We proberen twee keer per week vette vis te eten. Vaak zalm, soms sardientjes en ook graag makreel. De gerookte makreel haal ik bij m'n favoriete visboer op de markt in Groningen. Tijdens het koken snoep ik al van de vis (heerlijk zo'n groot stuk makreelfilet in een keer in je mond) wat overblijft gaat door de pasta.
Voor een mooie foto van dit gerecht heb je eigenlijk geen tijd, want zoals Italianen zeggen: als de pasta klaar is moet ie meteen gegeten worden, geen tijd te verliezen.
Ingrediënten, voor 2 personenLinguini (of spagetti)
1/2 gerookte makreel
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 ansjovis, uit blik
3 lente uitjes, in ringetjes
1 eetl kappertjes
10 zwarte olijven
1 blik tomatenblokjes
1-2 tomaten, in parten
1 tl suiker
snufje kaneel (optioneel)
bosje platte peterselie, fijngesneden
1/2 citroen, in parten
olijfolie
peper en zout
Bereiding
Kook de linguini in gezouten water.
Bak in olijfolie de ansjovis, de helft van de makreel, knoflook, kappertjes, lente ui en olijven in een paar minuten tot de ansjovis gesmolten is en de makreel uit elkaar valt.
Voeg de tomaten in blik, de verse tomaten, suiker, kaneel, de helft van de peterselie en peper en zout toe. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen.
Meng de linguini erdoor en een kopje kookvocht van de pasta, zodat het niet te droog is.
Strooi de rest van de peterselie en makreel erover, veel peper, nog wat zout en een scheut olijfolie.
Leg de partjes citroen erop.
Heerlijk en snel. De smaak doet me denken aan een een pasta frutti di mare die ik eens in Toscane heb gehad.
Deze pasta is trouwens net zo lekker met sardientjes of tonijn uit blik.
(Dan wordt het zo'n gerecht voor op de camping)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten