zaterdag 15 juni 2013

Tartelettes met vers zomerfruit

 
 
Vandaag waren Karin en Evert bij ons en hebben we lekker met elkaar gekookt en gegeten en plantjes uitgewisseld voor in de moestuin.
Zoals elk jaar kwamen ze weer met kratten vol planten: tomaten, courgette, aurgurken, paprika en aubergine. Veel te gek, maar erg leuk natuurlijk! Ook wij hadden verschillende planten voor ze. Op deze manier hebben we veel verschillende soorten tomaten, maar hoef je niet zelf alle zaadjes te kopen. De kas is nu bomvol en ook de moestuin kan gevuld worden met de laatste pompoenen en courgettes. Laat de zon maar komen.
Er wordt altijd iets gebakken als we bij elkaar op bezoek komen. Dit keer de tartelettes met vers zomerfruit van Ottolenghi. Ze zien er prachtig uit en smaken net zo. Ik ga ze zeker nog een keer maken. En dan met fruit uit eigen tuin.
Begin met het zoete korstdeeg. Dit kan ook een dag van te voren.
Ingrediënten
330 gram patentbloem
100 gram poedersuiker
180 gram koude boter, in kleine blokjes
1 eidooier
geraspte schil van 1/2 citroen
1/4 tl zout
2 eetl ijskoud water
 
Bereiding
Doe de bloem, poedersuiker, citroenrasp en zout in een kom en doe de boter erbij. Meng met de hand (of mixer) tot het redelijk gemengd is. Voeg de eidooier en het water toe en meng tot het een samenhangend deeg is. Meng niet te lang. Misschien moet er nog een klein beetje water bij.
Wikkel het deeg in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast (in elk geval een half uur laten rusten).  Dit recept is genoeg voor 18 tartelettes. Ik heb het in drie porties verdeeld (3x 222 gram) en heb 2 porties in de vriezer gedaan, de rest heb ik gebruikt voor 6 taartjes. 
Rol het koude deeg uit tot een dunne plak (tussen twee vellen folie) en steek er met behulp van een ring 6 rondjes uit. Beboter een muffinvorm en druk het deeg in de vorm. Laat weer 30 minuten in de koelkast rusten.
Bak de deegbodems blind door bakpapier over het deeg te leggen en bakkorrels of gedroogde bonen als steunvulling te gebruiken.
Bak 20 minuten in de oven op 200 graden. Verwijder de steunvulling. Zet ze dan nog 5-10 minuten in de oven zonder het bakpapier.
Laat afkoelen op een taartrooster en zet de deegbakjes weg tot je verder gaat met de vulling.
Zie voor extra foto’s het bericht ‘Citroentartelettes met merengue’, eerder op de blog gezet.
 
Mascarponecrème
110 gram mascarpone
110 gram crème fraîche
¼ theel vanille-essence
25 gram poedersuiker
 
50 gram aardbeien, doormidden of in vieren
50 gram frambozen
50 gram bramen
50 gram blauwe bessen
Poedersuiker om te bestuiven
 
Meng voor de mascarponecrème de mascarpone met de overige ingrediënten met een garde tot het een dikke room is. Zet tot gebruik in de koelkast.
Vul de deegbodems tot driekwart vol met de mascarponecrème, verdeel het fruit erover en bestrooi met poedersuiker.  Serveer binnen 6 uren of meteen.
Wij vonden het heerlijke taartjes! Zo uit de hand, ook leuk voor een verjaardag.
 
 
Twee minuten later:
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...