zaterdag 13 juni 2015
Gevulde aubergines met lamsgehakt, knoflook en tomaten (karniyarik)
Dit Turkse gerecht heb ik 10 jaar geleden voor het eerst gegeten in Istanbul en een Turkse familie heeft het me daar leren maken. Zo lekker had een aubergine nog nooit gesmaakt! De geur van deze gebakken aubergines met lamsgehakt doen me direct aan Turkije denken. Je zou ook rundergehakt kunnen gebruiken. Maar zelf houd ik erg van lamsvlees.
In m'n nieuwe boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour stond dit recept ook (ze vergeet alleen om de knoflook toe te voegen). Tijd om het weer eens thuis te maken.
Oh wat is dit lekker! We aten beide 2 helften met een salade erbij.
Het is prima voor te bereiden. Ook deze keer had ik het de avond van te voren al gemaakt en op een bakplaat gelegd. Thuisgekomen van het werk hoef je alleen nog maar de oven aan te zetten en de aubergines te bakken.
Ingrediënten, voor 2 personen
zonnebloemolie
2 aubergines, in de lengte gehalveerd zonder de steeltjes te verwijderen
1 grote ui, gesnipperd
2-3 teentjes knoflook, fijngesneden
250 gram lamsgehakt
2 tomaten, in blokjes
5 eetl platte peterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper en zout
2 cherrytomaatjes, gehalveerd
1/2 Turkse lange, groene peper of 1/2 groene peper
Bereiding
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de 4 auberginehelften 8-10 minuten op de snijkant. Ze moeten iets bruiner worden, maar let op dat ze niet zwart worden.
Draai ze om en bak nog ongeveer 8 minuten.
Laat de gebakken aubergines op een bord bekleed met keukenpapier uitlekken.
Giet de olie uit de pan en bak daarna in dezelfde pan de ui en knoflook goudbruin. Voeg het gehakt toe en bak al roerend rul. Voeg de tomatenblokjes en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
Roer het gehaktmengsel nog een keer door en haal de pan van het vuur.
Maak in het midden van het vruchtvlees van de aubergines in de lengte een inkeping en duw het vruchtvlees met een lepel iets plat en uit elkaar.
Verdeel de gehaktvulling over de aubergines en druk met een lepel aan.
Leg op elke aubergine een gehalveerde cherrytomaat en een reepjes groene peper.
Leg de aubergines op een grote bakplaat. Besprenkel ze met wat water zodat ze in de oven vochtig blijven.
Bak 20-25 minuten in de oven op 180 graden tot het gehakt goed bruin en knapperig is.
Serveer direct.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten