zondag 2 februari 2014

MadeleinesMadeleines zijn kleine Franse cakejes die in eruit zien als een schelp. Je hebt hiervoor speciale madeleinebakvormen. Ze zijn er van aluminium, maar ook van flexibele siliconen. Ik denk dat er wel verschil moet zijn in het resultaat. Ik heb een siliconenbakvorm en vond deze keer de onderkant van de madeleines niet zo mooi lichtbruin als de bovenkant. In een metalen bakvorm gaat dat volgens mij beter.
In de bakvorm die ik gebruikt heb kun je per keer 9 madeleines bakken van 7cm bij 4,5cm. Een mooi formaat.
Madeleines worden ook vaak gemaakt met amandelmeel. Dit is een klassiek recept met geraspte schil van citroen en sinaasappel. Hierdoor wordt het lekker fris. Een ideaal cakeje voor bij de thee.
Als je de kookboeken naast elkaar legt, zie je veel variatie in de recepten. Ik vond deze madeleines mooi luchtig, licht krokant aan de rand en precies goed van smaak. Alleen de onderkant had wel wat bruiner gemogen....

Dit recept komt uit het boek 'Smakelijk Frankrijk'.Ingrediënten, voor 18 stuks
3 eieren
100 gram fijne suiker
150 gram bloem
100 gram roomboter, gesmolten
geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel

Bereiding
Gebruik een bakplaat voor madeleinevormpjes: vet in met gesmolten boter en bestrooi met bloem. Schud even om het teveel aan bloem te verwijderen.


Klop de eieren met de suiker tot het mengsel dik en bleek is en er een spoor van het kloppen achterblijft. Ik heb dat in de KitchenAid gedaan.
Klop er met een spatel voorzichtig de bloem, gesmolten boter en geraspte citroen- en sinaasappelschil door.
Je kunt het beslag in de vormpjes scheppen met een lepel, maar met een spuitzak gaat dat een stuk makkelijker. Vul de vormpjes niet tot de rand; er moet ruimte over blijven voor het rijzen.

Bak de madeleines 12 minuten in een oven van 200 graden tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze meteen uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...