dinsdag 29 oktober 2013

Volkorenbrood met lijnzaadHet werd weer eens tijd om een nieuw broodrecept te testen. Dit recept vond ik op de blog 'Xandra bakt brood'. Een leuke blog over broodbakken met gevarieerde recepten en een goede uitleg. Ik heb gekozen voor dit gezonde brood met volkorenmeel en lijnzaad. Lijnzaad is goed voor de spijsvertering en bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Een goede toevoeging dus.
Je kunt het brood in een klein broodbakblik bakken van 20x10x7 cm, maar ik heb mijn rijsmandje gebruikt voor een brood van 500 gram.
Het brood is luchtig geworden en de korst mooi knapperig. Ik was erg tevreden en zal dit brood zeker nog een keer gaan bakken.

Ingrediënten
200 gram tarwebloem
200 gram volkorentarwe meel
5,5 gram gedroogde gist
8 gram (bakkers)zout
1 eetl kokosolie
240 ml lauwwarme melk
3 eetl lijnzaad

Bereiding
Meng de droge ingrediënten in een mengkom door elkaar. Voeg de kokosolie en melk toe en kneed 10-15 minuten in de KitchenAid op stand 2, tot het een soepel en elastisch deeg is. Voeg evt. nog een paar eetlepels water toe als het deeg te droog is. Je moet een vliesje kunnen trekken van het deeg. Bij mij was het in eerste instantie veel te droog.

Doe de deegbal in een kom (bv. de mengkom van de KitchenAid) die ingevet is met zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie en laat minimaal een uur op kamertemperatuur staan. Het deeg moet in hoeveelheid zijn verdubbeld.

Haal het deeg uit de kom en druk het plat met je vingers (=doorslaan). Vorm een langwerpig brood van het deeg als je een bakblik gebruikt. Of vorm er een ronde bal van als je een rijsmandje gebruikt.

Vet een broodbakblik in met zonnebloemolie of bestuif een rijsmandje flink met bloem.
Let het deeg in het blik of in het rijsmandje. Als je een rijsmandje gebruikt doe je de onderkant van het deeg naar boven.
Dek opnieuw af met plastic folie en laat het deeg weer een uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven, of kieper het brood voorzichtig uit het rijsmandje op een bakblik, kerf in met een scherp mes en bak in 30-35 minuten goudbruin.
Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...