zondag 7 augustus 2016

Chocolade pavlova met frambozen en bramen


Gisteren hadden we de familie BBQ bij ons in de tuin. Leuk, want dan heb ik een reden om lang in de keuken te staan en kan ik weer eens een groot dessert maken. Het zou niet goed komen als we dit met z'n tweeën op zouden moeten eten.
Een paar weken geleden was ik op het feest van Karin (van de blog huistuinenkeukenvertier. Zij had o.a. dit dessert gemaakt en het was een groot succes. Iedereen vond het verrukkelijk.
Toen dacht ik meteen: dit ga ik ook maken voor de BBQ. De reacties waren hier hetzelfde. Het is een feestelijk zomerdessert uit het boek 'Voor altijd zomer' van Nigella. 
In de winter zou je ook ander fruit kunnen gebruiken, stukjes kiwi en passievrucht bijvoorbeeld. Misschien iets om te onthouden voor het Kerstdiner...

De chocolade pavlova kun je de avond van te voren al maken. Hij moet na het bakken nog een nacht in de oven blijven staan. De volgende dag draai je hem om en vul je hem met opgeklopte slagroom en vers fruit.
Een pavlova gaat altijd scheuren, dat is niet erg. De buitenkant is bros en luchtig, de binnenkant 'sticky' met stukjes chocolade. Mjam!
Dit is een blijver.



Ingrediënten, voor 10 personen
6 eiwitten (maat L, totaal 210 gram)
300 gram kristalsuiker
1 theel balsamicoazijn
3 eetl cacaopoeder (20 gram), gezeefd
50 gram pure chocolade, grof gehakt (nu Callebaut 54%)

Topping
500 ml slagroom 
250 gram frambozen
250 gram bramen 
2-3 eetl pure chocolade, grof gehakt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Klop de eiwitten met een mixer of in de KitchenAid tot luchtige pieken. Voeg schep voor schep de suiker toe. Het eiwit zal steeds meer gaan glanzen.
Zodra het eiwit stevig is en alle suiker is opgenomen kun je de balsamicoazijn, cacaopoeder en gehakte chocolade erdoor spatelen. Of meng nog heel kort in de KitchenAid tot het mooi gemengd is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken hier een cirkel van 24cm op. Schep het eiwitmengsel op de cirkel en strijk de bovenkant en zijkant redelijk glad met een lepel.


Zet de bakplaat nu in het midden van de oven. Schakel de oven terug naar 150 graden.
Bak de pavlova 75 minuten. Hij zal gaan uitlopen en scheuren, dat is normaal.

Na 75 minuten is de bovenkant bros en de binnenkant nog een beetje zacht.
Zet de oven op een kier en laat de pavlova er de hele nacht in staan.
De volgende ochtend haal je de bakplaat uit de oven. Bedek met een theedoek of een stuk plastic en laat staan tot je het wilt gaan eten.


Draai de pavlova om op een groot bord. 
Klop de slagroom met een mixer tot het lobbig tot stevig is. Smeer dit uit over de pavlova, maar laat de randen vrij.
Verdeel de frambozen en bramen erover (of ander fruit, aardbeien en blauwe bessen is ook lekker) en bestrooi met de gehakte chocolade.

2 opmerkingen:

  1. Is het ook makkelijk te maken....? Ziet er echt overheerlijk uit.
    Ook maar eens een poging wagen ;)

    Fijne avond

    LIefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het is zeker makkelijk te maken. De oven doet het werk. En een KitchenAid maakt alles makkelijker!

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...