is precies goed, genoeg chocoladesmaak, en lekker luchtig.
Alweer een recept van Janneke dat helemaal klopt.
 

zondag 10 november 2013

Linguini met pesto Genovese





Het is echt jaaaaren geleden dat ik pesto in een potje heb gekocht. Het is zo makkelijk om te maken en ik heb alle ingrediënten, behalve de basilicum, standaard in huis. Nu had ik een flinke bos basilicum over. Dus het werd een simpele pasta pesto.
De echte pesto Genovese komt uit Ligurië en wordt in een vijzel gemaakt. Als je die niet hebt kun je net zo goed een keukenmachine gebruiken, dat vind ik zelf veel makkelijker.
Ik vind het lekker om de pijnboompitten van te voren te roosteren, maar ongeroosterd kan ook.

zaterdag 2 november 2013

Kwartels met druiven en dragon



Niet iedereen houdt ervan dat er een vogeltje op z'n bord ligt. Zelf vind ik de smaak van kwartel heerlijk. Je kunt ook filetjes kopen of de kwartels zelf ontbenen. Dat laatste heb ik meerdere keren gedaan, maar er blijft toch altijd vlees op het karkas zitten en omdat het al zo'n klein vogeltje is, bereid ik ze liever in z'n geheel. Dan blijft het vlees ook mooi sappig en droogt het niet uit. Toevallig had ik er deze keer wel een paar filetjes bij.

Dragon is een kruid dat erg goed bij gevogelte past. De kip met dragonsaus die in dit kookboek staat is ook een aanrader. Een prachtig boek voor alle Franse klassiekers.
Erbij hadden we pompoenpuree met knoflook.


donderdag 31 oktober 2013

Warme salade van paddenstoelen en geroosterde pompoen



Een heerlijke herfstsalade die je ook kunt maken met andere kaas, zoals geitenkaas of Parmezaanse kaas. Lekker met brood als lunch.
Het recept komt uit het boek 'Veg' van Hugh Fearnley-Whittingstall. In dit boek wordt veel koolzaadolie gebruikt, in plaats van olijfolie. Koolzaadolie is hetzelfde als raapzaadolie of canola. Deze olie is rijk aan overzadigde vetzuren en heeft een iets notige smaak.
Op de BBC gebruiken ze deze olie ook steeds vaker en ik zelf ook. Voor Italiaanse gerechten gebruik ik uiteraard alleen olijfolie.

dinsdag 29 oktober 2013

Volkorenbrood met lijnzaad



Het werd weer eens tijd om een nieuw broodrecept te testen. Dit recept vond ik op de blog 'Xandra bakt brood'. Een leuke blog over broodbakken met gevarieerde recepten en een goede uitleg. Ik heb gekozen voor dit gezonde brood met volkorenmeel en lijnzaad. Lijnzaad is goed voor de spijsvertering en bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Een goede toevoeging dus.
Je kunt het brood in een klein broodbakblik bakken van 20x10x7 cm, maar ik heb mijn rijsmandje gebruikt voor een brood van 500 gram.
Het brood is luchtig geworden en de korst mooi knapperig. Ik was erg tevreden en zal dit brood zeker nog een keer gaan bakken.

maandag 21 oktober 2013

Pompoensoep met mangochutney


Op veel blogs en in culinaire tijdschriften komt op dit moment de pompoensoep weer voorbij. En dat is niet zo gek in oktober, het is een echte herfstgroente.
Er zijn zoveel variaties, en ook al vind ik dit recept heerlijk, ik blijf toch steeds nieuwe recepten proberen. Je zou toch zeggen dat je op een gegeven moment een lijst met favoriete recepten hebt en deze blijft maken, omdat je weet dat het goed is. Maar nee, zo werkt het niet. In tijdschriften en kookboeken weten ze het weer net zo mooi te presenteren en op de foto te zetten dat je denkt 'dit is hét recept, dit móet ik maken'.

Deze soep heb ik gemaakt met een pompoen uit eigen tuin, een butternut. Deze pompoen is niet feloranje, maar wat gelig. Ook het vruchtvlees is lichter van kleur en minder zoet.
Volgende keer gebruik ik weer een oranje pompoen zoals Uchiki Kuri, Hokka of Red Kuri. De gewone oranje pompoen die je in de winkel koopt.
Ik vind dat pompoensoep oranje hoort te zijn, net of smaakt het dan beter. De butternut vind ik lekkerder in een stoofschotel. Voor soep moet de pompoen een zoete en nootachtige smaak hebben en dat heeft deze pompoen minder.



zondag 20 oktober 2013

Appel-kaneeltaart


Een makkelijk appeltaartje voor zondagochtend. Eigenlijk wilde ik een andere taart maken, maar dat deeg moest rusten en blind gebakken worden. Dan zou de taart niet voor koffietijd klaar zijn. En ik had juist zin in een stukje taart bij het eerste kopje koffie van de ochtend.
Vandaar dit makkelijke recept van Janneke Philippi, uit het boek 'Appeltaart'. Mijn doel is om alle recepten uit het boek te maken, ik denk dat ik bijna halverwege ben.

Eigenlijk is dit een basis appeltaart. Een eenvoudig deeg en een basisvulling. Het is leuker om er nog wat mee te variëren. Zo heb ik wat citroenrasp door het deeg gedaan, daar wordt het lekker fris van.
De vulling bestaat alleen uit appel, kaneel en suiker. Wij vonden het een heerlijk fris taartje met een knapperige korst. Maar we vonden het toch wat kaal. Dus volgende keer nog wat noten er doorheen of er bovenop. Of wat amandelspijs op de bodem. Of rozijnen, als je dat lekker vindt (ik niet zo).
Ik test volgende keer eerst weer een ander recept van Janneke.

Dit recept laat wel zien dat je appeltaart dus echt niet uit een pakje hoeft te maken, want het is heel eenvoudig zelf te maken.

zaterdag 19 oktober 2013

Witlofschuitjes met appel en amandel


Vandaag een makkelijk voorgerechtje. Witlofschuitjes presenteren altijd leuk, ook als borrelhapje, en je kunt eindeloos variëren met de vulling. Met Kerst heb ik ze eens gemaakt met gerookte makreel, lente-ui en tuinkers. Ook heerlijk.
In het boek 'Veg' zag ik een recept staan met peer en geroosterde amandel. Dit is een variatie daarop.


De amandelen worden gekaramelliseerd, waardoor ze lekker knapperig en zoet-zout worden. Je moet wel blanke ongezouten amandelen gebruiken. Ik heb altijd een grote pot amandelen van de natuurwinkel staan.
De witlof is bitter, de amandelen krokant en zoet en zout, de appel fris en dressing met mosterd scherp. En dat smaakt goed bij elkaar!


donderdag 17 oktober 2013

Pompoentaartjes met wortel en geitenkaas

 
Deze pompoentaartjes van Ottolenghi had ik al een hele tijd in m'n hoofd zitten. Pompoen, wortel en geitenkaas gecombineerd in een Ottolenghi recept: dat kan niet anders dan lekker zijn.
En er is weer een eigen pompoen uit de tuin gebruikt.
Het kost echt enorm veel tijd om deze taartjes te maken, dat viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar de smaak.... echt fantastisch! Dit is nou precies waar ik van houd. Wat een goddelijke combinatie. Het deeg is mooi knapperig, het frisse van de wortel haalt de pompoen op, het hartige van de geitenkaas en de heerlijke romige bieslook-kaastopping. Echt super. Ze zijn lauwwarm het lekkerst. Maar koud mee naar het werk kan net zo goed. Deze kleine taartjes eet je zo uit de hand. Ook leuk voor een verjaardag. Al weet ik niet of iedereen hier van houdt.
Volgende keer maak ik het in een grote quichevorm, zodat je het in punten kunt snijden. Dat scheelt ook tijd, omdat je dan niet al die vormpjes blind hoeft te bakken.
Het deeg ga ik ook eens maken voor een andere quiche. Erg lekker met maanzaad.

Dus als je tijd overhebt en van Ottolenghi houdt: dit is een aanrader!
 

dinsdag 15 oktober 2013

Kippenborst met tuinbonen en pancetta


Weer een gerecht uit het boek 'Het Franse Brasserie kookboek' van Daniel Galmiche.
De tuinbonen komen uit onze moestuin. In de vriezer liggen enkele zakken met eigen oogst, dus we kunnen nog even vooruit.
De combinatie van tuinbonen en pancetta is heerlijk bij de kip. Erbij hadden we geroosterde krielaardappeltjes.

Ingrediënten, voor 2 personen
2 kippenborsten (liefst met bot en vel)
200 gram gedopte tuinbonen
1 eetl zonnebloemolie
3 eetl roomboter
1 teentje knoflook, ongepeld en geplet met een mes
1 takje tijm
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
snuf suiker
50 gram pancetta, in blokjes
1 theel tijmblaadjes
4 eetl kippenbouillon (of water)
zout en versgemalen peper

Bereiding
Blancheer de tuinbonen 20 seconden in kokend water. Giet ze af, en spoel af met koud water. Verwijder de buitenste vliesjes van de bonen en gooi deze weg. Het dubbeldoppen is wel even een werkje, maar de boontjes worden er lekkerder van en veel mooier groen.

Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bestrooi de kipppenborsten met peper en zout en bak ze op de velzijde 8 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Keer ze om, voeg een eetlepel boter, het takje tijm en de knoflook toe.
Zet het vuur lager en bak alles nog 8 minuten. Leg de kip apart op een bord en bedek met aluminiumfolie.
Houd de pan apart om later de jus te maken.


Bak ondertussen in een eetlepel boter de gehalveerde sjalotjes op matig vuur in 5-6 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Schep regelmatig om.
Bestrooi ze met peper, zout en de suiker, voeg 4 eetl water toe en stoof alles met de deksel op de pan in ongeveer 12 minuten op laag vuur. Haal ze uit de pan.

Bak vervolgens de blokjes pancetta in dezelfde pan in ongeveer 4 minuten tot ze knapperig zijn.
Doe de tuinbonen, sjalotjes en de tijm erbij en warm het nog iets op.

Schenk voor de jus de bouillon in de pan waarin de kip gebakken is. En laat een paar minuten koken. Roer de aanbaksels los zodat ze jus donkerder wordt. Roer er nog een eetl boter door tot de jus mooi glanst.

Haal de kippenborsten van het bot af, snijd ze in dikke plakken en schik ze op 2 borden. Verdeel het tuinbonen-pancettamengsel erover en schenk er wat jus omheen.

zondag 13 oktober 2013

Bruschetta met vijgen, gorgonzola en rucola



We aten vandaag bruschetta met vijgen en gorgonzola en daarbij pompoensoep.
Een makkelijke maaltijd dus en ook wel herfstig.
Op vrijdag koop ik op de markt wel eens een lekker brood, zoals ciabatta. Wat we vrijdag niet eten, eten we daarna in het weekend meestal als bruschetta. Of ik vries het brood, alvast in plakken gesneden, zaterdag of zondag alsnog in. Dat oude brood kan dan later zo uit de vriezer de oven is. Altijd handig om in huis te hebben, voor als je onverwacht bezoek krijgt en wat borrelhapjes wilt maken.

 
Ingrediënten
ciabatta of ander lekker brood, in 8 schuine plakken gesneden
1 teentje knoflook, gehalveerd
100 gram gorgonzola
4 vijgen, elk in 6 partjes
1/2 zakje rucola
olijfolie
peper en zout uit de molen


Bereiding
Snijd de ciabatta in plakken doe ze in de grillpan tot ze aan beide kanten mooi geroosterd zijn. Wrijf het brood daarna aan beide kanten in met het gehalveerde teentje knoflook.
 
Snijd de gorgonzola in stukjes en de vijgen in partjes. Verdeel ze over de bruschetta.
Bestrooi met iets zout en druppel er wat olijfolie over.

Leg ze op een bakplaat en zet een paar minuten onder de hete grill tot de gorgonzola gesmolten is en de vijgen zacht. Verdeel de rucola over de bruschetta en bestrooi met extra peper en zout en druppel er nog wat olijfolie over.
 
 

zaterdag 12 oktober 2013

Geitenkaassalade met walnoten en Franse vinaigrette

 
Als ik ergens ga lunchen kies ik vaak voor een broodje of salade met geitenkaas. Geitenkaas is denk ik mijn favoriete kaas, al is het maar afwachten wat voor soort kaas je krijgt. Het moet niet te jong, romig en zacht zijn, maar juist wat korrelig en brokkelig met een korst die naar geit smaakt.
De bettine van de AH is me veel te mild. Bij de Hanos verkopen ze een heerlijke chèvre buche met echte geitensmaak.
 
Toevallig zag ik gisteren op de blog van Karin (huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl) ook een geitenkaassalade voorbij komen. Ik weet dat zij er ook erg van houdt.
Deze versie komt uit het boek 'Het Franse brasserie kookboek' van Daniel Galmiche. Deze kok komt wel eens in Saturday Kitchen koken, zodoende wist ik dat dit kookboek zou verschijnen. Het is dan natuurlijk afwachten of het ook in Nederland wordt uitgegeven.  Van de buitenkant ziet het er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar er staan prachtige foto's in en veel klassiekers. Gewoon een mooi boek voor in de kast tussen de andere Franse kookboeken.
 
Aan de Franse vinaigrette heb ik nog knoflook toegevoegd. Dat is wel zo lekker.
 

 
Ingrediënten
1 klein strokje witlof witlof
1 kleine radicchio of roodlof
handje rucola
een handje walnoten
zoveel geitenkaas als je lekker vindt
 
Franse vinaigrette
2 theel dijonmosterd
2 eetl rode of witte wijnazijn
2 eetl water
125 ml olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout
 
Bereiding
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten met een garde door elkaar te kloppen tot er een romige emulsie ontstaat.
 
Rooster de walnoten een paar minuten in een hete pan tot ze knapperig worden. Bestrooi met iets zout en laat afkoelen.
 
Verdeel de witlof en radicchio in aparte blaadjes en verdeel ze over 2 borden. Leg er een toefje rucola bovenop. Verdeel de walnoten over de salade, brokkel de kaas er omheen en giet er voldoende vinaigrette over.

De overgebleven vinaigrette kun je afgedekt nog een week in de koelkast bewaren.
 
 
 


vrijdag 11 oktober 2013

Frisse citroentiramisù met amaretti


Vorige week heb ik het nieuwe kookboek van Janneke Philippi gekocht:  'Mijn favorieten desserts'. Uit haar appeltaartenboek heb ik al veel recepten gemaakt. Ik keek dan ook uit naar haar nieuwe boek: het is in een woord geweldig.
Groot, zwaar, prachtige foto's en heerlijke recepten. Echt een aanrader! En dan hou ik nog niet eens zo van desserts...

Ik zag op verschillende blogs al recepten uit het boek voorbij komen. Ik heb de frisse citroentiramisù gemaakt, omdat ik nog amarettikoekjes had liggen en wel van frisse desserts hou.
De bodem is gemaakt van amarettikoekjes die in citroensiroop gedrenkt zijn. Net zoals je anders langevingers in koffie en likeur doopt bij de gewone tiramisu.
De citroenmousse is heerlijk luchtig en fris van smaak.

Ik vond het een heerlijk dessert. Leuk om te maken en handig omdat het kleine eenpersoonsgebakjes zijn.
Nu het 's avonds weer donker is krijg ik het alleen niet zo mooi op de foto...


Ingrediënten, voor 4 personen
2 citroenen (biologisch)
2 blaadjes gelatine
75 gram suiker
3 eetl limoncello (citroenlikeur)
20 amaretti
250 gram marscarpone
50 ml slagroom
poedersuiker

Bereiding
Leg 4 kookringen met een diameter van 7cm op een met bakpapier bekleed plat bord. Vet de binnenkant van de kookringen in met boter of bakspray en bekleed ook met een reep bakpapier.
Boen 1 citroen schoon (gebruik bij voorkeur biologische citroenen) en rasp de gele schil eraf.
Pers beide citroenen uit en meet 100 ml sap af. Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water.

Breng de citroenrasp met het sap en de suiker in een steelpan tegen de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Je kunt dit ook weglaten, maar de citroensmaak wordt er nog beter van.
Doop 16 amaretti 1 voor 1 in de warme citroensiroop en leg ze als taartbodem in de kookringen.

Verwarm de resterende citroensiroop opnieuw. Knijp de gelatine goed uit en los de gelatine al roerende op in de hete siroop. Haal de pan van het vuur.

Klop met een garde of mixer de mascarpone met de slagroom tot een dikke, romige crème.
Voeg de citroensiroop toe en schep de citroenroom vervolgens op de amaretti.

Zet de tiramisu minstens 2 uren in de koelkast om op te stijven.
Zet ze voor het serveren op aparte bordjes, verwijder de kookring en het bakpapier.
Leg op elke tiramisù een amaretti en bestrooi met poedersuiker.



dinsdag 8 oktober 2013

Paddenstoelenrisotto (risotto al funghi)


 
Mmm, paddenstoelen, ik hou van de aardse smaak. Heerlijk met pasta, kip of risotto.
Deze risotto al funghi maakt iedereen en eigenlijk is het niets bijzonders, maar wel erg lekker. Laatst zag ik Georgio Locatelli op de BBC en zijn versie heb ik deze keer gemaakt.

Ik gebruik altijd 'carnaroli  superfino' rijst voor mijn risotto. Maar niet alleen de rijst is belangrijk, ook de boter en Parmezaanse kaas die je aan het einde toevoegt. Die zorgt ervoor dat het heerlijk romig en smeuïg wordt.
En zorg bij deze versie voor genoeg knoflook en peterselie door de gebakken paddenstoelen. Ik denk dat dit mijn favoriete risotto is.

Erbij hadden we een rucolasalade met tomaatjes, parmezaan en een dressing met balsamicoazijn.

 


donderdag 3 oktober 2013

Meringues met pistache en rozenwater


Ik had 4 eiwitten over en wilde eens de meringues van Ottolenghi (Het kookboek) maken. Ze zien er prachtig uit, maar om eerlijk te zijn vind ik meringues altijd veel te zoet. In een zwak moment heb ik wel eens zo'n grote meringue bij de V&D gekocht en dan had ik 1 of 2 happen gehad en vond ik het wel weer genoeg.
De combinatie met pistache en rozenwater is bijzonder, waardoor het niet alleen naar suiker smaakt.
Ze zijn vooral leuk om te maken. Als je van meringue houdt, dan is dit een aparte variatie.


maandag 30 september 2013

Limoentaart met slagroom (Key lime pie)


Deze taart stond op mijn to-do list. Het is een populaire Amerikaanse taart, gemaakt met limoensap, eidooiers en gecondenseerde melk. Ik zag 'm in de nieuwe Elle Eten staan (nr. 5), maar heb iets minder limoensap gebruikt dan in het recept.
Key limes zijn kleine geel-groene limoentjes met een volle zure smaak. Ze komen oorspronkelijk uit Florida en zijn hier nauwelijks verkrijgbaar. Je kunt ook gewone limoenen gebruiken.

Gecondenseerde melk koop je in een blikje en is altijd handig om in de voorraadkast te hebben. Het smaakt een beetje naar witte chocoladesaus vind ik.

Een heerlijk friszoete roomtaart. Hij is een beetje rommelig geworden en volgende keer zal ik een iets kleinere taartvorm gebruiken, zodat hij iets hoger wordt.
De smaak is precies goed!

zondag 29 september 2013

Coq au vin (kip in rode wijn)


Kip in rode wijn, dat lust toch iedereen... Het is een echte Franse klassieker.
Dit recept komt uit een van mijn eerste kookboeken: 'Smakelijk Frankrijk'. Nog steeds een van mijn favoriete boeken, heb er al heel veel uit gemaakt.
Ik vind het heerlijk als de grote Le Creuset stoofpan op het vuur staat en je hele huis hier naar ruikt. Een makkelijk gerecht voor als je eters krijgt.
Je zet de kip een dag van te voren in de marinade en op de dag zelf ben je binnen een uur klaar. Er zijn ook snelle recepten waar je de kip niet een hele nacht hoeft te marineren, maar ik vind de smaak veel beter als je het wel doet. De kip wordt er ook mooi donker van.
Wij hadden er aardappelpuree bij (lekker voor bij de saus), spruitjes en geroosterde pompoen. Herfst op je bord.


zaterdag 28 september 2013

Apple flapjacks




Apple flapjacks had ik nog niet eerder gemaakt. Het zijn Engelse koeken, gemaakt van gesmolten boter, suiker en havermout. Het heeft wel wat van een mueslireep. Deze flapjacks zijn met appel gemaakt, waardoor ze van binnen smeuïger zijn. De buitenkant is lekker krokant.
Ze zijn erg makkelijk om te maken en zo'n stuk koek is een lekker tussendoortje en lekker bij de thee.
In Engeland wordt er golden syrup gebruikt als zoetstof, maar honing kan ook. Zelf vond ik de honing wel wat overheersend (hangt ook van de soort honing af) dus ik zal ze de volgende keer alleen met basterdsuiker maken.
 
Het is belangrijk om de koek in blokken te snijden als hij nog warm is. Zodra de flapjacks afgekoeld zijn worden ze hard, vergelijkbaar met een mueslireep.
 
 

























donderdag 26 september 2013

Bruinebonensoep met rozemarijn


Een heerlijke herfstsoep, deze bruine bonensoep. Ik had er aan het einde van de zomer al zin in, maar heb nog even gewacht. Alhoewel het nog niet koud en stormachtig weer is,  wilde ik het niet langer uitstellen... Er zit veel groente in en de spek maakt het lekker hartig. Heerlijk met de rozemarijn, mijn lievelingsgeur van alle kruiden uit de tuin.

Het recept komt uit het boek 'Boerenjongens' van Eke Mariën en Lenno Munnikes.
Het boek zelf vind ik niet zo mooi om te zien, ook als je er doorheen bladert trekt het niet direct, maar de gerechten die erin staan zijn heerlijk. Heb er al veel uit gemaakt. Het zijn pure gerechten, geen poespas.

dinsdag 24 september 2013

Appelkruimeltaart met blauwe bessen


Ik heb weer een appeltaart gebakken uit het boek 'Appeltaart' van Janneke Phillipi.
Deze keer met blauwe bessen uit eigen tuin en de appels uit de tuin van de buurvrouw.
Dit recept ga ik zeker weer eens gebruiken. Je kunt heel makkelijk variëren met de vulling. Een deel van het deeg gebruik je om de bodem van de taartvorm te bedekken, daarover heen doe je een vulling naar keuze (appels, peren, noten etc) en de rest van het deeg verkruimel je erboven. Het deeg is zoet en knapperig, precies goed!

zondag 22 september 2013

Bruschetta met pompoen en walnoten


De pompoenen in de moestuin zijn bijna klaar om te oogsten, ik wacht nog tot oktober. Bij ons in de buurt is een adres waar elk jaar enorm veel pompoenen aan de weg verkocht worden. Honderden liggen er, veel sierpompoenen en kalebassen, megagrote Halloweenpompoenen, maar ook veel eetbare soorten. Ik kon het niet laten om daar ook een paar van mee te nemen. Dat wordt veel pompoen eten dit najaar, want in de tuin heb ik ook nog wel een stuk of 12....

Dit gerecht heb ik vorig jaar al eens gegeten bij Karin en toen vond ik het heerlijk. Het komt uit het boek 'Veg' van Hugh Fearsley-Whittingstall, een prachtig boek met alleen maar vegetarische gerechten.



vrijdag 20 september 2013

Vijgen met serranoham en balsamico uit de oven


Vandaag een herfstmenu. Ons voorgerecht bestond uit vijgen met serranoham uit de oven. Dit gerechtje heb ik wel vaker gemaakt en is altijd heerlijk. Soms doe ik geen serranoham om de vijg, maar vul ze met geitenkaas of gorgonzola en zet ze dan in de oven. Dan zijn geroosterde walnoten er ook erg lekker bij.
Je kunt de vijgen en ham ook op bruschetta doen met wat munt, of partjes vijgen in de ham wikkelen als borrelhapje. Grote kans dat ik volgende week weer vijgen koop.

Voor een voorgerecht heb je aan 1 vijg per persoon genoeg. Maar wij hadden beide nog een halve extra :)