zondag 19 januari 2014

Zoete aardappelgalette

 
Deze zoete aardappelgalettes van Ottolenghi heb ik al eerder gemaakt. Ottolenghi-liefhebbers herkennen het recept denk ik direct.
Eigenlijk zijn het een soort eenpersoons hartige taartjes. Lekker het hartige van de kaas met het zoete van de aardappel. Met de peterselie-knoflookolie moet je niet te zuinig zijn: dat maakt het helemaal af.

 
 


Ingrediënten
2 zoete aardappelen, van ongeveer 300 gram per stuk
5 plakjes bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
5 eetl crème fraîche
100 gram harde geitenkaas, geraspt
2 eetl pompoenpitten
1/2 rode peper, fijngehakt
1 eetl olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
2 eetl peterselie, fijngesneden
zout en peper
 
Bereiding
Pof de zoete aardappelen door ze ongeveer 45 minuten in de schil in een oven van 200 graden te leggen. Het midden mag nog iets rauw zijn. Laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken en pel daarna de schil eraf. Dat gaat heel makkelijk. Snijd de aardappels in plakken van ongeveer 3-4mm.

Snijd de plakjes bladerdeeg in rechthoeken (nu 8-9cm breed). Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bestrijk ze dun met het losgeklopte ei. Smeer op elk plakje bladerdeeg een eetl crème fraîche, maar laat de randen vrij (ongeveer 5mm).
Leg de plakken zoete aardappel overlappend op de roomlaag en laat de randen vrij.
Bestrooi met peper en zout, verkruimel de kaas erover en bestrooi met de pompoenpitten en de rode peper.
 
Bak de galettes in 20-25 minuten tot het deeg gaar is (de onderkant moet goudbruin zijn).
 
Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie, peper en zout door elkaar. Bestrijk ze, zodra ze uit de oven komen, direct met de olie.
Eet warm of op kamertemperatuur. Lekker met een groene salade.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...