zaterdag 27 april 2013

Citroentartelettes met merengue

 
Eenpersoons taartjes zien er altijd zo mooi uit. In het kookboek van Ottolenghi staan verschillende soorten: gevuld met zomerfruit, chocolade, frambozen met witte chocolade en ook deze met merengue. Je wilt toch zo een hap nemen, of niet?
Begin met het zoete korstdeeg
Ingrediënten
330 gram patentbloem
100 gram poedersuiker
180 gram koude boter, in kleine blokjes
1 eidooier
geraspte schil van 1/2 citroen
1/4 tl zout
2 eetl ijskoud water

Doe de bloem, poedersuiker, citroenrasp en zout in een kom en doe de boter erbij. Meng met de hand (of mixer) tot het redelijk gemengd is. Voeg de eidooier en het water toe en meng tot het een samenhangend deeg is. Meng niet te lang. Misschien moet er nog een klein beetje water bij.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast (in elk geval een half uur laten rusten).  Dit recept is genoeg voor 18 tartelettes. Ik heb het in drie porties verdeeld (3x 222 gram)
en heb 2 porties in de vriezer gedaan, de rest heb ik gebruikt voor 6 taartjes. 

Lemon curd

Rol het koude deeg uit tot een dunne plak (tussen twee vellen folie) en steek er met behulp van een ring 6 rondjes uit. Beboter een muffinvorm en druk het deeg in de vorm. Laat weer 30 minuten in de koelkast rusten.
Bak de deegbodems blind door bakpapier over het deeg te leggen en bakkorrels of gedroogde bonen als steunvulling te gebruiken.
Bak 20 minuten in de oven op 200 graden. Verwijder de steunvulling. Als het deeg nog niet gaar en lichtbruin is, zet ze dan nog 5 minuten in de oven zonder het bakpapier.
Laat afkoelen op een taartrooster en zet de deegbakjes weg tot je verder gaat met de vulling.Steek rondjes uit het deeg

Blind bakken van het deeg met steunvullingLaat de deegbakjes afkoelen op een taartrooster 


Voor de vulling en merengue
Een pot lemon curd (of zelfgemaakt, zie kookboek Ottolenghi)
120 gram fijne kristalsuiker
2 eiwitten

Strooi voor de merengue de suiker uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet hem 5 minuten in een oven op 200 graden, zodat de suiker heel heet wordt, maar nog niet gaat smelten.

Doe de laatste minuut dat de suiker in de oven staat de eiwitten in de kom van de kitchenaid (met de mixer kan ook). Klop de eiwitten een paar seconden op hoge snelheid tot ze schuimig worden. Giet nu langzaam de suiker bij het eiwit in de draaiende machine. Blijf als alle suiker is toegevoegd nog 15 minuten koppen tot het een stevig, glanzend en koud schuim is.

Vul de tartelettebodems tot driekwart met de koude lemon curd. Schep de merengue erover (evt. in een spuitzak) en maak met een lepel pieken. Gebruik een crème brûlée brander om het eiwit  licht kleuren, of zet de tartelettes 1-2 minuten in de oven.

Serveer de tartelettes direct, of laat ze nog even koelen in de koelkast (de lemon curd moet goed koud zijn). Je kunt ze maximaal 12 uren op een koele plaats bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...