maandag 31 maart 2014

Triangels met walnoten en havervlokken


Deze heerlijke driehoekige broodjes zijn leuk om te maken voor de lunch. Ze hebben een knapperige korst en zijn zacht en luchtig van binnen. De walnoten kun je eventueel weglaten. Ze worden gevormd met behulp van een springvorm en een deegsteker (zie foto). Je kunt ze ook met een mes in 8 parten snijden.
Mijn broodjes zagen er een beetje rommelig uit, maar de smaak was heerlijk! Ze zijn prima in te vriezen, dus ik heb voor de komende week de lunchbroodjes al klaar.
 
Dit recept komt van de blog van Levine. Dé blog over broodbakken. (Uit de keuken van Levine).
 


Ingrediënten, voor 8 stuks
300 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
7 gram droge gist
8 gram zout
10 gram walnootolie
300 gram water, 20-25 °C
90 gram walnoten
100 gram havervlokken
zonnebloemolie
 
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de KitchenAid (of andere standmixer), roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Kneed de walnoten erdoor. Je kunt het deeg ook met de hand kneden, dan duurt het ongeveer 20 minuten.
Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er voorzichtig met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
 
 
 
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het ± 15 minuten afgedekt liggen. Leg het deeg in de springvorm en druk het plat zodat het de hele bodem bedekt. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is. Snijd het deeg met een deegsteker in 8 gelijke stukken. Haal de rand van de springvorm. Bestrijk de bovenkant van ieder stuk deeg met een kwastje met wat water. Strooi de havervlokken op een bord of bakplaat en druk de natgemaakte stukken deeg erin.
 


2e rijs: verdeel de triangels een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat. Dek het deeg losjes af met plastic folie en laat de deegstukken in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg langzaam terugveert.
 
 


Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de broodjes in ± 20-25 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Deze broodjes kunnen ingevroren worden. Laat ze ontdooien en piep ze voor het serveren in ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven zodat de korst weer knapperig wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...