maandag 8 juli 2013

Aardbeienijs uit de blender


 
Een tijdje geleden heb ik een nieuwe blender gekocht. Na het lezen van meerdere recensies op internet heb ik uiteindelijk gekozen voor de Magimix Le Blender in het chroom. Een mooi apparaat (het oog wil ook wat) met een grote kom van 1.8 Liter en nog een kleine kom voor het maken van pesto’s en het malen van specerijen of een kleine hoeveelheid saus of groente.
De blender bevalt me erg goed. De zware glazen mengkom is robuust en de deksel sluit goed af. Je kunt ‘m gerust aanzetten en weglopen.

Het apparaat heeft 4 standen (smoothie/sap, ijsblokjes, soep en ijsdessert) en daarnaast nog 4 aparte standen (1-4).
Hij is eenvoudig uit elkaar te halen en makkelijk schoon te maken, in de afwasmachine of met een liter heet water en een druppel  afwasmiddel 30 seconden op stand 3. Ook vind ik het geluid dat ie maakt meevallen.
Ik heb er al meerdere smoothies meegemaakt en er ook al een paar keer een soep mee gepureerd.  De spatel die erbij zit duwt de ingrediënten omlaag en zorgt ervoor dat dikke bereidingen makkelijker mengen.  Een mooi fijn en zacht resultaat.  Niks op aan te merken (behalve de prijs).

Vandaag de eerste test met ijs, want dat kun je er ook mee maken, staat in het receptenboekje dat erbij zit. In 5 minuten heb je ijs, als je het fruit in de vriezer hebt liggen. Dat is handig, dacht ik!

Jamie Oliver doet het ook wel eens met z’n Magimix keukenmachine, in 30 minuten heeft ie een heel menu en zelfgemaakt ijs. Wat Jamie kan, kan ik ook.
Er staat ook altijd een kom voor de ijsmachine in de vriezer,  voor het geval ik opeens ijs wil maken. Dat gebeurt zelden, ik ben niet zo’n ijseter. Maar het idee dat het kán, bevalt me wel.
Eens kijken of het resultaat met de blender hetzelfde is…..

Gisteren 250 gram aardbeien uit de kas ingevroren (kleine aardbeitjes).  Die kon ik er mooi voor gebruiken. Zorg ervoor dat ze niet aan elkaar gevroren zijn door ze los van elkaar, op bijvoorbeeld een bord,  in te vriezen.

Het eiwit moet van een heel vers ei zijn en je moet het ijs meteen opeten. Het eiwit zorgt ervoor dat het ijs luchtig wordt en de structuur beter is.
 
Ingrediënten
30 ml melk (nu sojamelk gebruikt)
1 eiwit
2 eetl agavesiroop
250 aardbeien uit de vriezer 

Bereiding
Het recept zegt:
Doe alle ingrediënten in bovenvermelde volgorde in de kom van de blender. Mix 1 minuut op de ijsfunctie en gebruik de spatel om het mengsel omlaag te duwen.
Schakel het apparaat uit zodra het mengsel homogeen is. Gebruik eventueel snelheid 3 aan het eind van de bereiding om een romiger resultaat te krijgen.

Ik vraag me af waarom het in deze volgorde in de blender moet. Als je eerst de aardbeien erin doet, loopt die 30ml vocht er vanzelf langs.
Heb het recept gevolgd: na 1 minuut had ik nog geen ijs, maar waren de meeste aardbeien nog heel, ook al was ik tijdens het pureren druk met de spatel in de weer.
Nog maar een minuut en daarna nog maar een minuut op stand 3.
De helft van het mengsel was goed gemengd, er zaten nog een paar grote stukken aardbei en een paar hele aardbeien in. De smaak was goed, maar de consistentie niet. Jammer.

Volgende keer de aardbeien in kleinere stukjes invriezen of rode aalbessen gebruiken (die zijn ook bijna rijp en een stuk kleiner). Of straks de blauwe bessen of frambozen of bramen.

Ben nu nog niet tevreden over de ijsfunctie op deze blender. En ik vraag me af of anderen hier betere ervaringen mee hebben??? Hoe gaat dat bijvoorbeeld in Noord-Holland ?

 

3 opmerkingen:

 1. Hallo Judith,
  Helaas maak ik het zo niet mijn basis voor vruchten ijs is suikerstroop en daarna de vruchten puree.
  leuk dat koken je passie koken is de mijne is ijs maken.
  Ik ben bezig een website te maken voor ijs recepten gaat zeker nog 6 maanden duren voordat het klaar is.
  Maar je kan het wel bekijken er staan nuttige informatie over ijs.
  www.icecreamwithatwist.nl

  Met vriendelijke groet,
  Frank Dotulong

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,
   Ik heb op je site gekeken en het is duidelijk dat je gek bent op ijs maken!
   Je site zal ik in de gaten houden, leuk.
   Het aardbeienijs uit de blender was meer een test, omdat ik een nieuwe blender had gekocht.
   Ik heb daarna ook niet weer op deze manier ijs gemaakt (zie andere recepten van ijs die ik op mijn blog heb staan), want het resultaat is aardig, maar niet super.
   Gebruik jij een zelfvriezende ijsmachine? Zo ja, welk merk heb je?
   Groet Judith

   Verwijderen
  2. Hallo Judith,
   Ik gebruik ijsmachine van het merk Unold en een professionele.
   Laat mij weten of je gebruik maak van de ijscalculator en wat je ervan vind.
   Gr,
   Frank

   Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...