zaterdag 16 november 2013

Chocoladesouffleetjes

 
 
Mmm, chocolade! Desserts zijn heel leuk om te maken, maar ik heb er meestal geen ruimte meer voor na de maaltijd. Liever heb ik 's ochtends of 's middags bij de koffie of thee iets zoets.
Deze chocoladesouffleetjes uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi zagen er zo mooi uit. Ik kon het niet laten om ze te maken. En ook al ben ik niet gek op desserts, ik heb dit boek natuurlijk niet voor niks gekocht.
Je hoort wel eens dat het lastig is om een goede soufflé te maken. Maar als het recept klopt en je de ovendeur niet opent tijdens het bakken, dan kan er niet veel mis gaan volgens mij.
Dit recept klopt precies, je hebt 6 soufflévormpjes nodig met een inhoud van 125ml.
Als je alle ingrediënten afgewogen klaar zet (of klaar laat zetten.... ;) voordat je aan het hoofdgerecht begint, dan zijn ze snel gemaakt en in 15 minuten gebakken.
De smaak is precies goed, genoeg chocoladesmaak, en lekker luchtig.
Alweer een recept van Janneke dat helemaal klopt.
 

Ingrediënten, voor 6 personen
25 gram ongezouten roomboter + extra om in te vetten
30 gram bloem
175 ml volle melk
125 gram bittere chocolade, fijngehakt (of chocoladekorrels van bv. Callebaut)
6 eetl suiker + extra voor de soufflévormpjes
3 eieren, gesplitst
poedersuiker
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet 6 soufflévormpjes met een inhoud van 125ml in met een beetje boter. Dat gaat makkelijk met een kwastje. Bestrooi de binnenkant egaal met wat suiker en klop de overtollige suiker eruit.
Smelt in een sauspan de boter. Roer met een houten lepel de bloem erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee, zonder te kleuren. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot een gladde, dikke saus.
Neem de pan van het vuur. Voeg de chocolade en 3 eetl suiker toe en roer tot de chocolade gesmolten is. Zet de pan evt. nog even op laag vuur als de chocolade niet helemaal smelt.
 
Splits de eieren. Roer - van het vuur! - de eidooiers door het chocoladebeslag.
Klop in een schone kom met de mixer of in de keukenmachine de eiwitten met een mespunt zout stijf. Voeg de resterende 3 eetl suiker toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken. Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocoladebeslag.
 
Schenk het beslag tot 1 cm onder de rand van de vormpjes. Bak de souffleetjes in de oven in 15 minuten gaar en luchtig. Open tussentijds de ovendeur niet, want dan zakt de mooi gerezen soufflé direct in.
Haal de souffleetjes voorzichtig uit de oven, stuif er poedersuiker over en serveer meteen. Ze zakken na een paar minuten weer in.

Het is lekker op er een kannetje room bij te serveren. Die kun je na de eerste hap in het midden van de soufflé schenken.
 
 
 




3 opmerkingen:

  1. Ze zien er niet alleen heerlijk uit, ze zijn het ook! Komt misschien ook wel door de hulp van de sous chef ;-)
    Enne niks mis met de foto's toch ?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. waar heb je de vormpjes gekocht?:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaren geleden gekocht bij de Blokker. Weet niet of ze er nu nog zijn. Leuk die kleur hè...

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...