vrijdag 28 juni 2013

Zonnebloempittenbrood


Weer een brood gebakken: deze keer een zonnebloempittenbrood uit het boekje 'Volkorenbrood' van Fred Tiggelman. Hartog's Volkoren Bakkerij en Maalderij in Amsterdam is een bekende volkorenbakkerij. Ik ben er nog nooit geweest, maar kende het boek al wel jaren. Twee weken geleden kreeg ik het cadeau.

Ingrediënten
400 gram volkorenmeel
80 gram zonnebloempitten
10 gram pijnboompitten
20 gram sesamzaad
10 gram zout
2,2 dl koud water     + nog 50ml water
30 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)
Voor de afwerking nog 75 gram zonnebloempitten

Bereiding
Meng het volkorenmeel, de zonnebloem- en pijnboompitten, het sesamzaad en het zout in de kom van de KitchenAid. Los de verse gist op in 2,2 dl water en meng het door het meel tot je een samenhangend geheel hebt.
Zet de KitchenAid aan en kneed ongeveer 10 minuten. Voeg beetje bij beetje nog 50ml water toe (max 100ml) tot het deeg vochtig en soepel (sponsachtig) is, maar niet meer plakt.

Maak een bal van het deeg, leg in een met zonnebloemolie ingevette kom, bedek met plasticfolie en laat 30-45 minuten rijzen tot het 1/3 in volume is toegenomen.
Haal het deeg uit de kom, druk het plat en laat het opnieuw afgedekt in de kom 30-45 minuten rijzen.
Druk het deeg opnieuw plat, rol het op, maak vochtig met water (ik gebruik hiervoor een klein plantenspuitje) en rol door de zonnebloempitten zodat rondom en aan de zijkanten genoeg pitten zitten.

Let het deeg met de naad naar beneden in een met zonnebloemolie ingevet bakblik van 28cm, dek af met plasticfolie en laat nog 30-45min rijzen tot het weer 1/3 in volume is toegenomen.

Verwarm ondertussen de oven op 220 graden. Schuif het bakblik in de oven, gooi meteen een scheut koud water op de bodem van de oven (bij mij ligt er standaard een bakblik in). Er ontstaat stoom, sluit direct de deur van de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden.
Bak het brood in 35-40 min tot het gaar is en hol klinkt als je tegen de onderkant klopt.
Laat het brood afkoelen op een rooster.

Een heerlijk brood! Wat steviger en zwaarder omdat het goed gevuld is. De korst is knapperig en de pitten blijven goed rondom zitten als je het brood snijdt.

Lekker met tahin en komkommer. 

1 opmerking:

  1. Ziet er geweldig uit, deze hebben wij ook al vaker gebakken, heerlijk.

    Nou ja cadeau, volgens mij geruild :-)
    Morgen gaat ie in bedrijf!

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...