vrijdag 25 maart 2016

Vlaams stoofvlees met friet


Deze winter heb ik mijn slowcooker heel vaak gebruikt. Een stoofpot is makkelijk om te maken, je hebt er geen omkijken naar en je kunt meteen een grote hoeveelheid maken. Ik maak meestal een gerecht voor 6 personen. Al komt het er vaak op neer er maar voor 4 personen overblijft, omdat een zekere persoon hier in huis regelmatig in de pan te vinden is. 

Op de Belgische zender Eén kijk ik wel eens het kookprogramma 'Dagelijkse kost' van Jeroen Meus. Voor de 1000ste uitzending werd een enquête gehouden onder de Belgen: wat eten ze het liefst. Dat bleek Vlaams stoofvlees met frieten te zijn. Een klassieker.
Ik heb het nu een paar keer gemaakt en wij vinden het heerlijk! En dan vooral met friet en sla erbij. Dit vlees is wat zoeter door het bier en de appelstroop. 


Ingrediënten
1500 gram runderstoofvlees (bv. riblappen, in grove stukken)
1 flesje bruin bier
3 grote uien, in grove stukken
2 laurierblaadjes
paar takjes tijm
4 kruidnagels
2 bruine boterhammen dik besmeerd met mosterd
2 eetl appelstroop
scheutje rode wijnazijn
zwarte peper en zout
boter

Bereiding
Verhit in een grote braadpan een klont boter en bak de uien op matig vuur vuur zacht aan tot ze iets bruiner zijn. Schep uit de pan op een bord.
Doe opnieuw een klont boter in de pan en bak het vlees op hoger vuur rondom bruin. 
Bak het vlees in een aantal porties, ik heb het nu in 3x gedaan, zodat het echt bruin bakt en niet gaat smoren. Doe tussendoor evt. wat extra boter in de pan.

Giet het bier bij het vlees en roer alle aanbaksels los. Laat het bier aan de kook komen en schep de uien erdoor. 
Bind de laurierblaadjes en de tijm met keukentouw tot een bouquet garni. Doe dit samen met de kruidnagels, boterhammen met mosterd, appelstroop en rode wijnazijn in de pan.
Giet er nog wat heet water bij tot het vlees net onder staat. 

Schep alles over in de slowcooker en laat 6 uren op de hoogste stand stoven, tot het vlees zacht is. De boterhammen vallen helemaal uit elkaar en zullen de saus binden. Je kunt de deksel het laatste uur scheef op de pan zetten, zodat de saus nog wat dikker wordt. 

Als je geen slowcooker hebt kun je dit ook prima in een braadpan maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...