maandag 16 september 2013

Ottolenghi's aubergine cheesecake



Het werd weer eens tijd voor een recept van Ottolenghi. Deze cheesecake zag ik laatst op Carolines blog staan en zij was erg enthousiast. Eigenlijk wilde ik de overvolle groentetaart van Ottolenghi maken, maar deze schijnt makkelijker te zijn om te maken en is bovendien net zo lekker.
Ik heb de aubergine in blokjes gesneden, maar het kan net zo goed in plakjes. De tomaatjes zijn de laatste uit eigen kas.

Za'atar is een kruidenmengsel van tijm, sesamzaad en sumak. Het is populair in het Midden-Oosten. Ook is het de naam van een wilde soort oregano die naar tijm en oregano smaakt. Gemengd met een flinke scheut olijfolie is za'atar een heerlijke dip voor brood.
Je kunt de za'atar hier weglaten, maar het geeft wel een heerlijke smaak aan het gerecht. Echt weer een Ottolenghi smaak.

Een heerlijke cheesecake, zacht en romig, maar wij misten de bladerdeegkorst wel een beetje. Dus volgende keer maak ik er een hartige taart van met bladerdeeg  en dezelfde vulling. Dan moet je de bodem wel eerst blind bakken, omdat bladerdeeg op een hogere temperatuur gebakken moet worden



Ingrediënten
90 ml olijfolie
2 aubergines, in plakken gesneden van 1½ cm of in blokjes

zout en zwarte peper

150 gram feta, in kleine blokjes gesneden
150 gram roomkaas
60 ml slagroom
3 eieren
150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
2 el verse oregano, in stukjes gescheurd

3/4 theel za'atar (optioneel)
2 eetl olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de plakjes of blokjes aubergine, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Rooster ze 30-40 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat afkoelen. (dit kan je van tevoren al maken).


Doe de roomkaas, room, eieren en wat zwarte peper en zout (niet teveel, want de feta is al zout) in een kom en klop alles goed door elkaar tot het romig en dik is. Voeg de blokjes feta doe en meng door elkaar.

Zet de oven op 150 graden en smeer een springvorm van 22 cm of een vierkant bakblik van 20 cm in met olijfolie en beleg de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel de aubergines over de bodem en leg de tomaatjes erop. Doe de helft van de oregano erover. Giet dan voorzichtig het ei-kaasmengsel erover, haal hier en daar een aubergine plakje naar boven (zodat je die straks als de taart klaar is nog ziet). Verdeel de rest van de oregano erover en zet  de vorm 30 minuten in de oven.



Maak intussen 3/4 tl za'atar aan met 2 tl olijfolie. Haal de cheesecake uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen voordat je de rand verwijderd. Snijd de taart in punten of in vierkanten en smeer de za'atar er over uit. Gebruik je geen za'atar doe er dan een 1 theelepel olijfolie over.
Serveer zo, of met een salade met tomaatjes.

Bron: Carolines blog, zij heeft het uit "The Guardian" waarvoor Yotam Ottolenghi colums schrijft. Op de site van "The Guardian" staan veel recepten van hem die niet in zijn boeken staan.

 

2 opmerkingen:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...