zondag 24 februari 2013

Pane Siciliano

 
Op internet heb ik een nieuwe gadget voor in de keuken besteld: een lepelweegschaal.
Op de blog van Levine (zie hiernaast) zag ik m staan. Ideaal voor het wegen van kleine hoeveelheden zoals gist en zout als je gaat bakken. Hij kan hoeveelheden van 0.1-300 gram afwegen.

Ik heb m meteen getest en een recept uitgekozen van Levine: de Pane Siciliano. Het recept komt oorspronkelijk uit het boek 'The Italian Baker' van Carol Field. Een brood gemaakt met semolinameel en sesamzaad. Deze fijne griesmeel gebruik ik ook voor pizza en pasta.
De lepelweegschaal is goedgekeurd, het werkt makkelijk en hij past gelukkig nog in de la met andere keukenhulpjes.

Lepelweegschaal
 
Het recept voor 2 kleine of 1 groot brood is als volgt:
7g droge gist     (of 18g verse gist)
300g water, 40-43 graden
1 eetl olijfolie
1 theel malt syrop/gerstemoutstroop (o.a. te koop bij "de Tuinen")
350g semolinameel
150g tarwebloem (heb molenbloem van de molen gebruikt)
10g zout
sesamzaadjes om te garneren

Doe alle ingrediënten in de KitchenAid en meng met een deeghaak 5-10 minuten tot je een soepel deeg hebt dat van de wanden loslaat.

Doe het deeg in een licht ingevette kom (bv. de kom van de KitchenAid), het deeg moet rondom licht bedekt zijn met olie. Laat afgedekt met folie in 1-1,5 uur tot het dubbele volume rijzen.

Voorzichtig doorslaan (de lucht eruit drukken) en in twee porties delen als je twee broodjes wilt maken. Laat 5 minuten afgedekt liggen.
Druk uit tot een vierkant en rol van boven naar beneden stevig op. Je hebt nu een rol deeg. Rol dit uit tot de gewenste lengte. Maak er een omgekeerde 'S' van. Besproei met water en strooi er sesamzaadjes over, druk de zaadjes wat aan.

Op een met bakpapier beklede bakplaat zonder rand leggen. In ongeveer 1 uur tot bijna het dubbele volume laten rijzen.
Verwarm de oven 30 minuten voor het einde van de rijstijd voor op 220 graden. Verwarm een pizzasteen  mee. Zet een lege schaal op de bodem van de oven.

Schuif het brood met bakpapier en al op de hete pizzasteen. Giet 250ml kokend water in de schaal op de bodem van de oven en sluit direct de ovendeur.
Besproei het brood de eerste 5 minuten drie keer met water (in een plantenspuit).

Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Bak in 20-25 minuten gaar en bruin. Haal na 15 minuten het bakpapier onder het brood vandaan en draai het brood eventueel. Het is goed als het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat af koelen op een rooster.


Ik was niet helemaal tevreden. Het brood was niet luchtig genoeg en de vorm bleef ook niet goed. Bovendien zat er een scheur/plooi in het deeg. Ik heb het niet stevig genoeg opgerold denk ik en het deeg was misschien wat te droog.

1 opmerking:

  1. Lekker zelf gebakken brood, bij ons staan er ook twee in de oven.
    Mooie lepelweegschaal, ik vind hem eigenlijk onmisbaar.......

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...