dinsdag 15 april 2014

Eiersalade van eigen eitjes!


Sinds een paar weken hebben wij kippen: 1 haantje en 4 hennen. Het zijn krielkippen van het ras Sabelpoot. Het zijn echt prachtige beestjes om te zien en ze scharrelen de hele dag wat rond in de tuin. 's Avonds zoeken ze zelf weer hun hok op en gaan ze op stok. Wij hoeven dan alleen het deurtje op slot te doen tegen evt. indringers.


Sinds dag 1 ligt er bijna dagelijks een eitje in het nachthok. Aangezien het kleine eitjes zijn, is dat nog niet voldoende om cakes en taarten mee te bakken. We eten deze eitjes dan ook vooral halfzacht gekookt in een salade of in het weekend bij het ontbijt.
De afgelopen dagen lagen er steeds 3 eitjes in het hok! Kijk, dat gaat de goede kant op. Dan kun je ook eens wat eitjes meegeven aan familie.
De kippen laten overdag duidelijk merken (horen) dat er weer een ei gelegd is. Ze staan dan luid kakelend boven op het trappetje.


Nu we een doos vol eitjes hebben, wordt het tijd om er eens wat anders mee te maken. En aangezien het bijna Pasen is, heb ik een eiersalade gemaakt.

Er zijn allemaal variaties te bedenken voor eiersalade. Ik hou ervan als het ei een beetje grof blijft en er genoeg bieslook in zit. Om het op smaak te brengen gebruik ik Dijon mosterd en een beetje kerriepoeder. Voor de smeuïgheid is een combinatie van mayonaise en crème fraîche lekker. Je kunt ook een van de twee gebruiken of wat yoghurt toevoegen.
In de kruidentuin groeit weer genoeg bieslook en peterselie. Ook hebben we Chinese bieslook, die iets naar knoflook smaakt. Heerlijk bij ei!


Deze eiersalade is genoeg voor 4 personen bij het Paasontbijt. Wij hebben nu 2 grote broodjes belegd, met wat gemengde sla en plakjes ei. Heerlijk! Zoveel beter dan die dunne smurrie van de supermarkt.Ingrediënten
6 grote eieren  (wij hadden nu 8 kleine eitjes)
2 eetl mayonaise
1 eetl crème fraîche
1/2 theel Dijon mosterd
snuf kerriepoeder
2 eetl bieslook, in ringetjes
1 eetl peterselie, fijn gesneden
zout (evt nog peper)

Bereiding
Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de grootte van het ei). Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd van 1 ei dunne plakjes, ik doe dat met een eisnijder.
Hak de andere eieren grof.
Meng de grof gehakte eieren met de rest van de ingrediënten en breng goed op smaak met zout.
Door de mosterd wordt het al wat pittig, dus ik heb geen peper toegevoegd.
Leg de plakjes ei op de salade en strooi er nog wat extra bieslookringetjes overheen.
Serveer de eiersalade in een schaaltje bij een toastje, of bij het paasontbijt of -brunch. Wij hebben er twee grote broodjes mee belegd, dus we hebben weer genoeg ei gegeten voor vandaag :).

1 opmerking:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...