maandag 27 juli 2015

Gevulde ronde courgettes


In de moestuin hebben we gewone courgettes, maar ook ronde en gele. De smaak van de laatste twee vind ik iets minder lekker dan de echte groene. Maar het oog wil ook wat. Ronde courgettes zijn leuk om te vullen. Met een rijstvulling met bijvoorbeeld krenten, pijnboompitten en kruiden. Een gehaktvulling vind ik ook lekker. Eerder maakte ik wel eens een gehaktmengsel met rauw gehakt dat ik in de courgettes deed en in de oven liet garen. Het gehakt wordt dan een soort gehaktbal in de courgette. Dat eet minder lekker dan wanneer het gehakt rul is. Het blijft zo ook smeuïger.

Je kunt natuurlijk van alles toevoegen aan het gehakt. Mais of fetablokjes bijvoorbeeld. Dit is een soort Turkse vulling. Nu met rundergehakt, maar lamsgehakt is ook lekker.


Ingrediënten, voor 2 personen
2 ronde courgettes
150 gram rundergehakt
1/2 rode ui, gesnipperd
2-3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes
4 eetl platte peterselie, fijngesneden
zout en versgemalen zwarte peper
3 eetl olijfolie

Bereiding
Snijd het kapje van de courgettes en bewaar ze. Hol de courgettes uit met een lepel en laat een rand van ongeveer 1cm breed staan. Bewaar het witte vruchtvlees, maar gooi de zaden weg.
Hak het witte vruchtvlees fijn.
Bak het rundergehakt in een eetlepel olijfolie rul en bruin. Voeg de ui, knoflook en courgetteblokjes toe en bak nog een paar minuten. Voeg de helft van de tomatenblokjes toe en laat iets inkoken. Breng dan goed op smaak met peper en zout en meng de peterselie door het gehaktmengsel.

Dep de courgettes van binnen droog met een stuk keukenpapier. Bestrooi de binnenkant met peper en zout. Schep met een lepel het gehaktmengsel in de courgettes. Zet de kapjes er weer bovenop.


Schep de rest van de tomatenblokjes in een kleine ovenschaal, waar de courgettes precies inpassen. Voeg evt. 2 eetl water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Zet de courgettes op de tomatensaus in de ovenschaal. Besprenkel ze met twee eetlepels olijfolie.

Zet de ovenschaal in een oven van 200 graden. Bak ze ongeveer 40 minuten tot de courgettes gaar en zachter zijn. Als ze te bruin worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie. Let op dat de tomatensaus niet aanbrandt. Voeg evt. wat extra water toe.


Serveer de courgettes warm of lauw. Lekker met rijst.


3 opmerkingen:

  1. Voor het eerst ronde courgette gegeten in een ratatouille. Nog nooit zoveel bitters geproefd! Heeft iemand een idee hoe dat kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bitter is niet goed
    Soms worden de bloemen bevrucht door verkeerde pollen, bijvoorbeeld pompoen
    Dan kan er een oneetbare vrucht uit groeien. Het kan zelfs dodelijk zijn in uitzonderlijke gevallen. Onthoudt, te bitter is niet goed!

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...