Deze zoete aardappelkoekjes heb ik al vaker gemaakt. Karin heeft ze al eens op onze blog 'Lekker op het platteland' gezet. Ik kan er zo een bord vol van op. Ze zijn knapperig aan de buitenkant en zacht, smeuïg en zoet van binnen. Ook leuk als je veel mensen krijgt eten: je kunt ze van te voren maken en vlak van te voren opwarmen in de oven.
Ingredienten , voor 4 personen
1 kg zoete aardappel, in flinke stukken gesneden
2 theel sojasaus
100 gram bloem
1 theel zout
½ theel fijn kristalsuiker
3 eetl fijngesneden lente ui
½ theel fijngesneden verse rode peper, of naar smaak
Royaal boter om te bakken
Saus
50 gram griekse
yoghurt50 gram zure room
2 eetl olijfolie
1 eetl citroensap
1 eetl fijngesneden koriander
Bereiding
Kook of stoom de
zoete aardappelen botergaar en laat ze in een vergiet minsten een uur
uitlekken.
Klop
intussen alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet opzij.
Doe de
aardappelen als ze droog zijn in een mengkom met de overige ingrediënten (behalve
de boter). Mix alles goed, tot een gelijkmatig mengsel, dit gaat heel
gemakkelijk met de hand. Meng niet te lang, het moet een samenhangend mengsel
zijn. Voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe.
Smelt een
beetje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep voor elk koekje en
eetlepel aardappelmengsel in de pan en druk het met de bolle kant van de lepel
uit tot een koekje van zo’n 5 cm doorsnede en 1 cm dikte. Bak de koekjes op
halfhoog vuur in circa 6 minuten aan beide kanten tot ze een mooi bruin korstje
hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen.
Dien ze heet of warm op en geef er de saus bij.
Mmmmmmm wij vinden ze ook heerlijk! Jammer dat we zelf geen zoete aardappel kunnen kweken dan waren ze vast nóg lekkerder ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk ga ze vanavond proberen te maken, om ze morgen met de familie op te peuzelen :)
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd! Alvast bedankt voor je recept.
Groetjes Sandra