maandag 27 mei 2013

Crème anglaise (vanillesaus)


 
Gisteren heb ik de rabarberkokoscake gemaakt die Karin eerder op de blog heeft gezet.  We hebben drie rabarberplanten in de tuin staan,  dus op dit moment kunnen we veel oogsten. Vandaar al die rabarberrecepten op de blog. 

Het leukst is natuurlijk de tuin inlopen, rabarber plukken en koken. Maar omdat we zoveel hebben vries ik ook meerdere porties in. Je wast de rabarber, snijd de stelen in stukjes en kunt ze zo rauw in een zak doen. Zo kun je het hele jaar door rabarbercompote maken. Na 21 juni moet je de plant met rust laten en er niet van eten, er zit dan teveel oxaalzuur in de stengels.

Een heerlijk frisse taart, een beetje klef door de yoghurt en de kokos past er goed bij. Een saus is helemaal niet nodig, maar ik had een paar eidooiers over, dus ik heb vanillesaus gemaakt.
Crème anglaise, of gewoon vanillesaus,  is  bij veel taarten of desserts lekker. Je kunt hem warm serveren of laten afkoelen, doe dan wel een stukje vershoudfolie over de saus, anders krijg je een vel. Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 taart. De saus is 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Ingrediënten
2 eidooiers
75 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
200 ml slagroom
250 ml volle melk

Bereiding
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het zwarte merg eruit met de achterkant van je mes. Doe dit samen met de vanillepeul in een pannetje met de room en melk. Verwarm, maar breng niet aan de kook. Zet het vuur uit en laat nog ongeveer 10 minuten trekken, zodat de vanillesmaak goed in het roommengsel trekt.

Klop ondertussen in een kom de eidooiers met de suiker tot een witgeel romig mengsel.

Schenk het roommengsel met de vanillepeul bij het ei-suikermengsel, klop met de garde door elkaar en schenk het mengsel weer in de pan.  Je kunt de vanillepeul er nu al uit zeven, maar ik laat ‘m er altijd in tot de saus gebonden is. Zo kan hij nog wat langer smaak geven aan de room.
Verwarm het roommengsel op laag vuur tot de saus mooi gebonden is.  Het mag niet koken.
Blijf roeren met een houten lepel en blijf er vooral bij staan. Als het mengsel niet in beweging blijft krijg je gestold ei op de bodem en dus harde stukjes in je saus.
Het duurt ongeveer 10 minuten tot de saus gebonden is. De saus is klaar als een dikke laag aan de achterkant van de lepel blijft plakken.
Pas dan schenk ik de saus door een vergiet in een kannetje, zodat eventuele oneffenheden eruit gezeefd worden.Klop de eidooiers en suiker tot een romig mengsel


Schenk het warme vanilleroommengsel bij de eidooiers


Schenk de saus in een kannetje

Het recept voor vanillesaus staat in bijna alle kookboeken. Deze versie is van Janneke Philippi, uit 'Appeltaart'.
Het recept voor de rabarber-kokoscake vindt je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...