vrijdag 10 januari 2014

Mediterrane gehakttaart met feta en muntyoghurt


In de Delicious van januari 2014 stonden enkele pie-recepten van Rudolph. Dit recept sprak me wel aan, omdat ik nog lamsgehakt in de vriezer had liggen en benieuwd was naar het deeg met de yoghurt en de kruiden. Je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken, maar lamsgehakt past wel heel goed bij de rest van de smaken. Net zoals bij lahmacun.
Het deeg is na het bakken zacht, bros en heerlijk gekruid.

Harissa is een pittige, Noord-Afrikaanse pasta gemaakt van rode pepers, specerijen, tomaten en knoflook. Je kunt het hier evt. vervangen door sambal badjak.

Ik ben trouwens vergeten om de muntyoghurt op de foto te zetten. Die moet er wel bij, want munt en knoflook horen natuurlijk bij deze combinatie en het maakt het lekker fris.

Wij aten deze pie met 4 personen als hoofdgerecht (het vult goed).



Ingrediënten
Kruidig deeg
190 gram bloem
1 theel bakpoeder
95 gram ijskoude roomboter, in blokjes
85 gram Griekse yoghurt
1 theel zout
1/2- 1 eetl ijskoud water
1 eetl azijn
1 theel komijn
2 theel gemalen gember
2 theel kurkuma

Vulling
300 gram lamsgehakt (of rundergehakt)
2 eetl olijfolie
1 rode (punt)paprika, in blokjes
75 gram zwarte olijven, zonder pit
1 eetl harissa (of sambal)
3 tomaten, in plakken
150 gram feta, verkruimeld

Muntyoghurt
300 gram Griekse yoghurt (10%)
1 teentje knoflook, geperst
2 eetl verse munt, fijngesneden

Bereiding
Begin met het deeg.
Zorg dat de boter echt goed koud is, dan krijg je een heerlijk bros piedeeg. Warme boter geeft een compacter resultaat.
Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de Griekse yoghurt, bloem, bakpoeder en een theel zout in een kom. Wrijf de boterblokjes en de yoghurt tussen duim en vingers snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand. Wrijf niet te lang, want dat warmt het teveel op.
Voeg het koude water, de azijn en de kruiden toe en meng snel tot een soepel deeg.
Vorm een platte ronde schijf van het deeg en leg het afgedekt met plastic folie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Bestuif daarna je werkvlak met bloem. Leg het deeg erop en rol het uit tot een cirkel die groter is dan de bodem van de bakvorm. Ik heb een quichevorm met een diameter van 26 cm gebruikt.
Vet de bakvorm in met boter en leg het deeg erin, snijd de randen bij.

Bak ondertussen in een koekenpan het gehakt rul in de olijfolie. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de olijven en de harissa erdoor. Breng op smaak met zout.

 
Schep het gehaktmengsel op de deegbodem en beleg met de plakken tomaat.
Druk de vulling licht aan. Verkruimel de feta erboven en bestrooi met peper en zout.

 

Bak de taart 30-35 minuten in een oven op 180 graden tot het deeg gaar is.


Meng voor de muntyoghurt de Griekse yoghurt met de knoflook en munt.

Snijd de taart in punten en serveer met de muntyoghurt en een groene salade met rode ui en balsamicodressing.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...