maandag 10 juni 2013

Aardbeienroulade

 
 
Op verzoek van m’n moeder heb ik dit weekend een aardbeienroulade gemaakt, ook wel een ‘Swiss roll’ genaamd. Er zijn verschillende soorten vulling mogelijk, met frambozen lijkt me ook heerlijk. Je kunt de vulling met alleen slagroom maken, of met een mengsel met mascarpone, of met een deel banketbakkersroom. Ik heb voor het laatste gekozen, omdat dit zo beschreven stond in het boek ‘Het Ei’ van chef-kok en patissier Michel Roux.  Er staan meerdere boeken van hem in mijn boekenkast.
Dit gebak is erg leuk om te maken. En de smaak was heerlijk, luchtig, zoet, romig en fris. Deze zomer ga ik het zeker nog eens maken met frambozen uit de tuin. Dan probeer ik 'm nog wat mooier op te rollen.


Ingrediënten
Voor het génoisebeslag
4 eieren
125 gram kristalsuiker
125 gram bloem
30 gram boter, gesmolten en tot lauw afgekoeld
 
Bereiding
Doe de eieren en de suiker in een kom en klop 12 minuten tot je een romig geelwit mengsel hebt dat als een lint van garde loopt. Ik heb het in de KitchenAid op stand 6 gedaan.

Strooi de bloem erover en vouw met een spatel luchtig door het mengsel. Ik zag dat James Martin het bij Saturday Kitchen met de hand deeg, om het luchtig te houden.
Voeg de gesmolten boter toe en spatel luchtig zonder te roeren.

Gebruik een platte bakvorm van 30x40cm, vet in met boter, leg er een stuk bakpapier op, vet opnieuw in en bestuif licht met bloem. Laat tot gebruik in de koelkast staan.
Giet het beslag in de bakvorm en verdeel met een spatel of paletmes tot een rechthoek van 1cm hoog. Bak in 6-8 minuten in een oven op 180 graden.

 
Bedek het gebak direct met een theedoek en stort het op de theedoek op een taartrooster.
Trek voorzichtig het bakpapier eraf en laat 5 minuten afkoelen.


Klop intussen de room voor de vulling lobbig en schep er met een garde de crème pâtissière door. Een heerlijk mengsel! Je proeft licht de vanille.

Snijd met een kartelmes de randen van het gebak (deze zijn wat harder). Besmeer met aardbeienjam, spatel vervolgens het roommengsel erover en leg de plakjes aardbeien erop.
 
 
 
 
Ik heb wat teveel vulling gebruikt en heb de randen niet vrij gelaten, waardoor het moeilijk te rollen is. Het is beter om de randen, ongeveer 1cm, vrij te laten.
Rol het gebak met behulp van de theedoek op. Wacht niet te lang, want als het gebak teveel afkoelt, dan scheurt het makkelijk.  Omdat ik teveel vulling had kon ik maar 1 rol maken, het is mooier als het van binnen nog een keer gedraaid is.
Leg de rol nog 3 uren in de koelkast en bestuif voor het serveren royaal met poedersuiker en snijd er dikke plakken van.

Voor de vulling
250 ml slagroom
100 gram crème pâtissière
1/3 pot aardbeienjam
300 gram verse aardbeien in plakjes

Voor de crème pâtissière (banketbakkersroom)
6 eidooiers
100 gram kristalsuiker
40 gram bloem
½ liter volle melk
1 vanillestokje, overlangs gespleten
Beetje poedersuiker of boter

Roer de eidooiers en de suiker in een kom tot een dik vloeibaar mengsel. Voeg de bloem toe en roer alles glad.
Verwarm de melk met het vanillestokje. Giet de melk zodra het kookt al roerend bij het dooiermengsel en giet alles weer in de steelplan.
Breng de crème al roerend met een garde aan de kook. Laat hem steeds roerend 2 minuten borrelend koken en giet in een schaal.
Bestuif het oppervlak met poedersuiker of piepkleine blokjes boter om te voorkomen dat er een vel ontstaat. De afgekoelde banketbakkersroom kan afgedekt met plastic 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

2 opmerkingen:

 1. Het was heerlijk!

  Mem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je eerste opdracht en meteen een succes, ik vind het een kunststukje!
  Ik denk dat je eerdaags wel een tweede opdracht krijgt.

  PS je bezorgt ook aan huis?

  BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...