zondag 22 maart 2015

Wortelkoekjes met harissayoghurt


In groentekoekjes kun je allerlei soorten groenten kwijt. Ottolenghi heeft zijn boeken er vol mee staan. Zijn zoete aardappelkoekjes vind ik verrukkelijk en heb ik al eerder op de blog gezet.
Ik koop elke week een bak wortels en wilde daar ook eens koekjes mee maken. De wortel wordt gemengd met kikkererwten (lekker en gezond) en veel kruiden.
Belangrijk is wel om ze goed op te laten stijven in de koelkast, want ze vallen anders makkelijk uit elkaar tijdens het bakken.

Harissa koop je bij de Marokkaanse of Turkse winkel. Je kunt het eventueel vervangen door sambal. Chilisaus kan denk ik ook wel. Het geeft de frisse yoghurtdip wat pit. En dan dat hebben de wortelkoekjes ook wel nodig.

Dit recept zag ik op de blog van Caroline en komt uit Delicious januari 2013.
Deze hoeveelheid is genoeg als hoofdgerecht voor 2 personen, of als voorgerecht voor 4 personen. Serveer er nog een salade bij en je hebt weer een heerlijke vegetarische maaltijd.


Ingrediënten, 2 personen hoofdgerecht
300 gram wortels, in plakjes
1/2 blik kikkererwten (200 gram, afgespoeld en uitgelekt)
3 eetl fijngesneden korianderblad (of meer naar smaak)
1 theel korianderpoeder
1 theel komijnpoeder
1/2 ei, losgeroerd
1/2 eetl harissa
150 gram Griekse yoghurt
1 eetl olijfolie
peper en zout

Bereiding
Kook de plakjes wortel in ongeveer 15 minuten in gezouten water gaar. Giet af en laat even droog stomen in een vergiet. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af en laat ze uitlekken.
Doe de kikkererwten en wortel in een foodprocessor en maal grof (even stampen met een pureestamper werkt net zo goed). Laat afkoelen.

Doe het korianderblad, de kruiden en het ei bij het wortelmengsel. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
Vorm 6-8 koekjes van het mengsel en zet minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast om op te stijven. De koekjes vallen nl. snel uit elkaar als je ze direct zou bakken. Evt. kun je wat bloem toevoegen voor de binding.

Meng ondertussen de yoghurt voorzichtig met de harissa en een snuf zout. Zet apart.

Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de wortelkoekjes op matig vuur ongeveer 2-3 minuten per kant tot ze aan elke kant goudbruin zijn. Draai ze niet te snel om, maar laat ze wat krokant worden.
Serveer met de harissayoghurt en extra verse koriander.

1 opmerking:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...