vrijdag 14 februari 2014

Italiaanse chocolade-amarettotorta


Een vrije dag: tijd om te bakken!
Eerst maar eens de kookboeken op tafel gelegd en bekeken welke taart het moest gaan worden. Heb nog genoeg kruisbessen en rabarber in de vriezer (uit eigen tuin), er liggen appels en peren op de fruitschaal.... Maar nee, het is toch deze chocoladetaart geworden. Lekker bij de koffie en misschien vanavond nog een puntje als dessert :)
Lekker met slagroom en blauwe bessen.
Dit recept komt uit het boek 'Ik wil chocola!' van Linda Collister. Een boek vol heerlijke chocoladerecepten en erg aantrekkelijke foto's.


Ingrediënten
110 gram pure chocolade, gehakt
2 eetl Amaretto
110 gram roomboter, op kamertemperatuur
110 gram kristalsuiker, plus 1 eetl extra
3 grote eieren, gesplitst
60 gram amarettikoekjes, verkruimeld
60 gram bloem, gezeefd

Bereiding
Verwarm de chocolade en de Amaretto in een vuurvaste kom boven een steelpan met stomend, maar niet kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken.
Laat de chocolade smelten, haal de kom van het vuur, roer voorzichtig en laat iets afkoelen.

Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom met en mixer (bv. KitchenAid) tot stijve pieken. Klop er nog een eetlepel kristalsuiker door tot het schuim mooi glanst.

Klop de boter en de suiker in een mengkom heel licht en luchtig met een mixer. Klop de eidooiers er een voor een door en roer de afgekoelde chocolade erdoor. Schep de verkruimelde amarettikoekjes en de bloem erdoor met een grote metalen lepel.

Schep vervolgens in drie keer de eiwitten door het mengsel.

Vet een taartvorm met losse bodem en een diameter van 20cm in met boter en bestuif met bloem. Schep het beslag in de taartvorm en bak 30 minuten in een oven van 180 graden, tot de taart net stevig aanvoelt. De taart moet eerder korter dan langer gebakken worden, anders wordt het droog.
Laat hem eerst 10 minuten in de vorm en daarna verder op een taartrooster afkoelen.

Bestrooi de taart met poedersuiker en serveer lauw of op kamertemperatuur met slagroom en verse bessen (en evt. een glaasje Amaretto...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...