zondag 25 mei 2014

Salade chèvre chaudIn ons favoriete restaurantje in Groningen 'Le Marronnier' bestel ik eigenlijk altijd dit voorgerecht. Toen we een paar jaren geleden in Frankrijk op vakantie waren heb ik deze salade ook in meerdere restaurantjes besteld (om te vergelijken). Er wordt dan vaak een lokale geitenkaas gebruikt. Nergens was de salade zo lekker als in Groningen. Met goede geitenkaas en een lekkere dressing met veel olijfolie is dit een simpel voorgerecht dat het altijd goed doet bij geitenkaasliefhebbers (moi). Belangrijk is dat de geitenkaas goed gegrild is aan de buitenkant en warm maar nog niet te zacht van binnen.
Ik zet de kaas op de stukjes stokbrood kort onder de grill in de oven, zodat de kaas warm wordt en het brood knapperig. Daarna gebruik ik een crème brûlée brander om de kaas nog wat verder te branden. Die geur alleen al...

Ik vind zo'n geitenkaasrolletje (Sainte Maure, Machère of kleine chèvre bûche) het lekkerst, omdat je daar dikke stukken van kunt snijden. Van een rolletje snijd ik dan 6 stukken voor 2 personen. Meer kaas dan brood dus.
 


Ingrediënten, voor 2 personen
1 pistoletje, meergranen
1 chèvre bûche (Sainte Maure)
Gemengde sla (nu uit eigen kas)
1/4 komkommer, in plakjes
handje walnoten (nu ook wat hazelnoten erbij)
bieslook, in kleine ringetjes en nog wat bieslookbloemetjes


Dressing
125 ml goede olijfolie
2 eetl rode wijnazijn
2 eetl water
2 theel Dijon mosterd
bieslook, in kleine ringetjes
zwarte peper en zeezout uit de molen


Bereiding
Snijd 6 plakjes van het pistoletje. Snijd de chèvre bûche in 6 dikke plakken en leg ze op de plakjes stokbrood.
Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
Rooster de walnoten (of evt andere noten, macadamia zijn er ook lekker bij ) kort in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
Verdeel de sla over twee borden. Verdeel de plakjes komkommer en de walnoten erover.
Schep met een lepel wat dressing over de salade en meng voorzichtig. Strooi er nog wat extra bieslookringetjes en de bieslookbloemetjes over.


Zet de plakjes stokbrood met geitenkaas op een bordje in de oven onder de grill. Let goed op; het brood en de kaas moeten niet te bruin worden en de geitenkaas moet vooral niet te warm worden waardoor het teveel smelt.
Haal het brood uit de oven en brandt eventueel met een crème brûléebrander zodat de kaas mooi gegrild is.
Leg op elke salade drie stukjes stokbrood met geitenkaas.
Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...