zaterdag 3 januari 2015

Bietenrisotto met koolrabi en gegrilde peer


Bietenrisotto. Het is bijna een traditie voor Kerst. De versie die mijn zusje maakt met Boursin, parmezaan en rucola is erg lekker en het is een ideaal warm tussengerecht.

Ik luister elke twee weken naar Radio Mangiare op Radio 1, op vrijdag om 19.00 uur. Kijk op http://mangiare.ntr.nl/ om gemiste uitzendingen te luisteren. Leuk voor als je een eind in de auto moet rijden.  
In dit programma, dat gepresenteerd wordt door Petra Possel, was afgelopen jaar een wedstrijd genaamd 'Heel Holland Prakt'. Luisteraars konden hun favoriete recept voor doordeweeks insturen. Toen ik naar de uitzending luisterde waarin dit recept van Pauline voor bietenrisotto werd getest wist ik meteen: dit zou wel eens de perfecte bietenrisotto kunnen zijn!

Ik maak risotto altijd met bouillon (en wijn). In dit recept gebruik je een hele fles bietensap (bv. Zonnatura). De risotto krijgt daardoor een prachtige dieprode kleur en intense zoetige bietensmaak. Daarnaast worden er ook nog gekookte bietenblokjes toegevoegd én blokjes koolrabi. Dat geeft een beetje een bite.

Wij vonden het echt een fantastische risotto. Wat een smaak! De gegrilde peer is zoet, de stilton hartig, de noten crunchy en wat pittige rucola erbovenop... niks meer aan doen.

Voor de wedstrijd HHP was het een uitgebreid gerecht. Voor mij niet een gerecht voor doordeweeks. Je hebt 4-5 pannen nodig en de timing is ook belangrijk.
Zoals bij meer recepten: als je het een keer gemaakt hebt valt het allemaal heel erg mee. Maken dus!

Ingrediënten
1 eetl olijfolie
1 eetl roomboter
1 kleine ui, gesnipperd (50 gram)
150 gram risottorijst
scheutje witte wijn (of vermout)
750 gram bietensap (Zonnatura)

1 eetl olijfolie
1/2 koolrabi, in kleine blokjes (150 gram)
1-2 gekookte rode bieten, in blokjes (200 gram)
snuf komijnpoeder
1 eetl sojasaus (Kikkoman)

1/2 peer, in 6 parten
1 eetl balsamicoazijn
1 theel sojasaus

100 gram stilton, verbrokkeld (of andere blauwe kaas zoals gorgonzola)
20 gram amandelen, geroosterd, grof gehakt (pistache kan ook)
20 gram parmezaan, grof geraspt
20 gram rucola
1 eetl olijfolie

Bereiding
Giet de fles bietensap in een pan, verwarm, maar laat niet koken.

Verwarm de olijfolie en roomboter in een pan, voeg de ui toe en fruit een minuutje. Voeg de risottorijst toe en roer tot alle rijstkorrels glanzen van de olie.
Voeg een scheutje witte wijn of vermout toe, laat iets verdampen.
Schep dan met een soeplepel steeds wat warme bietensap toe tot alles opgenomen is door de rijst. Het duurt ongeveer 25 minuten tot de risotto gaar genoeg is. Het moet niet te droog worden, maar smeuïg blijven.



Schil ondertussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd in 6 kleine parten. Leg de parten in een kom, schenk de balsamico en sojasaus erbij en marineer 10
minuten.

Snijd de koolrabi en rode biet in kleine blokjes (iets kleiner dan 1x1cm).
Verwarm de olijfolie in een koekenpan, bak de koolrabi 2 minuten, voeg de komijn en de bietenblokjes toe. Bak nog een minuut en breng op smaak met de sojasaus. De koolrabi moet beetgaar zijn.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Grill de parten peer aan beide kanten kort en zet apart.

Rooster de amandelen (of andere noten, zoals pistache- of hazelnoten) een paar minuten in de oven of in een koekenpan. Laat afkoelen en hak ze grof.
Meng de rucola pas op het laatst met de olijfolie.

Schep zodra de risotto gaar is de koolrabi- en bietenblokjes erdoor, en meng de stilton erdoor.
Schep de risotto in twee borden. Leg bovenop wat rucola. Leg de 3 parten peer er omheen. Strooi de grof gehakte amandelen en de parmezaan erover.

2 opmerkingen:

  1. Jaaaa leuk Mangiare, hier ook favoriet, had hetzelfde idee na de uitzending met HHP over de bietenrisotto.
    Bedankt voor de reminder en voor het recept, dit is nog makkelijker!

    Fijne zondag nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oooh lekker judith. Die gaan we ook maken. (Lees: stijn, want hij kan dat veel beter dan ik ;-)) Xxx marije

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...