Deze heerlijke taart zag ik op de blog van Caroline voorbijkomen. Ze heeft hem ook al eens met abrikozen gemaakt, die lijkt me ook heerlijk.
Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. De basis is amandelspijs en het wordt gebruikt voor taarten en gebak, zoals pensees en bruidsgebakjes. Het is goed te combineren met veel zoetigheden; ook heerlijk in appel- en perentaart, maar die komen in het najaar wel weer.
Ik had enorme kersen op de markt gekocht en heb ze met een kersenontpitter ontpit (zie eerdere bericht 'Kersensorbet').
De amandelessence,, die in het oorspronkelijke recept stond, heb ik achterwege gelaten. De smaak van amandel is zo genoeg aanwezig.
Een heerlijke taart, behoorlijk zoet en het vult goed. Wij hadden het als dessert met wat vanilleijs.
Ingrediënten
voor de bodem
150 gram patentbloem 35 gram poedersuiker
snuf zout
125 gram koude roomboter, in blokjes
Ingrediënten voor de vulling
ca. 300 à 400 gram kersen, ontpit
200 gram amandelspijs, verkruimeld
115 gram roomboter, op kamertemperatuur
45 gram suiker
snuf zout
2 grote eieren, op kamertemperatuur
30 gram patentbloem
150 gram patentbloem 35 gram poedersuiker
snuf zout
125 gram koude roomboter, in blokjes
Ingrediënten voor de vulling
ca. 300 à 400 gram kersen, ontpit
200 gram amandelspijs, verkruimeld
115 gram roomboter, op kamertemperatuur
45 gram suiker
snuf zout
2 grote eieren, op kamertemperatuur
30 gram patentbloem
Bereiding
Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
Doe de bloem,
poedersuiker en zout in een kom en voeg de koude boter toe. Wrijf de boter met
je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je kunt dit ook in de
keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Druk je deeg gelijkmatig uit in
de ingevette vorm, maak de rand hoog, want die zakt wat in tijdens het bakken.
Zet de vorm met het deeg 1 uur in de vriezer.
Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Doe de
amandelspijs, boter, suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met de
handmixer ca. 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe
en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de
bloem toe en meng het erdoor.
Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Lekker met vanilleijs erbij.
Bron: "Three Clever Sisters" via Carolines blog
Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Lekker met vanilleijs erbij.
Bron: "Three Clever Sisters" via Carolines blog
Lekker, en je raad het niet. ik heb hem ook gemaakt maar dan net effe anders...
BeantwoordenVerwijderenDeze ziet er trouwens ook heeeeeeerlijk uit!
Wat leuk dat je de taart gemaakt hebt. Altijd een succes een taart met frangipane.
BeantwoordenVerwijderenEn je kunt lekker variëren met het fruit.
Heb je mijn taart van ottolenghi al gezien?
Ook een aanrader.
groeten,Caroline