vrijdag 28 februari 2014

Preitaart met geitenkaas


Deze preitaart stond onlangs op de blog van Caroline (carolinebrouwer.blogspot.nl). Omdat wij graag een quiche eten in het weekend en ik erg van geitenkaas houd, was de keuze snel gemaakt.
Ik heb het recept iets aangepast, want ik had niet alles in huis. Je kunt alleen zongedroogde tomaten gebruiken, maar ik heb ook wat cherrytomaatjes gebruikt. Deze laten wel wat meer vocht los, dus bak de taart evt. wat langer, zodat de vulling niet meer te nat is.


Ingrediënten
Voor de bodem
120 gram bloem (nu molenbloem)
60 gram koude roomboter in blokjes
1 ei, losgeklopt
1 eetl koud water
snufje zout

Voor de vulling
2 eetl boter
600 gram prei, in ringen
1 ui, gesnipperd
3 zongedroogde tomaten, in repen
20 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 eetl bloem
150 gram verse geitenkaas
3 eieren
100 ml room
peper en zout

Bereiding
Begin met het deeg voor de bodem. Zeef de bloem en het zout in een grote kom, voeg de kleine blokjes boter toe en wrijf dit door de bloem. Voeg het losgeklopte ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed snel tot een soepel deeg. Ik heb het in de keukenmachine gedaan, dat gaat supersnel.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling.
Snijd de prei in dunne ringen en spoel ze goed onder stromend water. Snipper de ui. Verhit in een braadpan 2 eetl boter en voeg de prei en ui toe. Laat 5 minuten smoren en laat het vocht verdampen. Voeg de reepjes zongedroogde tomaten en de halve cherrytomaatjes toe en 2 eetl bloem. Roer goed door. Breng flink op smaak met peper en zout. Verkruimel driekwart van de geitenkaas boven het preimengsel.

Doe de eieren met de room, peper en zout in een kom en meng met een garde goed door elkaar. Schenk dit door het preimengsel.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot de lap iets groter is dan de bakvorm. Je kunt een quichevorm met een diameter van 24cm gebruiken. Ik heb deze keer een rechthoekige bakvorm van 20x28cm gebruikt. Je hebt dan precies genoeg deeg voor de bodem. Vet de bakvorm van te voren in met boter.
Prik gaatjes in de bodem en verdeel het preimengsel erover. Verkruimel de rest van de kaas erover en bak in 25-30 minuten in een oven op 200 graden tot de vulling gestold en goudbruin van kleur is.

1 opmerking:

  1. Lekkere taart. Al veel mee gevarieerd... met zalm, ham, walnoten..... altijd succes.

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...