donderdag 6 maart 2014

Notenbrood met appel


Dit notenbrood heb ik eerder gebakken. Het lijkt wat op mueslibrood: goed gevuld met noten en rozijnen, maar dan met stukjes zachte appel erin. Heerlijk met roomboter en kaas of appelstroop.
Omdat het volledig van volkorenmeel is gemaakt, is het een compact brood. Je kunt het makkelijk in plakken invriezen.

Het recept is van Janneke Philippi en komt uit haar Appeltaart-boek. Ik heb het recept iets aangepast.


Ingrediënten
500 gram volkoren tarwemeel (of speltmeel)
1 theel gemalen kaneel
7 gram gedroogde gist
9 gram (bakkers)zout
1 eetl walnotenolie
1 eetl honing
75 gram gedroogde abrikozen
50 gram rozijnen
75 gram ongezouten noten
    (bijv. amandelen, hazel- of walnoten)
1 handappel


Bereiding
Meng het meel in een kom met de kaneel, zout, gist, olie en honing. Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar niet raken.
Voeg 300 ml lauwwarm water toe en kneed met de hand of met de KitchenAid in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
Voeg evt. nog wat extra water toe.

Snijd de abrikozen in reepjes en de geschilde appel in blokjes. Hak de noten grof. Kneed dit samen met de rozijnen door het deeg. Het lijkt alsof er teveel vulling is voor deze hoeveelheid deeg, maar na een paar minuten wordt het toch een geheel.
Vorm een bal van het deeg en leg het in een kom, afgedekt met plastifolie. Laat 45-60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

 
Haal het deeg uit de kom, druk het plat en vorm er een ovaal brood van. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met plasticfolie en laat opnieuw 45 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Bak het brood in ongeveer40 minuten bruin en gaar. Controleer dat door op de onderkant te kloppen.
Klinkt het brood hol, dan is het gaar. Hoor je een mat, dof geluid, bak het brood dan nog een paar minuten langer.
Laat het brood uit de oven op een rooster afkoelen en snijd het met een broodmes in dikke plakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...