zondag 17 november 2013

Rabarber-kwarktaart



In de vriezer heb ik nog een paar zakken met rabarber uit eigen tuin. Handig om rabarbercompote te maken of te gebruiken in taart en cake. Ik vind de combinatie van zure rabarber met zoet beslag altijd heerlijk.
Het recept komt uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi.
In het boek staat dat het 40 minuten gebakken moet worden. Bij mij was de bovenkant toen nog erg bleek. Je kunt de oventemperatuur de laatste 10 minuten wat verhogen of de taart nog 10 minuten langer bakken.
Ik heb rabarber uit de vriezer gebruikt die ik eerst heb laten ontdooien en uit laten lekken. Je krijgt dan een natte vulling die natuurlijk langer in de oven moet.
Als je verse rabarber in het voorjaar gebruikt is een baktijd van 40 minuten waarschijnlijk wel voldoende.


De kwark zorgt ervoor dat het fris en smeuïg wordt. Als je geen kwark in huis hebt, kun je 75 ml yoghurt of karnemelk nemen. Dat geeft hetzelfde resultaat.
Ik vond dit een heerlijke taart/cake en ga het zeker nog eens maken!


Ingrediënten, voor 8 personen
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
100 gram volle kwark
200 gram zelfrijzend bakmeel
325 gram rabarber
springvorm met diameter van 24cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 200 gram suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout romig.
Klop de eieren er één voor één door, doe daarna de kwark erdoor, mix goed en doe als laatst het bakmeel erbij. Het beslag moet mooi luchtig en zacht zijn.
Snijd de rabarber in stukjes.
Schep het beslag in de ingevette springvorm, leg de rabarberstukjes erin en druk ze iets aan.
Strooi de resterende 25 gram suiker over de rabarber.
Bak de kwarktaart in 40-50 minuten goudbruin en gaar.

7 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit! Helaas heb ik geen rabarber in de vriezer, dus maar wachten tot het voorjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is lekker! Rabarber in november. Ik heb het vorige maand nog wel in de Turkse supermarkt liggen.
    Ps. het linkje naar mijn website (aan de rechterkant) gaat naar mijn oude adres. Mijn nieuwe adres is http://etenuitdevolkstuin.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de taart gebakken, nu er weer verse rabarber is. Ik heb 'm in de rechthoekige vorm gemaakt (zoals in het boek),maar dit vind ik ook wel een erg goed idee! Bij moest de cake ook 15 minuten langer in de oven. We vonden het wel een erg lekker recept, ook de cake met de kwark erdoor, zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, lekker hè. Iedereen is weer met rabarber aan het bakken heb ik het idee.
      Leuk idee om hem ook eens in de rechthoekige vorm te maken.

      Verwijderen
  4. Hoi Judith,
    Wat fijn dat ik je Blog heb gevonden tijdens mijn zoektocht naar een recept voor onze rabarber uit de vriezer.
    We hebben een moestuin waar zeker 4 rabarber planten staan, dus er komt genoeg van af.
    En wil niet alleen maar compote van de rabarber maken die ik nog in de vriezer heb zitten.
    Dus thanks voor het delen van je recept.
    Groetjes Veronique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En heb je de taart al gemaakt?
      Ik ben ook al weer volop aan het oogsten en bakken. Van rabarber heb je niet snel teveel.
      Succes ermee, groet Judith

      Verwijderen
  5. Wij hebben hem net gemaakt, hij staat nu in de oven. Ik ben benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...