donderdag 9 juli 2015

Abrikozentaart met amaretti


Overal zie je prachtige abrikozen. Vooral lekker om zo op te eten, maar ook lekker om mee te bakken. Al eerder heb ik een abrikozencake gemaakt. Deze abrikozentaart met amaretti is minstens zo lekker, maar wel wat meer werk.
De bodem bak je voor, zodat de korst krokant wordt. De amarettikoekjes zuigen het vocht van de abrikozen op. De vulling is iets romig, maar smaakt vooral naar heel veel abrikoos. Lekker!
Ik heb een rechthoekige bakvorm gebruikt, maar je kunt net zo goed een ronde springvorm pakken. De abrikozen moesten eerst in de oven worden voorgebakken. Ik denk dat ik dat een volgende keer niet weer doe, want ze waren eigenlijk rijp en zacht genoeg.
Het recept komt uit 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven.



Ingrediënten
Deeg
175 gram bloem
75 gram koude roomboter, in blokjes
20 gram kristalsuiker
1 ei, losgeklopt
1 eetl koud water

700 gram abrikozen (ong. 16 stuks)
25 gram lichtbruine basterdsuiker
8 amaretti koekjes
200ml slagroom
2 eieren
1 theel vanille extract
75 gram suiker

Bereiding
Maak eerst het deeg.
Meng in een kom de bloem met de blokjes koude boter en de suiker. Kneed met je vingers tot het een kruimeldeeg is. Klop het ei los met het koude water en meng het door de bloem. Meng tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg uit tot een dunne lap. Bedek een lage bakvorm met een diameter van 25cm of een rechthoekige vorm van 28x20cm met het deeg.

Prik met een vork op meerdere plekken gaatjes in het deeg. Zet de bakvorm in de koelkast en laat minimaal een uur koelen.

Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul met een steunvulling, zoals droge bonen. Bak de bodem 15-20 minuten in een oven op 200 graden, tot de bodem lichtbruin is. Haal de vorm uit de oven, verwijder het bakpapier en de steunvulling en laat de bodem iets afkoelen.

Halveer de abrikozen en verwijder de pit. Leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Bestrooi met de basterdsuiker. Bak de abrikozen 10 minuten in de oven op 200 graden, tot ze zachter zijn maar nog niet teveel gekleurd.
Haal de abrikozen uit de oven.

Verkruimel de amarettikoekjes boven de bodem in de bakvorm. Leg de abrikozen strak tegen elkaar op de bodem (nu 4 rijen van 8 halve abrikozen).



Meng in een kom de room, eieren, vanille extract en suiker en klop met een garde tot het iets schuimiger is.
Schenk het roommengsel over de abrikozen.

Bak de taart 30 minuten op 180 graden tot de bodem bruin en krokant is, de roomvulling gestold en de abrikozen iets gebruind.


Serveer warm of lauwwarm. Bestrooi evt. met wat poedersuiker.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit Judith! Ik heb een keer een abrikozenboompje voor mijn verjaardag gehad, komen alleen geen abrikozen maar pruimen aan.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit Judith! Ik heb een keer een abrikozenboompje voor mijn verjaardag gehad, komen alleen geen abrikozen maar pruimen aan.....

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...