dinsdag 3 mei 2016

Witlofschotel met gehakt en walnoten


De tijd voor stamppot is nu echt voorbij, maar een ovenschotel kan altijd.
In recepten voor ovenschotels zie je vaak dat gehakt wordt gebakken met kerrie. Of het nu een preischotel is of witlofschotel: het past er gewoon goed bij.

Voor een eenvoudige ovenschotel bak ik gehakt met ui en kerrie, gebruik ik een groente naar keuze en komt bovenop aardappelpuree met geraspte kaas.
In deze versie worden bovenop walnoten gestrooid voor een extra crunch. Die kun je weglaten. Net als de crème fraîche. Dat maakt het smeuïger en lekkerder, maar natuurlijk ook vetter.
Dit recept zou genoeg moeten zijn voor 4 personen. Wij vonden het zo lekker dat de schaal bijna in een keer op ging.... 


Ingrediënten, voor ongeveer 3 personen
1 kilo aardappelen
800 gram witlof, in repen gesneden
1 eetl roomboter
1 eetl honing
300 gram ongekruid rundergehakt
1 ui, gesnipperd
1 eetl kerriepoeder
200 gram crème fraîche
75 gram geraspte kaas
handje walnoten, grof gehakt
versgemalen zwarte peper en zout

Bereiding
Kook of stoom de aardappelen gaar. Laat ze goed droog stomen en snijd ze in plakjes. Je kunt er ook een puree van maken met een scheutje melk en een klont roomboter.

Roerbak de witlofrepen in een grote pan in de roomboter in ongeveer 6 minuten gaar. Voeg de honing toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de witlof in een bord en zet even aan de kant.

Maak de pan droog met keukenpan. Bak vervolgens het gehakt rul, voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten tot het gehakt bruin is en de ui zacht. Voeg de kerrie toe en breng op smaak met peper en zout.

Schep de witlof in een ovenschaal. Verdeel het gehakt erover. Leg de aardappelplakjes (of puree) erop.
Meng de crème fraîche met de kaas. Strijk dit over de aardappels.
Bestrooi met walnoten en en peper en zout naar smaak.


Bak de witlofschotel ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden tot de kaas goudbruin is. Let erop dat de walnoten niet te bruin worden. Leg evt. een stuk aluminiumfolie over de ovenschaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...