zaterdag 5 september 2015

Bananenbrood met pecannoten


Er lagen drie overrijpe bananen op de fruitschaal. Dat betekent dat er een bananenbrood gebakken moet worden. In 'Plenty More' van Ottolenghi staat een recept met pecannoten. Dat leek me een heerlijke combinatie.
Eigenlijk is het recept heel eenvoudig. Er gaan geen bijzondere ingrediënten in naast de bananen en pecannoten. Voor de afwerking roostert Ottolenghi de plakken brood en besmeerd ze met tahin, honing en grof zeezout. Dat heb ik achterwege gelaten

Het brood was heerlijk van smaak, knapperig aan de buitenkant, niet te zoet, een lekkere bite door de noten. Ik vond de binnenkant iets te klef. Hij had misschien nog iets langer in de oven gekund.


Ingrediënten
180 gram pecannoten
3 grote rijpe bananen, gepeld en fijngeprakt (300 gram)
275 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren, losgeklopt (L)
140 ml volle melk
70 ml zonnebloemolie
275 gram bloem
1 theel zuiveringszout
1 ½ theel bakpoeder
½ theel zout

Bereiding
Verhit de oven op 170 graden. Vet een broodbakvorm of cakeblik van 900 gram inhoud (25x12cm) in met boter en bekleed met bakpapier.

Strooi de pecannoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Hak ze grof en zet opzij.

Prak de bananen goed met een vork. Meng met de suiker en eieren en klop alles met een mixer of KitchenAid door elkaar. Laat de machine op lage snelheid draaien en voeg 1/2 theelepel zout, de melk en tot slot de olie toe.
Voeg de bloem, zuiveringszout en het bakpoeder toe. Mix het beslag op halfhoge snelheid nog 5 minuten tot alles goed gemengd is. Spatel de pecannoten erdoor en giet het beslag in de bakvorm.


Zet de vorm in de oven en bak de cake ongeveer 70 minuten. Controleer met een lange cocktailprikker of de cake gaar is. De spies moet er schoon uit komen.
Laat de cake 10 minuten in de vorm staan en stort hem daarna op een taartrooster om helemaal af te koelen.
Je kunt het bananenbrood in aluminiumfolie verpakken en maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook goed in plakken in te vriezen.
Ik vond het lauwwarm het lekkerst, want dan is de korst nog knapperig.


1 opmerking:

  1. ik zou de melk weg laten, heb een prima (minder zoet en nat) recept: http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/07/jong-geleerd-jong-gedaan.html

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...