woensdag 5 november 2014

Tarte tatin met prei


Voor preiliefhebbers is dit een heerlijk lunchgerecht. Lauwwarm het lekkerst en geitenkaas en blauwe kaas passen er beide goed bij.
Het idee van een tatin is dat je de vulling (zoet of hartig) met karamel in een ronde tatinvorm bakt met daarover heen een deksel van bladerdeeg (of zelfgemaakt deeg).

Na het bakken keer je de taart om en komt de gekarameliseerde onderkant bovenop.
Al eerder heb ik een tatin van sjalotten gemaakt. Deze is net zo lekker: de prei wordt zacht en zoet, de kaas is hartig en de korst knapperig.
Zorg ervoor dat de preistukjes strak tegen elkaar staan, dan is de taart goed te snijden en valt hij niet snel uit elkaar.

Dit recept stond in Delicious september 2013 en komt uit het boek 'Matt Preston's 100 beste recepten'. Daarna zag ik het op meerdere blogs voorbij komen.

Ingrediënten
5 preien
60 gram roomboter
2 eetl fijne kristalsuiker
3 plakjes bladerdeeg, ontdooid
blaadjes van 3 takjes tijm
100 gram geitenkaas, of blauwe kaas zoals Stilton
zwarte peper en zout uit de molen

Bereiding
Verwijder de buitenste bladeren van de prei, spoel goed af en snijd de prei in stukken van 3cm. Zorg dat de ringen in elkaar blijven zitten en de stukken allemaal even hoog zijn.
Bak de prei in 20 gram roomboter rondom iets bruiner en op lager vuur nog ongeveer 10 minuten tot ze bijna gaar zijn. Keer de prei voorzichtig, ze moeten heel blijven.
Zet de stukken prei rechtop en strak tegen elkaar aan in een tatinvorm of een ronde ovenvaste schaal. Ik had nu een met een diameter van 18cm. Het hangt er vanaf hoe dik je prei is. Maal er peper en zout boven.

Maak ondertussen de karamel. Smelt de suiker in een pan totdat het lichtbruin is. Voeg 40 gram roomboter toe en schud de pan goed totdat het goed gemengd is.
Schenk de hete karamel over de prei.


Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Leg ze op elkaar en rol uit. Snijd er een ronde lap van die net iets groter is je bakvorm. Drapeer het deeg over de prei en duw het aan de randen om de prei heen. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.

Bak 25 minuten in een oven op 200 graden. Het deeg moet goudbruin en gaar zijn.
Neem de tatinschaal uit de oven, schud een paar keer heen en weer, zodat de taart loskomt. Wacht een minuut en keer de taart om met behulp van een groot bord.
Pas op, want de karamel is erg heet en loopt makkelijk van het bord.

Maal nog wat peper en zout boven de prei, strooi de tijm erover en verdeel de brokjes kaas erover. Serveer lauwwarm met een salade.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...