zaterdag 7 maart 2015
Broodjes met za'atar
Uit het boek 'Bakken' van Paul Hollywood heb ik inmiddels een paar broden gebakken.
Ik hou vooral van volkoren brood en brood met noten en zaadjes. Deze broodjes met za'atar zijn eigenlijk een lekkernij. Het kruidenmengsel van sesamzaad, tijm en oregano gebruik ik steeds vaker, ook bij geroosterde groenten bijvoorbeeld.
Deze keer heb ik de broodjes belegd met hummus, avocado en koriander: heeeerlijk!
Een nadeel is dat je handen onder de olie en zaadjes komen. Het eet onhandig, maar ach, als het lekker is maakt dat me niet uit.
Deze Midden-Oosterse broodjes zijn ook lekker met mezze zoals tzatziki en baba ganoush (auberginedip). Ze zijn goed in te vriezen.
Ingrediënten
500 gram tarwebloem
10 gram zout
25 gram fijne kristalsuiker
10 gram gedroogde gist
320 ml lauwwarm water
olijfolie om te kneden en af te maken
Voor de za'atar
6 eetl sesamzaadjes
4 eetl gedroogde tijm
2 eetl gedroogde oregano
(je kunt het ook kant en klaar kopen bij een Marokkaanse winkel)
Bereiding
Doe de bloem in een grote mengkom. Voeg het zout en de suiker aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg driekwart van het water toe en gebruik je vingers om het mengsel rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe, tot alle bloem erdoor gemengd is.
Het deeg moet zacht zijn, maar niet te nat.
Besprenkel je werkblad met wat olijfolie. Let het grove deeg erop en kneed ongeveer 10 minuten tot het zacht en glad wordt.
Dit bovenste kun je ook in een keukenmachine doen. Ik gebruik de KitchenAid en kneed ook ongeveer 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.
Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom. Bedek met een theedoek of folie en laat het rijzen tot het tenminste twee keer zo groot is geworden (1-2 uren).
Leg het deeg op een licht met olie ingevet oppervlak. Druk de lucht eruit.
Verdeel het in 10 stukken en rol elk stuk tussen je handen uit tot ze glad en rond zijn en druk ze enigszins plat.
Let ze op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Bedek de bakplaten met plastic folie en laat ongeveer 20 minuten narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat olijfolie. Meng de ingrediënten voor de za'atar (of gebruik een kant en klaar kruidenmengsel) en meng met genoeg olijfolie tot je een dikke kruidenpasta hebt.
Verdeel dit over de broodjes en bak ze in ongeveer 15 minuten op 230 graden.
Laat afkoelen op een rooster.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten