dinsdag 27 januari 2015

Salade van spelt, venkel, bleekselderij en cranberries


Spelt is een eeuwenoude graansoort die een beetje op tarwe lijkt. Het is weer helemaal in, je ziet overal speltbrood en -producten. Ik had nog niet eerder wat met het graan gedaan. Ik vind de combinatie van venkel, appel, walnoten en cranberries heerlijk. De spelt geeft vulling aan de salade en het geeft wat te kauwen. Een gezonde maaltijd uit "Het Farmhouse Cookbook".
Op de verpakking stond dat je de spelt een nacht moest weken en daarna nog een uur moest koken. Dat weken heb ik niet gedaan en na 45 minuten koken was het beetgaar. Veel sneller dus :)



Ingrediënten, voor 4 personen
125 gram spelt
1,5 eetl olijfolie
1 eetl granaatappelsiroop
¼ theel sumak
zout en versgemalen zwarte peper
50 gram walnoten, gehalveerd
1 venkelknol, ca. 200 gram
2 dikke stengels bleekselderij, in dunne plakjes
2 kleine appels, in blokjes van 1cm
1,5 eetl muntblaadjes, grofgehakt
1,5 eetl venkelgroen, grofgehakt
1 eetl platte peterselie, grofgehakt
50 gram gedroogde cranberries
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Spoel de spelt goed af, laat uitlekken en doe in een pan met 7,5 dl koud water.
Breng aan de kook en laat 45 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken tot de spelt beetgaar is.
Giet af in een vergiet of zeef en laat goed uitlekken, doe dan in een kom en roer de olie, granaatappelsiroop, sumak, ¼ theelepel zout en wat zwarte peper erbij.
Laat afkoelen.
 
Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster 6 minuten.
Laat afkoelen en breek in stukjes.
 
Halveer het venkelhart en snijd er dan dunne plakjes van, dit kan met een mandoline maar ook met een groot mes.
 
Roer de gehakte kruiden door de spelt, gevolgd door de venkel, bleekselderij, appel, walnoten en de cranberries.
Breng op smaak met zout en peper en serveer.
De dag erna is de salade ook nog lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...