zondag 21 december 2014

Granola met kokos


Op een gegeven moment zag je overal op internet, in kookboeken en bladen granola voorbij komen. En dan vooral varianten met boekweit -en quinoavlokken.

Net als in muesli zitten er in granola ook granen (bv. havervlokken), noten en zaden, pitten en gedroogd fruit. Het verschil is dat muesli niet geroosterd is en granola wel, net als cruesli. En je roostert alles in de oven met kokosolie en agavesiroop.

Het leuke van granola is dat je de samenstelling precies zo kan maken als je lekker vindt. Ik hou van kokos, hazelnoten en havervlokken. Het moet lekker crunchy zijn en niet te zoet. Als je nog restjes noten en zaden in je voorraadkast hebt liggen: gebruik ze in je eigen granola.

Een volgende keer ga ik wel gepelde hazelnoten gebruiken. Deze met vlies werden wat bitter.


Ingrediënten
250 gram havermout
100 gram havervlokken
100 gram gemengde zaden (lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten...)
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram hazelnoten, grof gehakt

1 theel kaneel (speculaaskruiden kan ook)
2 eetl kokosolie
2 eetl agavesiroop (of honing of golden syrup)

10 gram gedroogde cranberries (of rozijnen of ander gedroogd fruit)
60 gram kokossnippers
20 gram kokosrasp
10 gram raw cacao nibs


Bereiding
Meng in een grote kom de havermout, havervlokken, zaden, noten en kaneel door elkaar.
Verwarm de kokosolie en agavesiroop in een klein pannetje tot het gesmolten is. Schenk bij het havermoutmengsel en schep goed door met een lepel.

Als je het zoeter wilt maken, kun je extra agavesiroop toevoegen.

Verdeel het mengsel over een grote bakplaat, bekleed met bakpapier.
Bak ongeveer 15 minuten in een oven op 190 graden. Schep tussendoor een paar keer om, zodat alles even goed wordt geroosterd. Let goed op dat de granola niet te snel bruin wordt.


Laat het mengsel daarna afkoelen.
Meng de cranberries, kokos en cacao nibs erdoor.
Doe de granola in een grote pot die goed is af te sluiten. Je kunt de granola wekenlang bewaren. Wij eten het elke dag bij het ontbijt, dus bij ons is zo'n pot na een week al leeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...