zondag 21 december 2014

Granola met kokos


Op een gegeven moment zag je overal op internet, in kookboeken en bladen granola voorbij komen. En dan vooral varianten met boekweit -en quinoavlokken.

Net als in muesli zitten er in granola ook granen (bv. havervlokken), noten en zaden, pitten en gedroogd fruit. Het verschil is dat muesli niet geroosterd is en granola wel, net als cruesli. En je roostert alles in de oven met kokosolie en agavesiroop.

Het leuke van granola is dat je de samenstelling precies zo kan maken als je lekker vindt. Ik hou van kokos, hazelnoten en havervlokken. Het moet lekker crunchy zijn en niet te zoet. Als je nog restjes noten en zaden in je voorraadkast hebt liggen: gebruik ze in je eigen granola.

Een volgende keer ga ik wel gepelde hazelnoten gebruiken. Deze met vlies werden wat bitter.


donderdag 11 december 2014

Borsjt (bietensoep)


Deze Russische bietensoep stond al jaren op mijn to-cook-list. De eerste keer dat ik erover las (lang geleden) dacht ik blèèègh, soep van bieten, dat kán niet lekker zijn. Ik was toen vooral warme gekookte bietjes en koude zoetzure bieten uit pot gewend. Inmiddels behoren rode bieten tot mijn favoriete groenten, met name geroosterd in salades.
Toen ik vorige week de nieuwe Elle Eten van deze maand dichtsloeg toen ik in bed lag en al half lag te slapen, zag ik nog nét dit recept op de laatste pagina staan.
Ik weet niet of ik over bietensoep gedroomd heb, maar de dag erna heb ik wel meteen alle ingrediënten gekocht.

Bietensoep kan koud of warm worden gegeten. Deze versie wordt warm opgediend. De koude soep is meestal gepureerd en kun je in sommige landen kant en klaar in de supermarkt kopen.
Het is een goed gevulde groentesoep met rode biet, rode kool, knolselderij, ui en wortel. De uitgebakken spekjes, dille en zure room die je erop schept passen er goed bij en maken de soep echt af. Laatst had ik ook al bietjes met dille in een salade: lekker.

Een gezonde soep met veel groenten die goed vult.
Lekker voor een keer, maar wel een beetje apart als ik eerlijk ben...

dinsdag 9 december 2014

Bleekselderij met rundergehakt


Dit is een typisch alledaags gerecht uit de Sichuanese keuken. Bleekselderij en rundergehakt passen goed bij elkaar. Het wordt erg lekker door de chilibonenpasta. Het gerecht krijgt daardoor een heel specifieke smaak. Maar let wel op: het is spicy! Het ruikt heerlijk als je het in de wok bakt, dus ik was de eerste keer iets te enthousiast met de pasta.
Je kunt het dan wel goed afblussen met Tigerbeer :)

Als menu hadden we deze keer tofu met paprika, bleekselderij met rundergehakt, witte rijst, komkommersalade en spinazie met gembersaus.


zondag 7 december 2014

Chinese komkommersalade


Bij een Chinese maaltijd worden veel groenten geserveerd. Geblancheerde en geroerbakte bladgroente zoals paksoi, spinazie, snijbiet en choysum. Maar ook een frisse komkommersalade hoort erbij.
Deze Chinese komkommersalade uit het boek 'De echte Chinese keuken thuis' van Fuchsia Dunlop heb ik al een paar keer gemaakt. Heerlijk met veel knoflook.


Opvallend is de manier waarop de komkommer voor het snijden geplet wordt met een deegroller. Sla een paar keer hard met de deegroller op de komkommer zodat hij gekneust, maar niet helemaal geplet wordt. De smaken van de dressing zullen daarna goed intrekken.

zaterdag 6 december 2014

Kip met zwarte bonen


Dit is het eerste gerecht dat ik uit het boek 'De echte Chinese keuken thuis' van Fuchsia Dunlop heb gemaakt. De geuren die vrijkomen uit de keuken zijn heerlijk. We stonden beide te grijnzen boven de wok want het kon niet anders dan lekker worden.

Ik heb sinds de aanschaf van dit boek 5 keer een Chinees menu gemaakt. Elke keer met 5 kommen met verschillende gerechten. Altijd komkommersalade, witte rijst, een bladgroente zoals spinazie, paksoi of choy sum, dan nog iets met tofu en vaak iets met kip. We eten steeds vaker vegetarisch en dat bevalt goed. In plaats van een gerecht met kip heb ik ook al een van de auberginegerechten en paddenstoelengerechten uit het boek gemaakt.

Voor dit gerecht heb je maar weinig vlees nodig en dat geldt eigenlijk voor veel Chinese gerechten. Je kunt kipfilet gebruiken, maar ik gebruik altijd liever kippendijen. Het vlees vind ik lekkerder en biologische kippendijen zijn ook nog eens voordeliger dan filet.

Gefermenteerde zwarte bonen zijn kenmerkend voor de keuken uit Hunan. Ze zijn lang houdbaar, dus ze komen ook wel op als je ze alleen zou gebruiken om dit gerecht te maken. Ik heb ze ook al in twee tofu gerechten gebruikt.

 


donderdag 4 december 2014

De Chinese keuken


Wat een ontdekking!
'De echte Chinese keuken thuis' van Fuchsia Dunlop. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ben nu fan van haar. Wat een geweldig boek. En zo makkelijk!
Het enige is: je moet wel eerst naar een grote Oriental supermarkt om een nieuwe basisvoorraad aan te schaffen.
Geen probleem. Daar doe ik nooit moeilijk over.

Ik ben naar de Amazing Oriental in Groningen geweest. Ook op zondagmiddag geopend: handig. Neem een grote tas mee, want je koopt meer dan op je lijstje staat (zo gaat dat in de Hanos ook altijd...)

Er zijn een paar ingrediënten die steeds terugkomen in de Chinese keuken:
knoflook, gember, lente ui.
Onmisbaar: donkere- en lichte sojasaus, chinkiangazijn ( of Chinese zwarte rijstazijn), Shaoxing rijstwijn, sesamolie, chiliolie, arachideolie om in te wokken.

Dan nog een paar belangrijke smaakmakers:
Laoganma bonensaus, chilibonensaus, Sichuanpeper, gefermenteerde zwarte bonen, en aardappelzetmeel om de sauzen af te maken.
Met de gefermenteerde tofu, ingelegde groente zoals mosterdkool en gedroogde garnalen moet ik nog experimenteren.








Ik heb meteen een nieuwe wok en wokspatel gekocht. Het is belangrijk om de wok eerst goed in te branden. Een paar mooie kommen om de gerechten in te serveren horen er natuurlijk ook bij. Dan nog wat eetstokjes.


De Chinese keuken kost vooral voorbereidingstijd. Alles moet gesneden in kommetjes klaar staan (veel knoflook, veel gember, veel lente ui).
Maatlepels voor een eetlepel, theelepel etc zijn ook handig, omdat je veel marinades, dressings en sauzen hiermee kunt afmeten.

Als alles klaar staat ben je na een paar minuten wokken klaar.
Ik heb nu meerdere maaltijden gemaakt met tofu, kip, rijst, komkommersalade en gewokte groenten. Vooral die groenten zijn erg lekker: choy sum, baby paksoi met shiitakes, spinazie met gember, en geroerbakte snijbiet.
Ik had nooit zoveel met tofu, maar in de Chinese keuken is het verrukkelijk.

De Sichuanese chilipepertuinbonenpasta is vooral een aanrader. Ik heb die van het bekende merk Lee Kum Kee, maar wil ook de echte uit Pixian nog eens proberen.

Voor alle informatie over Aziatische ingrediënten kijk ik altijd op de site 
aziatische-ingredienten.nl.
De website van Fuchsia Dunlop is ook leuk om te lezen. Haar boek is in elk geval een aanrader! Ik zal snel een paar recepten op de blog zetten die ik inmiddels heb gemaakt.



dinsdag 2 december 2014

Geroosterde bietensalade met geitenkaas en dille


Alweer zo'n lekkere salade uit 'Het Farmhouse Cookbook'. Ik ben gek op bietjes en geitenkaas. Als ik op de blog zoek naar salades zit er vaak ook geitenkaas in.
Ik had nog wel bietjes uit de moestuin, maar zag bij de biologische kraam prachtig gekleurde bietjes liggen. De smaak is hetzelfde, maar voor een salade is het leuk om gemengde bieten te gebruiken. Door ze te roosteren komt de aardse en zoete smaak goed naar boven.
Je kunt verschillende noten en pitten gebruiken. Maar de dille zou ik niet weglaten.


zaterdag 29 november 2014

Conchiglie met saffraan, venkel en kip


Conchiglie is pasta in de vorm van een schelp. Ik had een zak met grote conchiglie in de kast liggen maar wist nog niet welke saus ik erbij wilde gaan maken. Er schijnen 'regels' te zijn welke saus je bij welke pastavorm gebruikt. Zo is deze schelppasta ideaal voor bijvoorbeeld gehakt- en tomatensauzen met stukjes groente: de saus gaat in de schelpen zitten en dat eet lekker.

Deze pasta met venkel, kip, saffraan, spek en paprika vonden we erg lekker. Snel te maken dus makkelijk voor door de week.


Het recept komt uit het boek 'Basic pasta' van Jody Vassallo. Ik heb het iets aangepast.

woensdag 26 november 2014

Pompoensoep met kokosmelk en koriander


Met het kleinste pompoentje uit de moestuin heb ik deze pompoensoep gemaakt. Ideaal als voorgerecht. Van pompoensoep hoef ik namelijk niet een groot bord vol. Eerder kwam ik er al achter dat pompoensoep een garnituur nodig heeft met een bite. Omdat er al kokosmelk door de soep zit, leken gedroogde kokossnippers me wel geschikt. En inderdaad: dat past er goed bij.
Het recept komt van de blog van Ianna: Beginspiration. Ik heb het iets aangepast.


maandag 24 november 2014

Salade met artisjokken en witte bonen


Er stonden nog een paar potten artisjokken op olie in de voorraadkast, naast de witte bonen.
Ik kwam niet op het idee om dit te combineren in een salade, tot ik afgelopen weekend het boek 'Veg' aan iemand liet zien. Iedereen die graag vegetarisch eet raad ik Ottolenghi aan, maar 'Veg' is toch ook een superboek met makkelijke gerechten. Ottolenghi is vaak wat uitgebreider en meer geschikt voor het weekend.
Ik heb nog komkommer toegevoegd. We vonden het een lekkere combinatie!

donderdag 20 november 2014

Bloemkooltaart van Ottolenghi


Bloemkooltaart.... dat had ik nog niet eerder gegeten.
In het nieuwste boek van Ottolenghi 'Plenty more' viel het recept me ook niet direct op, maar ik kreeg een tip om deze taart eens te maken.

Het resultaat: een heerlijk geurende taart, goed in punten te snijden, een kaas en ei smaak, maar ik miste iets knapperigs. De bloemkool is namelijk ook zacht. Het lijkt op een compacte hartige cake. Een quiche zonder lekkere korst. Tsja... zijn er dan toch recepten van Ottolenghi waar ik niet helemaal enthousiast over ben?

Leuk voor een keer en ook lekker, maar ik denk niet dat ik 'm nog een keer maak. Hoeft ook niet. Er zijn nog veel te veel andere recepten die ik wil testen. En het moet wel heel lekker of makkelijk en snel zijn wil ik iets vaker maken.

zondag 16 november 2014

Bleekselderijsoep met Stilton


We eten veel soep de laatste tijd; daar heb ik in het najaar meer zin in dan wanneer het warm weer is. Deze soep at ik laatst bij Karin van huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl. Echt een heerlijk soepje met veel bleekselderij en blauwe kaas. Je kunt ook voor andere kaas kiezen (Bastiaansen blauw bv of gorgonzola).
Ik heb in plaats van bieslook voor een garnituur met lenteui en het groen van de selderij gekozen. En de kaas heb ik er niet door gepureerd, maar op het einde in blokjes toegevoegd. De kaas smelt genoeg, maar je blijft ook nog wat stukjes kaas in de soep proeven.
Het recept komt Het Farmhouse Cookbook. Dat boek zag ik (o.a.) bij Karin liggen en moest daarna ook hier in de kast komen te staan.

zondag 9 november 2014

Broodje falafel


Broodje falafel: een vegetarisch en makkelijk gerecht vandaag. Alleen heb ik alles zelf gemaakt en dan kost het iets meer tijd. Gisteren heb ik gedroogde kikkererwten in een kom water gezet om te weken. Vanochtend ben ik begonnen met het bakken van pitabroodjes (al eerder op de blog gezet). En vanmiddag heb ik de falafel voorbereid.
 
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en veel kruiden. Ze worden overal in het Midden-Oosten gegeten, meestal in een pitabroodje. Je kunt ze kant en klaar in de supermarkt kopen, of in de Turkse winkel, maar het is niet veel werk om ze zelf te maken.
Ik heb gelezen dat je nooit kikkererwten uit blik moet gebruiken, omdat je dan een te zacht mengsel krijgt. De kikkererwten hoef je alleen een nacht te weken en daarna niet meer te koken. Door het frituren garen ze voldoende. Gedroogde kikkererwten koop je bij de toko, reformzaak of Turkse winkel.
 
Falafel kan best droog zijn en heeft daarom wel saus nodig. Veel zelfgemaakte knoflooksaus past er perfect bij. Hummus of tahinsaus is ook lekker. Zorg er ook voor dat je het kikkererwtenmengsel goed op smaak brengt met kruiden en zout en wat water of olijfolie, zodat je ze goed kunt vormen.
 
Dit recept is een combinatie van verschillende recepten die ik heb gevonden in de kookboeken in mijn kast. Ik was benieuwd naar het recept van Ottolenghi in zijn boek 'Jeruzalem', maar ik las er niet alleen maar positieve reacties over.
Ik ben vooral afgegaan op de ervaring van Karin (zie huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl). Als zij een recept heeft getest en het staat op haar blog, dan weet ik dat het klopt.

Je kunt evt. nog een groene peper toevoegen; ik heb zwarte peper gebruikt.
En je kunt ze na het vormen nog in sesamzaad rollen. Dat ziet er mooi uit, maar is voor de smaak niet perse nodig.
 
 

woensdag 5 november 2014

Tarte tatin met prei


Voor preiliefhebbers is dit een heerlijk lunchgerecht. Lauwwarm het lekkerst en geitenkaas en blauwe kaas passen er beide goed bij.
Het idee van een tatin is dat je de vulling (zoet of hartig) met karamel in een ronde tatinvorm bakt met daarover heen een deksel van bladerdeeg (of zelfgemaakt deeg).

Na het bakken keer je de taart om en komt de gekarameliseerde onderkant bovenop.
Al eerder heb ik een tatin van sjalotten gemaakt. Deze is net zo lekker: de prei wordt zacht en zoet, de kaas is hartig en de korst knapperig.
Zorg ervoor dat de preistukjes strak tegen elkaar staan, dan is de taart goed te snijden en valt hij niet snel uit elkaar.

Dit recept stond in Delicious september 2013 en komt uit het boek 'Matt Preston's 100 beste recepten'. Daarna zag ik het op meerdere blogs voorbij komen.

maandag 3 november 2014

Zelf labne maken


Labneh is uitgelekte en ingedikte yoghurt (net als de Nederlandse hangop) die vaak als balletjes in olijfolie wordt bewaard. In Libanon wordt het gegeten bij het ontbijt of als onderdeel van een mezze-assortiment. Het verschil met onze hangop is dat er zout aan toe wordt gevoegd en het wordt geserveerd met kruiden en olijfolie. Hangop wordt hier als toetje gegeten en met zoete ingrediënten geserveerd.
Het wordt verder op dezelfde manier gemaakt.
Hoeveel zout je moet toevoegen hangt af van de zuurgraad van de yoghurt en van je smaak. Ik heb recepten gezien met 1 theelepel zout op 500ml yoghurt, maar ook met 2 theelepels. Zelf vond ik 1 theelepel genoeg.

Labneh past goed bij Arabisch brood, pita en platbrood. Op een geroosterde crostini is het ook heerlijk. Je kunt er nog wat extra olijfolie over druppelen en verse kruiden. Za'atar past hier ook erg goed bij. Dit mengsel van tijm, sumak en geroosterd sesamzaad geeft meteen een Arabische smaak. Smeer de labneh op het brood en serveer met bijvoorbeeld plakjes komkommer, tomaat en radijsjes. Je kunt de labneh ook minder lang laten uitlekken waardoor het meer smeerbaar wordt. Uitgesmeerd over een bordje, besprenkelen met olijfolie en met zwarte olijven serveren als dip.
 
Zelf labneh maken stond al jaren op m'n to-do-list. Het is makkelijk om te maken; je hebt Griekse of Turkse yoghurt nodig (of gewone volle yoghurt), zout, een kaasdoek of theedoek en een vergiet. Leuk om een keer te maken en ook om een pot weg te geven.



vrijdag 31 oktober 2014

Pompoensoep met appel, salie en spek


De herfst is mijn favoriete seizoen. Er is zoveel lekkers om mee te koken!
Elk jaar probeer is weer nieuwe pompoenrecepten, ook voor soep. In eerste instantie had ik deze soep gemaakt zonder garnituur (appel, spek en salie). De appelsap, appel en salie pureer je samen met de pompoen, ui en bouillon. Ik had verwacht dat het dan al een frisse soep zou worden, maar nee: erg saai! Pompoensoep is lekker, romig van zichzelf, maar het heeft echt garnituur nodig of veel kruiden. Vaak doe ik er wat brokjes geitenkaas of blauwe kaas door en peterselie.
Deze variatie beviel me goed: het spek geeft een zoute, knapperige bite en met het friszure van de appel en het kruidige van de salie een lekkere combinatie.

Als de soep teveel indikt tijdens het koken, voeg dan nog wat water of bouillon toe.

donderdag 30 oktober 2014

Herfstsalade van rode kool, Stilton, noten en peer


Toen ik de foto van dit recept van Janneke Philippi in Delicious november 2014 zag staan wist ik meteen dat ik dit met het enige niet aangevreten rode kooltje uit de moestuin wilde maken. Een heerlijke combinatie: rode kool, zoute knapperige spekjes, zoete peer en een zoete honing-balsamicodressing. Een echte herfstsalade.
De recepten van Janneke in Delicious zijn eigenlijk altijd aantrekkelijk. Ook haar boeken staan hier in de kast en ik zag haar gisteren op tv koken. Dat doet ze goed zeg!

We aten deze salade met vier personen als voorgerecht.

zaterdag 25 oktober 2014

Kastanjesoepje


Vorige week kreeg ik een zak vol tamme kastanjes van een vriendin; ze was een middag naar het bos geweest. Kastanjes doen we me vooral denken aan grote steden waar ze op straat gepoft worden. London, Istanbul, Parijs... die kastanjepoffers staan overal.
Maar wat kun je nog meer met kastanjes doen dan poffen?

Hier mijn grote hobby: ik heb alle boeken over kastanjes uit de kookboekenkast gepakt en op tafel uitgestald (o.a. Larousse, Julia Child, Elizabeth David) voor informatie. Uiteindelijk heb ik een recept uit 'Home Made' van Yvette van Boven gekozen: een soepje.

Kastanjes zijn heel voedzaam en worden vooral gebruikt voor kastanjepuree, kastanjecrème (beide ook in blik verkrijgbaar) en kastanjemeel.
Ze zijn lekker bij uitgebakken spek (uitbakken, kastanjes erbij, water erbij en 30 minuten zacht koken). En vooral bij wild. Overal kom je recepten tegen met wild en met kalkoen en gans. Hele gesmoorde kastanjes passen goed bij spruitjes en rode kool.
Zoete kastanjecrème wordt gebruikt in patisserie.

Nu een vervelend klusje: het pellen van de tamme kastanjes.
Maak met een puntig mes twee inkepingen (een kruisje) door de harde schaal heen, maar snijd niet in de zachte kastanje zelf. Kook ze ongeveer 5 minuten in water (langer kan ook). Haal ze eruit en pel meteen, met behulp van een mesje. Eerst deed ik dit met m'n nagels, maar na een paar kastanjes begin je dat wel te voelen.
Ik had in meerdere boeken gelezen dat je de kastanjes warm moet pellen, maar wilde toch testen hoe het gaat als ze afgekoeld zijn. Dat viel me eigenlijk niet tegen.

Als je de harde schil verwijderd hebt, zit er nog een binnenste velletje dat iets bitter is. Dit velletje is lastig te verwijderen. Het hielp niet veel door ze na het pellen van de buitenste schil nog een paar minuten in water te koken. Ik had verwacht dat het binnenste velletje dan wat los zou weken.
Na het pellen van 10 kastanjes heb ik besloten dat ze met het binnenste velletje ook lekker zijn. Dat scheelt veel werk :).

Je kunt de kastanjes zo al eten: heel, gehalveerd of in plakjes door een gerecht. Ze kunnen ook gebruikt worden in stoofgerechten of geglaceerd worden voor een nagerecht.

Dit soepje is voor circa 6 shotglaasjes, of als voorgerecht voor 2 personen. Een herfstig soepje, lekker romig en de smaak heeft iets van zoete paddenstoelen. Ik hou er wel van, maar niet iedereen was enthousiast (reactie was: melig).
De rest van de kastanjes heb ik in porties gevacumeerd en ingevroren. Dit gebruik ik later voor bij de spruitjes of rode kool.



woensdag 22 oktober 2014

Thaise zalmkoekjes met komkommersalade


Een supersimpel viskoekje. Ze zijn er verfijnder en vast lekkerder door alle ingrediënten van de rode currypasta zelf toe te voegen. Maar je wilt ook wel eens een makkelijk gerecht. In de toko kun je prima currypasta's kopen. Alle ingrediënten kort in de keukenmachine en je kunt er al kleine burgertjes van maken. De komkommersalade komt uit Plenty van Ottolenghi en is echt verrukkelijk!
Samen met de zalmkoekjes een heerlijk gerechtje.




maandag 20 oktober 2014

Pasta met geroosterde pompoen, pijnboompitten en geitenkaas


We hebben begin oktober de pompoenen uit de moestuin gehaald. Het zijn Red Kuri's: de echte oranje pompoenen. Vorig jaar had ik 7 verschillende rassen met mooie kleuren en vormen. Prachtig om te zien. Maar we kwamen erachter dat we deze soort toch het lekkerst vinden: mooi oranje vruchtvlees, zoet, smeuïg en heerlijk om te roosteren.

Geroosterde pompoen is lekker als bijgerecht, maar smaakt ook goed in pasta of risotto. En in curry's past het ook prima, net als zoete aardappel.
Leuk om dit najaar weer nieuwe pompoenrecepten te testen!


zaterdag 18 oktober 2014

Salade met rode biet, avocado en doperwten


Weer een salade uit het boek 'Plenty more' van Ottolenghi.
Deze salade viel me meteen op toen ik het boek voor het eerst doorbladerde. Ik hou van rode biet en avocado en wat een mooie kleuren bij elkaar!
Een goede reden om een paar bietjes uit de moestuin te halen.

Meestal kook ik bieten in de schil of rooster ik ze in de oven. Voor dit gerecht schil je de bieten, snijd je ze in plakjes en kook je ze ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Het kookwater was nog nooit zo donkerrood geweest. Onee wat zonde, dacht ik nog.
Al die smaak en kleur verloren.
Als je bietjes vervolgens in de marinade met de rode uit legt, krijgen ze weer meer smaak. En het voordeel is dat alle plakjes biet dezelfde bite houden. Dat geeft de salade extra textuur.


donderdag 16 oktober 2014

Worteltaart


Twee weken geleden werden er in Heel Holland Bakt prachtige worteltaarten gebakken. Ik vind het echt een taart voor in de herfst door de kaneel die erin zit.
Jaren geleden heb ik een Noors recept gekregen van een vriendin. Een prima recept, maar deze keer was ik wel benieuwd naar het recept van Rutger, die het vorige seizoen van HHB heeft gewonnen. In dit recept worden ook koekkruiden gebruikt en die had ik nog liggen.
De topping van roomkaas met poedersuiker vind ik niet perse nodig, maar het ziet er wel mooi uit. Worteltaart blijft door de olie die er in zit een paar dagen lekker en 'moist'.
Het is ook prima in te vriezen.

Je kunt nog walnoten of rozijnen toevoegen. En het kan ook in een cakeblik in plaats van een springvorm gebakken worden.
We vonden deze worteltaart heerlijk kruidig en zacht.

zondag 12 oktober 2014

Knoflookbrood met oregano



In het boek 'Bakken' van Paul Hollywood staan prachtige broden. Dit knoflookbrood leek me lekker voor bij de lunch. Een eenvoudig deeg met geroosterde knoflookteentjes.
Schrik niet van de hoeveelheid knoflook. Het is echt niet te overheersend. De knoflook wordt namelijk heerlijk zacht en iets zoet door het roosteren.

Het brood is luchtig en zacht en heeft een milde knoflooksmaak. Zo nu en dan kom je een hele teen knoflook tegen. Een volgende keer ga ik weer net zoveel knoflook gebruiken, maar dan ga ik de geroosterde knoflook grof hakken voordat ik het door het deeg meng. Dan heb je in elke snee brood wat meer knoflookstukjes zitten.
Prima in te vriezen
en voor herhaling vatbaar.
Wij hadden er een kommetje met olijfolie en grof zeezout bij en aten er een salade bij.


vrijdag 10 oktober 2014

Wortelsoep met gember en koriander


We eten de laatste tijd vaak soep, omdat het zo makkelijk is om te maken en je er veel groente in kwijt kunt. Deze wortelsoep ik lekker kruidig en zacht door de kokosmelk. Je kunt er ook zoete aardappel voor gebruiken. Of pompoen.
De afgelopen jaren hadden we steeds wortels in de moestuin, maar omdat wij kleigrond hebben, vond ik het altijd vervelend om ze heel uit de grond te trekken. En dan moet je ze daarna ook nog grondig afspoelen. Ik heb dit jaar wat meer pompoenen gezaaid; veel makkelijker en net zo lekker.

 
Het recept kwam ik tegen op de blog van Caroline.

woensdag 8 oktober 2014

Griekse pasta met feta, olijven en munt


In de vriezer lag nog lamsgehakt van de halalslager. Eigenlijk wilde ik daar gehaktballetjes mee maken, maar het is deze makkelijke pasta geworden. Het klinkt misschien wat raar om yoghurt bij de pasta te serveren, maar dat maakt het nu juist zo lekker. Toen ik een paar maanden in Istanbul was kwam ik erachter dat ze daar bijna overal Turkse yoghurt bij serveren. Die smaak zit in m'n herinnering. Mmm.

Het recept staat al jaren in m'n kookschrift, maar ik weet niet meer waar het vandaan komt. Waarschijnlijk uit de Delicious.

zaterdag 4 oktober 2014

Geroosterde rode ui met walnotensalsa


Het tweede gerecht uit het nieuwe boek van Ottolenghi 'Plenty more' is deze salade met geroosterde rode uien geworden. Echte Ottolenghi smaken bij elkaar en het ziet er weer mooi uit met al die kleuren.
Deze keer heb ik het recept toch iets veranderd. We vonden namelijk de walnotensalsa met 1 eetl rode wijnazijn zuur genoeg (in het recept stond 3 eetl). Het komt niet vaak voor dat ik zijn recepten nog wat aanpas, meestal is het precies goed.


woensdag 1 oktober 2014

Kikkererwtensalade met tonijn, tomaat en avocado


Een makkelijke, gezonde salade. Ik heb altijd avocado's in huis en een blik tonijn en kikkererwten staan standaard in de voorraadkast. Dan is deze salade zo gemaakt.

Het recept zag ik op de blog van Eslem: mijnmixedkitchen en komt uit het boek ‘Supersalades’ van David Bez.

zaterdag 27 september 2014

Pitatosti met kaas, zoete paprika en tomaat


Een tosti met kaas, salami en ketchup is altijd lekker en smaakt op de een of andere manier zo goed als je een dagje naar de sauna gaat.
Tegenwoordig maak ik tosti's vaker met pitabrood. Deze broodjes maak ik wel eens zelf (zie zelfgemaakte pitabroodjes ) maar heb ik ook kant en klaar in de vriezer liggen.

Nu had ik nog witte pitabroodjes liggen, maar liever gebruik in volkoren pita's: lekkerder en gezonder.

Deze pita's zag ik in het boek 'Easy Peasy' staan.

donderdag 25 september 2014

Provencaalse uiensoep met kaascroutons


Vorige week waren we uit eten en stond er op de menukaart:
'Soupe à l'oignon Provenҫale gratinée'.
Dat klinkt toch een stuk lekkerder dan Franse uiensoep...
Ik zie dan zo'n mooie soepkop voor me in een bistro in Parijs op een herfstdag.
Je kan het heel romantisch maken, maar het blijft uiensoep. Uiensoep bestel ik nooit als ik uit eten ga, dat kun je net zo goed zelf maken.


Dit recept heb ik een keer tijdens m'n studententijd gekregen en sindsdien maak ik uiensoep op deze manier.
Het geheim is dat je de uien eerst rustig in boter en bruine suiker bruin laat worden.
De port (rode wijn kan ook) is er heerlijk bij, er moet genoeg knoflook en tijm in en aan het einde flink wat zwarte peper.

Ik snijd de uien altijd in halve ringen, dat eet het lekkerst.

In de klassieke Franse uiensoep ligt een stukje stokbrood, waar veel geraspte kaas over gestrooid wordt. De soepkom wordt dan met soep en brood nog een paar minuten in de hete oven of onder de grill gezet, zodat de kaas mooi krokant wordt, en de soepkop gloeiend heet!

Wat onhandig als je de soep lekker op de bank voor de tv wilt opeten. Dan zit je daar met een handdoek om die kom.
En dan dat stukje brood met de kaas. Bijna het lekkerste van de soep; bovenop krokant en de onderkant is lekker zacht. Hoe eet je dat op een normale manier... Je kunt het brood niet makkelijk met je lepel in stukken krijgen, ik knoei altijd. 
Het komt er bij mij vaak op neer dat ik eerst het hele broodje uit de soep vis, iets laat afkoelen op m'n lepel en dan in een keer opeet, voordat ik aan de uiensoep begin.
Dat kan anders, toch?

Ja. Snijd van een (oud) stuk boerenbrood grove blokken en maak zelf kaascroutons.
In de vriezer heb ik altijd een paar dikke plakken (desem)brood liggen dat ik voor bruschetta of croutons gebruik.
Het brood rooster je apart in de oven. Je kunt het daarna ook nog inwrijven met een half teentje knoflook. Bestrooi de stukken brood met kaas en bak nogmaals in de oven.
Deze kaascroutons kun je evt. al eerder maken en in een apart schaaltje bij de soep serveren.

Nu kun je afwisselend een hap van je soep nemen en een stuk kaascrouton eten, óf tegelijk! Het eet makkelijker en ik vind het ook lekkerder.
Maak grove kaascroutons, dat ziet er wat robuuster uit.