vrijdag 30 augustus 2013

Zelfgemaakte pitabroodjes

























Sommige broodjes koop je makkelijk en snel in de supermarkt, maar eigenlijk kun je ze net zo goed zelf maken. Pitabroodjes en naanbrood bijvoorbeeld. Zelfgemaakt zijn ze echt zoveel lekkerder; dan wil je niet meer die kant-en-klare voorverpakte dingen. Ze zijn makkelijk in te vriezen, dus als je een voorraadje maakt, heb je altijd wat in huis. Ik ben in elk geval om.
Als het deeg eenmaal klaar is heb je de broodjes in een paar minuten gebakken.

Dit recept heb ik van Karin, zie www.huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl.



Ingrediënten, voor 8 grote broodjes
575 gram tarwebloem
340 ml water
6 gram droge gist
60 gram honing
9 gram zout
40 gram zonnebloemolie

Bereiding
Meng de bloem, water, gist en honing door elkaar tot het goed gemengd is. Laat dit 10 minuten afgedekt rusten.

Doe het zout en de olie er door en kneed er een soepel deeg van (bv. in de KitchenAid of met de hand)
Maak er een bol van zodra het deeg goed is.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Keer het deeg een keer zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het 90 minuten rijzen (of tot het 2 x zo groot is geworden, dit ligt aan de omgevingstemperatuur).
Verwarm de oven voor, op de heetste stand, 250° C of meer. Laat gelijk een bakplaat of een pizzasteen mee opwarmen. Daar bak je straks de broodjes op.
Zodra het deeg is gerezen haal je het uit de kom, druk je het plat en verdeel je het in 8 stukjes en vorm je er bolletjes van. Ik heb het deze keer verdeeld zonder weegschaal, waardoor de broodjes qua grootte van elkaar verschilden.
Strooi een beetje bloem op het aanrecht (om plakken te voorkomen) en maak van de bolletjes deeg platte broodjes van ongeveer 15 cm in doorsnede. Dit kun je met je handen doen of met een deegroller.
Leg de pitabroodjes op de hete pizzasteen of bakblik en bak ze ± 3 minuten. Zodra ze opbollen en iets bruiner worden zijn ze klaar. 
Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. De warme lucht moet er nog even inblijven, anders zakken ze wat in.
Snijd de pita broodjes dan pas open en vul ze met wat je lekker vindt:
falafel, shoarma, Griekse souvlaki, salade.
Ik had er pittige wortel en kikkererwten in gedaan. Dat recept zal ik volgende keer op de blog zetten.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...