donderdag 14 augustus 2014

Bietjes met walnoten en karwij


We hebben al aardig wat rode bietjes uit de moestuin gegeten. Gekookt, geroosterd uit de oven, in een salade met geitenkaas of feta en nu rauw in een salade.
Dit recept komt uit 'Veg'. Daar is het met komijnzaad gemaakt. Ik hou wel van komijn, maar karwijzaad leek me ook wel lekker en dat was het ook zeker! Karwij gebruik ik eigenlijk weinig. In stoofgerechten en vooral bij zuurkool. Je ziet het ook niet vaak in kookboeken staan. Waar zou je karwij nog meer goed mee kunnen combineren?


Het sap van de sinaasappel en citroen zorgen ervoor dat de rauwe bietjes iets zachter worden. Dat is voor de smaakt niet perse nodig, maar als je alle smaken even in laat trekken wordt het wel meer een geheel.


Erg lekker! En ook wel eens makkelijk dat je de bietjes niet voor hoeft te koken, maar direct kunt gebruiken. De salade is goed voor te bereiden en de dag erna nog net zo lekker (in een bakje mee nemen naar het werk als lunch :).


Ingrediënten
400 gram rode bietjes (3 middelgrote)
sap van 1 sinaasappel
kneepje citroensap
handvol peterselie, fijngesneden
1 theel karwijzaad
handje walnoten, grof gehakt
2 eetl olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
Schil de rauwe bietjes en rasp ze grof (of snijd ze julienne met een mandoline).
Voeg het sap van de sinaasappel en citroen toe, meng bijna alle peterselie erdoor, de karwijzaadjes en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Meng goed en laat ongeveer 20 minuten staan, zodat de bietjes wat zachter worden.

Rooster ondertussen de walnoten een paar minuten in een droge koekenpan tot ze een beetje beginnen te kleuren. Laat afkoelen

Schep de bietjes op een schaal. Strooi de walnoten erover, de laatste peterselie en evt. nog wat karwijzaadjes.

Een heerlijke bietensalade die de dag erna nog net zo lekker is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...