donderdag 1 januari 2015

Zalmtartaar met kruidenolie


De feestdagen zijn weer voorbij. Tijd om alle gemaakte gerechten uit te werken en op de blog te zetten. We hebben weer heerlijk gegeten met Kerst. Meestal maken we met de familie allemaal een gang, zodat iedereen zich uit kan leven in de keuken, maar de rest van het Kerstdiner aan tafel kan blijven zitten.
Helaas schiet het maken van redelijke foto's voor de blog er vaak bij in als we met meer mensen eten.

Dit voorgerecht hebben we tweede Kerstdag met z'n tweeën gegeten. Makkelijk en snel om te maken, waardoor het ook ideaal is als je het voor veel personen wilt maken.

Zalmtartaar kun je maken met alleen verse zalm, alleen gerookte zalm of een combinatie ervan. Ik vind gerookte zalm snel te overheersend. In dit recept is de verhouding voor mij precies goed. Door de citroen is het fris, de crème fraîche maakt het romiger, de bieslook geeft het iets pittigs en dille past altijd bij zalm.
Ik heb gekozen voor een kruidenolie van dille, peterselie en bieslook. Je kunt hier gerust mee variëren en bijvoorbeeld rucola gebruiken.

Het is mooi als de zalm roze van kleur blijft; voeg dus niet teveel citroensap en crème fraîche toe.

Ingrediënten, voor 2 personen
125 gram verse zalm
75 gram gerookte zalm
1 eetl citroensap
1 eetl crème fraîche
2 eetl bieslook
2 sprietjes bieslook
2 partjes citroen
zout

Voor de kruidenolie
30 gram olijfolie
1 eetl dille
1 eetl peterselie
1 eetl bieslook
zwarte peper en zout

Bereiding
Snijd de verse en gerookte zalm in heel kleine blokjes. Meng de zalm met het citroensap, de crème fraîche, 2 eetl bieslook en breng op smaak met iets zout (de gerookte zalm is ook al zout.

Meng voor de kruidenolie de olijfolie en kruiden in een kleine keukenmachine of het bakje van je staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Zet een kookring met een diameter van 8cm (of iets kleiner, dan wordt de zalmtartaar wat hoger) op een bord. Schep de helft van het zalmmengsel erin en druk aan met de achterkant van een kleine lepel. Ik gebruik daar een citroenstampertje van tonic voor, dat werkt heel makkelijk.
Druppel de kruidenolie rondom de zalmtartaar. Leg op beide een partje citroen en leg er twee sprietjes bieslook op.

1 opmerking:

  1. Lijkt me heeeeeeeeeerlijk! Ingredienten passen volgens mij perfect bij elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...