maandag 23 mei 2016

Beef chimichurri


Chimichurri saus is een bekende Argentijnse saus die meestal bij vlees geserveerd wordt.
Je hebt er het bekende Knorr pakket van, maar daar doen wij niet aan. Zelf maken is veel leuker en lekkerder.
De saus is makkelijk om te maken; gebruik vooral veel knoflook, verse peterselie en oregano. Je kunt lente ui of rode ui gebruiken en zoveel rode peper als je lekker vindt. Het 'hoort' wat pit te hebben, maar wij vonden een ½ rode peper wel genoeg.
Opvallend is dat er veel rode wijnazijn door de saus gaat. Je ziet ook variaties met azijn en citroen- of limoensap. 
Omdat de saus zurig is, deed het ons wat denken aan een dressing. De saus is daardoor ook heel geschikt voor bij geroosterde groenten, zoals tomaat en groene asperges.

Bij een goede saus hoort vooral een goed stuk vlees.
Mijn slager adviseerde me de vinkenlap. Dit stuk vlees uit de vang van de rund is niet echt bekend (en niet duur!). Ik had er wel eens iets over gelezen in het boek 'Handboek voor de perfecte steak' van Marcus Polman, maar ik had het nog nooit gezien of gegeten. Mijn slager vertelde dat hij bij een bbq juist dit stuk gebruikt.

Nou, als hij dat zelf het lekkerste vlees vindt, dan wil ik dat natuurlijk meteen proberen! 
Dus ik kreeg een stuk van 700 gram gevacumeerd mee met het advies om het thuis nog 2 weken te laten rijpen. De koe was namelijk nog maar twee dagen daarvoor geslacht.

Ik heb getwijfeld of ik het vlees eerst nog zou marineren in een mengsel van olijfolie, rode wijnazijn, knoflook, oregano en peper en zout. In sommige recepten wordt dit geadviseerd.
Het is maar goed dat ik het niet gedaan heb, want dit vlees was al zó ontzettend lekker zonder saus. Nu kon je ook een hap vlees 'naturel' nemen. 

De vinkenlap zal hier vaker in de grillpan of op de bbq komen, met of zonder chimichurri saus. Alleen met peper en zout of kruidenboter is het ook heerlijk.
Wij aten er deze keer geroosterde aardappeltjes en tomaten bij en wat boontjes. Ingrediënten, 2 personen 
1 vinkenlap (nu 700 gram), ribeye, entrecôte of biefstuk kan ook
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zout


Chimichurri saus
100 ml olijfolie
30-50ml rode wijn azijn
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 lente uitjes (of 1/2 rode ui), fijngesneden
3 eetl platte peterselie, fijngesneden
3 eetl verse oregano, fijngesneden
1/2 rode peper, fijngesneden
versgemalen zwarte peper en zeezout

Bereiding
Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep goed droog met keukenpapier. Wrijf beide kanten in met olijfolie en bestrooi royaal met peper en zout.
700 gram vlees voor twee personen klinkt trouwens veel, maar dat vonden we tijdens het eten wel meevallen :).

Meng voor de chimichurri saus alle ingrediënten in een kom. De saus moet een beetje lobbig zijn, niet te dun. Laat een half uurtje staan zodat de smaak nog beter wordt. Je kunt de saus prima een dag van te voren klaar maken.
Er mag best wat meer rode peper in, maar voor ons hoeft het niet zo spicy.
Misschien volgende keer toch iets minder azijn. Verhit de bbq of een grote grillpan tot gloeiend heet. Leg het stuk vlees erop en bak aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot het bruin en dichtgeschroeid is.
Laat daarna ongeveer 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie (het liefst op een rooster) zodat alle vleessappen in het vlees blijven. Als je het vlees te snel aansnijdt, dan ligt het al snel in een plas vleessap, en dat is zonde van de smaak.

Snijd het vlees in schuine plakken. Maal er evt. nog wat peper en zout over. Leg op een schaal of bord en schep er wat chimichurri saus over. Doe de rest van de saus in een kommetje en serveer bij het vlees, zodat iedereen zelf nog extra saus kan pakken.
Lekker met geroosterde aardappeltjes en tomaatjes en wat boontjes of salade. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...