zaterdag 23 november 2013

Kipfricassee met paddenstoelen en salie


De naam van dit gerecht komt van een oud Frans woord, fricasser, dat opstoven betekent. Fricassee wordt meestal gemaakt van kip, kalfsvlees of konijn, geserveerd in een veloutésaus met eierdooiers en room. Ik heb alleen room gebruikt en heb de saus daarna wat in laten koken.
Het is belangrijk dat je geen kipfilet gebruikt, maar vlees aan het bot, zoals braadstukken, poten, drumsticks. En bak het vlees goed aan voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Dit gaat het beste in een zware gietijzeren pan. In mijn grote ovale Le Creuset kunnen 12 stukken vlees tegelijk worden gebakken. Past het niet in een keer in de pan, bak het vlees dan in twee porties.
Ik vind dit een heerlijk herfstgerecht met de paddenstoelen en roomsaus. En het hoeft niet uren op het vuur de staan. Binnen een uur is je eten klaar!

Ingrediënten, voor 4 personen
12 kipdelen (braadstukken, poten, drumsticks, maar geen kipfilet!)
50 gram roomboter
300 gram paddenstoelen (kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen)
100 ml witte wijn
150 ml kippenbouillon
bouquet garni (laurierblaadje, takje tijm, paar takjes peterselie)
150 ml room
zout en peper
100 ml olie
klein bosje salie


Bereiding
Bestrooi de kipdelen met zout en peper en bak ze in een grote gietijzeren pan in de boter, tot ze aan een kant mooi bruin zijn. Draai ze niet te vaak om, maar laat goed bakken.
Voeg de paddenstoelen toe, bak een paar minuten en blus af met de witte wijn. Laat alles enkele minuten koken voordat je het bouquet garni en de bouillon toevoegt. Bindt de kruiden met een elastiekje aan elkaar, zodat je ze later makkelijk in een keer kunt verwijderen.
Sluit de pan goed en laat alles op een laag vuur 40 minuten sudderen.

Verwarm ondertussen de olie in een kleine steelpan. Verwijder de blaadjes van het bosje salie en bak ze in 10-20 seconden in de hete olie tot ze heldergroen en krokant zijn. Let er wel op dat de olie niet te heet wordt, want dan wordt de salie zwart.
Laat de blaadjes uitlekken op keukenpapier.

Verwijder het bouquet garni uit de pan met de kip. Voeg de room toe en laat nog een paar minuten inkoken. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

Serveer de kip met de krokante salieblaadjes. Lekker met aardappeltjes en bijvoorbeeld geroosterde prei Klik hier voor het recept


2 opmerkingen:

  1. Het was heerlijk, de pan ging schoon leeg dat zegt genoeg!
    Goed dat je het recept op je blog hebt gezet, nu kan ik het ook maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fricassee, lekker Judith. Het wordt veel te weinig gemaakt in Nederland. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...