woensdag 1 april 2015

Daube Provencale (Franse runderstoof uit de slowcooker)


De slowcooker is hier een groot succes. Je kunt stoofgerechten natuurlijk prima in een stoofpan op het vuur of in de oven maken. En ik vind het altijd mooi om te zien als mijn grote zwarte Creusetpan op het vuur staat. Maar bij de slowcooker hoef je niet thuis te blijven, de temperatuur blijft constant en je hebt er geen omkijken naar. Het resultaat is tot nu toe altijd super: het vlees wordt heerlijk zacht en mals. Net of zijn de smaken meer geconcentreerd.

Deze keer een Franse runderstoof met rode wijn, kaneel, kruidnagel, Provençaalse kruiden en wortel. Met een boeuf en daube (runderstoof) kun je naar hartenlust variëren. Met spek, tomatenpuree, venkel, courgette, sinaasappelschil etc.
Deze versie vonden we verrukkelijk. Misschien wel lekkerder dan boeuf bourguignon...
ja echt! Het is ook nog eens minder werk om te maken.
Eerst wilde ik de kaneel en kruidnagel weglaten, maar het is juist lekker met.
Gebruik rundvlees met een beetje vet, zoals riblappen. En kies voor een volle rode wijn zoals Cotes du Rhône of Corbières.

Wij aten het een keer met aardappelen en boontjes en een keer met rijst. Als de saus maar goed in kan trekken. 'Het is verrukkelijk' hoorde ik een paar keer zeggen aan de andere kant van de tafel... dat zegt genoeg :) Dit moet ik vaker maken.


Ingrediënten, 4 personen
1 kilo rundvlees (bv riblappen)
2 uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in schuine plakjes
1 fles rode wijn (bv. Cotes du Rhône of Corbières)
2 eetl tijm
1 takje rozemarijn
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels (of snuf kruidnagelpoeder)
1 kaneelstokje (of 1/4 theel kaneelpoeder)
3 eetl olijfolie
1 eetl bloem
50 gram zwarte olijven
peper en zout

Bereiding
Snijd het rundvlees in stukken van ongeveer 4x4cm. Doe de blokjes samen met de uien, knoflook, wortel, rode wijn, tijm, rozemarijn, laurier, kruidnagel en kaneel in de pan van de slowcooker. Laat een nacht of 24 uur marineren in de koelkast en schep een paar keer om.
Laat het vlees en de groenten de volgende dag goed uitlekken in een vergiet boven de slowcooker en laat het vlees iets op kamertemperatuur komen.
Zet de slowcooker alvast aan, zodat de marinade warm wordt.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak hierin de helft van het vlees op hoog vuur rondom bruin. Schep het vlees in de slowcookerpan in de marinade en bak de rest van het vlees en de groenten op dezelfde manier in de braadpan. Voeg evt. nog wat olijfolie toe. Als het vlees bruin is voeg je de bloem toe. Roer goed en laat kort meebakken.
Doe ook dit bij de rest in de slowcookerpan. Voeg de olijven toe en peper en zout.

Zet de slowcooker op de hoogste stand en laat 6 uren stoven. Als het meer begint te borrelen kun je ook de lage stand inschakelen.

Breng op smaak met peper en zout. Serveer met aardappels of rijst, pasta kan ook.
Zoals gezegd: verrukkelijk!

Vlees na 24 uur manineren:


5 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Als ik dit gewoon op het fornuis laat stoven, moet het dan ook 6 uur of kan het dan korter?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat na 3 uren op het fornuis het vlees ook mooi zacht is. Hoe langer hoe beter. Tussendoor een stukje vlees proeven; als het nog niet superzacht is dan laat je het nog langer staan.
    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmm dat ziet er heerlijk uit, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar zal het nét zo lekker zijn als Rendang ;-))))

    Groet,
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar kom ik pas achter als ik het gemaakt heb natuurlijk.
      En dat gaat binnenkort zeker gebeuren. Je hoort het wel.
      Doeg!

      Verwijderen
  4. Als je het gedurende 6 uur in de oven doet, op hoeveel graden moet dat dan? Bo

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...