zaterdag 11 juli 2015

Makreelsalade met kappertjes en bieslook


Een paar weken geleden kreeg ik een gestoomde makreel toen we bezoek kregen. Daar maak je mij heel blij mee. Liever een makreel dan een bos bloemen (ik moet uitkijken wat ik zeg; straks krijg ik alleen maar makrelen op m'n verjaardag...)
Een heerlijk vette, gezonde vis. Om zo op te eten, in een salade met bietjes, op een broodje of op deze toastjes. Deze makreelsalade heb ik denk ik al tien keer gemaakt. Eigenlijk gebruik ik geen recept meer, want wat meer kappertjes, bieslook of citroen kan prima. Als je maar niet teveel mayonaise gebruikt. Het moet niet zo'n natte saus worden als die kant-en-klare salades uit de supermarkt. Het moet juist wat vlezig zijn.

Dit recept komt uit 'Het Nederlands Viskookboek' van Bart van Olphen. Een bekende in de Nederlandse viswereld. Een boek met prachtige foto's, mooie verhalen en lekkere, eenvoudige gerechten.


Ingrediënten, voor 4 personen
1 kleine gestoomde makreel
4-5 eetl mayonaise
2 eetl bieslook, in ringetjes
1 lente ui, in fijne ringetjes
2 eetl kappertjes
1 eetl citroensap
versgemalen zwarte peper
1/2 stokbrood of ciabatta
3 eetl olijfolie

Bereiding
Haal het vlees voorzichtig uit de makreel en verwijder de graatjes. Prak voorzichtig met een vork, zodat je plukjes krijgt. Het moet niet te fijn worden.
Meng in een kom de makreel met de mayonaise, bieslook, lente ui en kappertjes. Breng op smaak met citroensap en peper.

Verwarm de grill of grillpan. Snijd het brood in plakjes en rooster aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn. Besprenkel met olijfolie en laat iets afkoelen.

Verdeel de makreelsalade over het geroosterde brood. Garneer met extra bieslook en kappertjes.


1 opmerking:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...