zondag 1 december 2013

Speculaastaart met appel en amandel


Vanmiddag hebben wij Sinterklaas  gevierd met de familie. Daar hoort natuurlijk wel een Sinterklaastaart bij. Op verschillende blogs zag ik al speculaastaarten voorbij komen. Deze versie komt van Carolines blog. Ik had amandelspijs gekocht bij de molen en wilde daar iets mee maken. Wij vonden het een heerlijke taart!Ingrediënten
200 g zelfrijzend bakmeel
150 g bruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
150 g koude boter, in blokjes
snuf zout
2 el ijskoud water
4 stevige appels (nu Elstar)
250 g amandelspijs
½ ei, losgeklopt
1 zakje amandelschaafsel, geroosterd
4 el abrikozenjam

Bereiding
Doe bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer door elkaar, voeg de klontjes koude boter en 2 el water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
 

Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
Druk het deeg uit in de springvorm, ook tegen de rand. Haal de spijs uit het pakje en roer er een half losgeklopt ei door. Verdeel de spijs over de bodem van de speculaas.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten. Snijd ieder kwart in kleine repen en leg de kwarten op de spijs. Versier zo de taart met de andere appels. Zet de vorm 50 minuten in de voorverwarmde oven en bak de taart gaar.
Haal de taart uit de oven. Verwarm in een pannetje de abrikozenjam en strijk de jam net een kwastje uit over de taart. Bestrooi met de geroosterde amandelschilfers.

1 opmerking:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...