zondag 5 januari 2014

Knolselderijsoep met basilicumolie


Dit knolselderijsoepje is feestelijk, helemaal als je het als amusesoepje in een glas serveert. De basilicumolie is er fris bij en maakt het af en de grissini met parmaham past er goed bij. Wij aten het met Kerst. Ik was er nog niet aan toe gekomen om het op de blog te zetten.
Het recept komt uit Delicious 2013 Kerst, het recept is van Yvette van Boven.

Ingrediënten
1 knolselderij (ongeveer 500 gram)
sap van 1/2 citroen
2 eetl olijfolie
1 ui, fijngesneden
100 ml witte wijn
400 ml kippenbouillon
100 ml slagroom

Basilicumolie
100 ml olijfolie
klein bosje basilicum
1 teentje knoflook
1 theel citroensap
peper en zout

5 grissini, door midden gesneden
5 plakjes parmaham (of serranoham)

Bereiding
Schil de knolselderij en snijd daarna in grove stukken. Verwarm wat olie in een ruime pan. Bak de ui glazig in 5 minuten, voeg de knolselderij toe, bak nog 5 minuten en blus af met de witte wijn. Laat de wijn iets inkoken en giet dan de bouillon erbij.
Laat de soep 20 minuten op zacht vuur koken tot de knolselderij goed gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer tot het helemaal glad is (dit gaat erg goed in de blender van de Magimix). Giet de room erbij en roer goed door.

Maak de basilicumolie door alle ingrediënten in een blender, vijzel of in het bakje van de keukenmachine/staafmixer te mengen tot een groene olie. Breng op smaak met peper en zout. Ook al hou ik erg van knoflook, het overheerst de romige smaak van de knolselderij snel.

Serveer de soep in kleine glaasjes, druppel er wat groene olie over en leg op elk glaasje een grissini omwikkeld met parmaham.

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Wanneer voeg je de sap van de citroen toe aan de soep? En voor hoeveel personen is deze hoeveelheid?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu je het zegt: dat heb ik helemaal niet in het recept vermeld....
      Ik zou het citroensap pas aan het einde toevoegen. Na de room.
      En de hoeveelheid is genoeg voor 10 amusesoepjes. Het hangt er wel vanaf hoe groot je glazen/kopjes zijn.
      Ik zal de soep binnenkort weer maken en het recept aanpassen :)

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...